Hälsa är också att tänka sunt om sig själv

August 17th, 2013

Det är du själv som bestämmer om du är perfekt som du är.

Under eftermiddagen idag på helgens cheercamp hade vi föreläsning om hälsa. Bland annat lyftes det fram hur hälsa inte enbart består av mat och träning, utan det kan delas upp i tre delar:

 1. Fysisk hälsa
 2. Psykisk hälsa
 3. Social hälsa

Och alla dessa tre hälsoaspekter går hand i hand. Om man till exempel äter dåligt påverkas humöret och orken. Då blir man mer mottaglig för sjukdom och bristande socialt umgänge. Lika som att brist på socialt umgänge kan påverka den psykiska hälsan och tankarna kan influera matförhållandet. På olika sätt knyts de samman.

Ätstörningar är ett exemplariskt exempel på ohälsa. I de flesta fallen handlar det om både fysisk-, psykisk- och social ohälsa. Mycket grundar sig i hur vi tänker om oss själva.  Vi behöver viss aktivitet och näring (fysisk hälsa) lika som vi behöver en viss bekräftelse och bli sedda av omgivningen (social hälsa), för att även må bra i oss själva (psykisk hälsa). För att må bra behöver vi vara hälsosam inom alla dessa delar. Det är viktigt att vi inte låter detta gå till överdrift eller att någon del glöms bort. Ofta glömmer vi bort att se till de mindre konkreta aspekterna. De som inte direkt handlar om kost och träning.

Som citerat ovan är det oftast vi själva som bestämmer att vi inte duger som vi är. Det är vi själva som säger åt oss att vi måste förändras, det är vi själva som strävar efter någon annan perfektion. Hur ska man då må bra? Det är även vi själva som bestämmer när vi är tillräckligt bra. Det går att tycka att man är perfekt precis som man är, och det är faktiskt det vi är.

Vi kan äta bra, sova bra, träna bra, ha bra vänner men vi kan inte må bra helt utan att vi är nöjda med oss själva.

Bjuder på en bild på tre snygga cheerleaders, efter att ha jobbat på svensexa imorse.

Bjuder på en bild på tre snygga cheerleaders, efter att ha jobbat på svensexa imorse.

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • http://rosettflickan.blogspot.com/ Linda

  du är så klok!

 • Alexandra Johannesson

  Vet du hur vanligt de ar for killar att ha anorexia?

  • soelas

   Hejsan! Exakta siffror är omöjligt att få, men enligt litteraturen sägs det att ungefär 10% är killar. Men denna statistik är några år gammal och jag tror att det blir vanligare och vanligare.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp