Gräset är grönare på andra sidan

March 12th, 2013

Ikväll känner jag mig lite påverkad av det som skrivs på nätet. Jag satte mig ned för att ta igen en hel del missade blogg-uppdateringar, då känslorna började svamla inombords. Det är inte artiklar i nyhetsblaskor eller reklamblad som provocerar mig – utan det är den verklighet som många av oss lever i.

Att jag, för inte alls så länge sedan har haft liknande tankegångar, problem och kämpiga vardag som många av er har idag, känns näst intill ofattbart. Vilket tanke-helvete det var, vilken (ursäkta) jäkla sjukdom Anorexia är och vilken kärlek jag vill ge till alla som kämpar med ätstörningar eller psykiska sjukdomar i allmänhet.

Gräset är inte grönare på andra sidan.
– ordspråk

Jag vill påstå det motsatta i detta fall. Att ta sig ur sitt självdestruktiva tänkande är ungefär som att börja på djupt vatten och simma sig mot land. Längst ut är det som mörkast och där är oron för att en haj ska komma och bita dig i tårna som värst. Men på vägen mot land finns det några livbojor som ligger och flyter. Tar man sig till en sådan så kan man stanna där, på lite grundare vatten tills man har återhämtat sig och är redo att simma vidare till nästa. Varje simtag leder dig närmare land. Det är inte förrän man slutar simma som man faller ned i det mörka djupet.

Ju närmare land man kommer desto ljusare bli grunden och om man är riktigt uthållig, simmar man rätt snabbt till en boj, där du till och med kan se bottnen. När bottnen börjar skymta syns det att det inte alls är bitande hajar under en. På botten finns det bara sand, lite snäckor och en del sjögräs. Ganska så precis det man egentligen visste skulle finnas, det man lärt sig sedan barnsben finns på sjöbottnen. Det är alltså egentligen ens egen oro över vad som kan gömma sig i havets mörker som skapar rädslan. Rädslan för att inte orka simma.

Om du är rädd för att falla, om du är rädd för monsterna där under så slösa inte mer energi på att simma stilla på havets djup. Det kanske är lättare att simma på samma ställe än framåt. Men så småningom räcker inte energin till att simma på samma ställe heller och då sjunker man. Lägg energin på att simma till närmsta bojen och vila en stund där istället.

När man väl bottnar finner man den trygghet som gör att man klarar resan mot land utan livbojar. Man kan närma sig gräset på denna sida i en behaglig takt, utan att behöva oroa sig för hajarna.

Det är inte förrän nu, när jag står vid strandkanten men fortfarande med fötterna i vattnet som jag ser mörkret vid andra sidan sjön. Hur sjutton tog jag mig dit? Hur sjutton kunde jag inte vilja ta mig därifrån?! Jag står här vid strandkanten med båda fötterna i vattnet. Jag kan nästan känna gräset som växer här. Snart lyfter jag ena foten…sedan följen den andra med.. snart lämnar jag allt simmande och krampande för gott.

f491283840red

Jag önskar inget hellre än att få andra att se det jag ser härifrån. Det jag kan göra är att skicka er målningar som jag har skapat, i en flaskpost och hoppas att ni kan lita på att gräset är något sålunda grönt i verkligheten som på mina bilder. Hur det faktiskt ser ut kan ni inte få veta förrän ni också har tagit er hit. Jag vet att ni också vill känna era tår gripa tag i de gröna gräset på andra sidan sjön, egentligen. Sluta trötta ut er på djupet bland all oro och ångest. Ta tagen hitåt, så kan vi tillsammans besöka grässtranden, kolla ut över vilken väg vi färdats över sjön, notera vilka bojar vi valde att stanna på och känna oss lyckliga över att vi hittat till trygg, färgglad och levande mark.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Herregud va bra skrivet! Med sådan inlevelse! Du har aldrig funderar på att
  Börja skriva?:)

  • soelas

   Tusen tack vännen!
   Jag skriver ju på bloggen! 😉
   Om du menade en bok så har jag klart funderat. Men det tar tid (!) 😀

   • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    ja tänkte nog på en bok;)

 • Sofia

  Du skriver så himla bra och har så bra jämförelser!

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  <3 Jag blev lite tårögd av att läsa detta… Åh, jag ska på en "peppgrupp" på ätstörningsenheten här i stan idag. Det är en tillfrisknad tjej som ska föreläsa och peppa och berätta om att det går att bli fri, eller något sådant. :) Är himla förväntansfull…

  • soelas

   Åh, vad fint vännen! <3
   Jag hoppas att det hjälper. Det där låter verkligen spännande! 😀

 • http://twitter.com/fluffpudel mathilda

  herregud vad bra skrivet det här var, blir helt rörd!

 • Sanna

  Att läsa din blogg har för mig varit den bästa/effektivaste “behandlingen” som jag har fått mot min ätstörning. Tro det eller ej!

  • soelas

   Åh, vad rörd jag blir! Som att du lade bomull runt mitt hjärta. Äkta värme och uppmuntran.
   Din kommentar var den bästa! Tro det eller ej.
   Tack underbara du, nu känner jag mig peppad och ännu mer motiverad till att kämpa för det jag tror på: ett fritt liv utan ätstörningar.
   Kram!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp