Hon har en ätstörning, vad kan man göra?

September 10th, 2012

Första dagen:
Jag tänker: “Shit hon hade smala ben, är de lika smala som mina? Nja, det är hon nog inte.. men kan hon va på gränsen till anorexi?”

Förra veckan:
Hon säger: “BMI stämmer inte, för då skulle jag vara underviktig och det är jag ju inte. Jag ser inte underviktig ut”.
Jag säger “Fast du är väldigt smal!”

I fredags (innan middagen):
Hon säger: “Åh, jag är vrålhungrig. Har sparat mig heela dagen *ler och ser stolt ut*”

Idag:
Hon: “Jag åt frukost i morse, så jag har inte med mig någon matlåda idag”.
Jag:  “Du skojar väl, du ska du väl köpa lunch? Det måste du ju om du ska orka med studierna”.
Hon: “Men vi har ju bara en föreläsning på eftermiddagen”.
Jag: “Men du måste ju äta mer ändå, då får du låna pengar av mig.”.
Hon: “Nej, jag klarar mig, du kan inte tvångsmata mig.

Någon som känner igen sig? Mig kan man inte lura nu. Varenda litet tecken på ätstörning så ryggar jag till. Jag är mer uppmärksam än någonsin och kan ibland sitta och leta efter tecken på folk.

Nu står man helt plötsligt på andra sidan. Vad kan man göra? Jag MÅSTE göra någonting, jag måste agera, jag tänker inte stå bredvid och se hur ästörningen beslagtar andra själar i min omgivning. Det är inte lätt.. jag vet att allt man säger som är emot Ana’s vilja kommer vara “fel” sak att säga. Men jag vägrar vara tyst!

Tjejen går i min klass, och råkar vara en i vänskapskretsen som jag börjat komma in mig mest i. Jag kommer vaka som en hök över henne, men jag vet att det finns så mycket som är fel att göra och säga.. Vad bör jag egentligen göra? 

Jag ser det nästan som “våran” plikt att sprida kunskapen vidare. Vi som kämpar/kämpat emot ätstörningen är de bästa till att hjälpa andra. Vi har varit där, vi vet hur det är och vi vet att det är värt att göra något åt det.

 

Tags: , , , ,

 • http://www.sofiayit.blogg.se S

  Tänkte på en sak, har du eller ska du berätta för dina nya skolkompisar att du är sjuk?
  kram

 • http://skillnaden.blogg.se Sagobarn

  Jag har en vän som hela tiden gör och säger saker som får mig att tro att hon har eller håller på att utveckla någon slags ätstörning. Det är nog lite så att “it takes one to know one” passar väldigt bra in på det här. Klart man blir mer uppmärksam när man vet precis hur det hela fungerar och när man känner igen sitt eget beteende.

  Jag har pratat med min vän, försiktigt försökt att leda samtalet i den riktningen och på så sätt har jag fått ur henne att hon inte har ätit ordentligt under sommaren. Dock säger hon att hon äter mer nu, vilket hon inte gör. Sen är det lite olika hur väl medvetna folk är om vad de håller på med. En del vet precis, andra inser inte att de håller på att fastna i äs-träsket.

  En idé skulle kunna vara att fråga om hon försöker att gå ner i vikt. Om hon säger ja, fråga varför och inte ge sig. Säger hon nej kan du förklara att det är skadligt att äta så och berätta det du vet om vad som händer när man inte äter ordentligt.

  Men som sagt, jag har själv lite samma problem och vet inte heller hur jag ska göra.

 • http://Carro6.blogspot.com Caroline

  Jag tror nog att det bästa är att vara ärlig. Berätta om din sjukdom. Vilket jävla helvtete det är. Berätta om all skit. Och säg att du är orolig för henne!

 • http://www.thejenna.blogg.se jen

  berätta om dina erfarenheter och vilket helvete det varit. Sen är det tyvärr upp till var och en att inse allvaret i det man gör. Man kan inte blir frisk om man inte förstår att man är sjuk och själv vill bli frisk.
  Kramar

 • flickanochhavet

  Ofta hjälper det ju inte med att kommentera, fråga och berätta om hur farligt det är (om du tänker på hur det var för dig själv, tror många känner igen sig) Många VILL ju att folk ska se och kommentera! Det som jag personligen tror fungerar bäst är att få personen själv att inse vad det är den håller på med, att man liksom kommenterar i sån riktning att personen tror att den “själv” insett faran. Man tänder en liten gnista bara, frågar frågor som inte är kränkande utan helt enkelt objektiva, och inte dömande (de flesta reagerar med att försvara sig direkt om man påpekar deras beteende “felaktigt”. Man vill inte ha fel, och försöker ÄNNU mer bevisa att man har rätt). Ex: (tar dina för att göra det enklare:

  : ”BMI stämmer inte, för då skulle jag vara underviktig och det är jag ju inte. Jag ser inte underviktig ut”.
  Svar: ”tror du det påverkar din insida på nåt sätt då, att du har lågt bmi?”

  I fredags (innan middagen):
  Hon säger: ”Åh, jag är vrålhungrig. Har sparat mig heela dagen *ler och ser stolt ut*”

  Svar: “Oj, du måste ha ätit massor till frukost! Hur fixar du det, ett par äggmackor och en stor portion med gröt eller nåt? Har du varit pigg hela dagen?”

  Idag:
  Hon: ”Jag åt frukost i morse, så jag har inte med mig någon matlåda idag”.
  Svar: Oh ,stackare :( Blir du inte jätte trött då på eftermiddagen?
  Hon: ”Men vi har ju bara en föreläsning på eftermiddagen”.
  Jag: “Märker du nånsin att det påverkar dig på nåt sätt då du hoppar lunchen?
  Hon: ”Nej, jag klarar mig, du kan inte tvångsmata mig.

  Okej, kanske väldigt dåliga exempel, men grejen är att man kanske… (jag är ingen expert) helt enkelt borde försöka att inte döma rakt ut, utan liksom ställa “retoriska frågor” istället, så de fattar själv….

  Min vändpunkt kom INTE då folk sa åt mig att äta mer, då försvarade jag mig bara. Vändpunkten kom då jag själv insåg vad jag höll på med.

 • http://Www.sofiayit.blogg.se S

  Min syster är likadan.. Jag har försökt prata med henne, för det var hon som skällde ut mig efter noter när hon såg hur det låg till med mig, jag har pratat med henne med om att det finns hjälp och att vi kan hjälpa varann, hon lärde ju mig mycket för hon har bantat hela sitt liv, men hon förklara att hon inte var sjuk och sånt, och nu har jag iaf försökt och det kanske kan få henne bli uppmärksam..

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp