Håret behöver näring

May 2nd, 2013

hej, och tack för en superbra och inspirerande blogg!

har en fråga till dig, det kanske låter lite konstigt.

har under de senaste månaderna haft en ätstörning, och rasat 18kg från en helt normal vikt till bmi ca 15. men nu under de senaste veckorna har jag verkligen börjat kämpa och äter jättemycket, med målet att gå upp! försöker hålla mig runt 2500 kcal om dagen (räknar inte dock) och tror att det sakta börjar ticka uppåt. iaf, nu till min fråga: de senaste dagarna har jag börjat tappa en massa hår, det bara faller av i klasar! har du någon aning om varför det blir så, gör jag något fel med maten eller beror det på något annat?

nu blev det jättelångt, men jaja! skulle bli superglad för svar, kram :)
laura

Hej, och supertack för din kommentar!

Håret är en utav de yttre faktorerna som påverkas av en kraftig viktnedgång. Det är inte viktnedgången i sig som leder till håravfallet utan den förödande näringsbristen som uppstår vid svält. Kroppen får inte den näring som den behöver och då börjar den prioritera bort att sköta funktioner som hårtillväxt. Håret får inte de byggstenar som den behöver för att kunna byggas och bli starkt. Det blir lätt slitet och så småningom faller det bort.

Det är en hel del vikt som du har tappat och förmodligen en hel del näring som din kropp har gått miste om. Det är inte konstigt att håret börjar ta stryk. Du kanske tycker att det verkar konstigt att håret börjar falla bort nu, nu när du börjat äta ordentligare? Det är faktiskt inte konstigt alls.

Det tar tid för hår att växa. Det tar tid för kroppen att använda sig av de byggstenar man ger den. Det man stoppar i sig idag är inte det enda man lever på idag. T.ex. har man svag benbyggnad så blir inte skelettet starkare genom att man dricker ett paket mjölk idag. Det krävs fortlöpande underhållning. Ditt hår har blivit vanvårdat inifrån under din extrema viktnedgång, och nu börjar kroppen få slut på reservbyggstenar till håret, nu börjar kroppen använda sig av de få som den fått under de senaste månaderna – vilket inte verkar vara tillräckligt.

Jag var länge fascinerad över att mitt hår höll sig så bra genom min svält. Jag hade sätt skräckbilder på hur många med anorexia tappade stora tussar av hår. När jag sedan väl började öka matintaget (visserligen åt jag fort. för lite) så började håret att rasa. Det kändes katastrofalt! Detta var några veckor innan min studentbal och nog ville jag kunna behålla mitt hår tills dess. Det motiverade mig till att äta ännu bättre och hoppas att kroppen hann tillgodogöra sig näringen till håret.

Desto snabbare man vänder svälten, desto fortare man ger kroppen näringen som den behöver, ju tidigare kommer håret till att reparera sig. Det tar tid för hår att växa. Det håret som jag hade innan min student var byggt av de byggstenar som jag gav kroppen under de senaste året. Det håret som jag har idag är byggt utav det jag gett min kropp detta år.

Mitt hår nu, under de senaste veckorna/månaderna har vuxit som ogräs! Jag har alltid haft tunt hår som vuxit långsamt, så det är riktigt kul att märka vilken skillnad det blir bara genom att man äter bra! 😀

bild028red

Webcambild

En tjej i laget kommenterade faktiskt mitt hår igår.
Vad ovant att se dig i utsläppt hår! Du har ju faktiskt ganska så långt!”

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp