Hopp för framtid utan ätstörningar!

July 12th, 2013

Det är alldeles fantastiskt att komma över texter här och var där personer uppmärksammar hur det ena och det andra i samhället triggar till ätstörningar. Igår läste jag veckans lokaltidning (Västerort) och där hade en 15-årig tjej skrivit en helt fantastisk insändare! Jag blev varm genom hela kroppen när jag läste och såg hennes poäng. Det är underbart att se att det finns personer runt om kring en som är medveten om hur kroppsideal osv. kan bidra till psykisk ohälsa hos många. De personer som är villiga att ta ställning i sådana frågor är beundransvärda. Framför allt när en 15-årig tjej har uppmärksammat hur skyltdockornas magerhet kan påverka konsumenterna och leda till ätstörningar, anorexia. Det ger mig hopp om ungdomarna, det ger mig hopp om att förändring kan ske i samhället, det ger mig hopp att ätstörningar kan bekämpas!

IMG_0408red

Tack Emma för att du tar ställning!
Tack Emma för att du agerar!
Tack Emma för att du inspirerar!

Ju fler som agerar, desto mer kan vi påverka. Jag blev mycket inspirerad av detta!

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Oh vilken fin och skärpt tjej! De är de yngre som kan formulera sig allra bäst! De behöver inte väva in sina ord, de bara säger/skriver de absolut uppenbaraste som alla borde se! Alla kan ta till sig hennes text också, och det hoppas jag att de gör.

  Jag tänkte fråga om du kunde ta upp hur din kroppsuppfattning förändrats under din väg mot friskheten? Jag har gjort resan upp och ner igen i ätstörningen några gånger men det som aldrig lämnat mig och fått mig att falla igen är uppfattningen om min egen kropp. Missnöjet och avsaknad av självkänsla, äckelkänslorna som Ana medför.

  Alla med anorexi har säkerligen inte sin botten i dålig självkänsla och dålig uppfattning om sitt egetvärde, men jag tror knappast jag är ensam. Vore jättespännande att höra hur din resa sett ut när det kommer till synen på din egen kropp. Accepterar du den idag? Kan du känna dig nöjd framför spegeln? Hur känner du för att visa dig för andra i bikini osv? Kan du fortfarande få slängar av att känna dig “stor” när du provar nya kläder etc?

  Alla de här frågorna är sådant jag brottas med jämt och terapi är nog det enda sättet för mig att bli helt fri från dessa tankar.

  Har du haft de här tankarna alls under sjukdomen, eller vad drev dig till svälten? Och hur kom du över dem eller minskade dem i så fall?

  Hoppas du har lust att beröra ämnet!
  Kram och kärlek! <3

  • soelas

   Helt rätt vännen! 😀

   Vad kul att du frågar, och önskar om att detta ämne ska lyftas igen. Det tycker jag är fantastiskt kul och ska genast greppa tag i detta. Det är garanterat en majoritet av de som insjuknar i anorexi som har problematik med just detta.

   Tack så mycket! Kärlek till dig med! <3

 • Sara

  Hej!

  Jag vill börja med att berömma dig för allt arbete du lägger ned på denna blogg – du hjälper säkerligen många med dina texter! :)

  Jag vill dock bara påpeka något som jag tycker ofta hamnar i skymundan: alla som drabbas av svår anorexi gör inte det p g a utseendefixering och ideal. En anorektisk kropp kan vara ett resultat av STORT psykiskt lidande, t ex. år av fysisk och psykisk misshandel etcetera. Det är så lätt att dra alla över en kam – något tyvärr även vården gör – och därmed anta att alla personer med anorexi vill leva upp till något slags skönhetsideal.

  Naturligtvis förstår jag att många som insjuknar i anorexi idag gör det p g a idealen och media – det jag menar är bara att jag tror att det är farligt att glömma bort att det även finns de som svälter sig själva av helt andra anledningar. Således krävs olika fokus och olika slags behandlingar för att komma till rätta med anorexin för dessa två skilda grupper (grovt generaliserat – alla är givetvis unika individer), där fokus för dem som insjuknat p g a traumatiska livserfarenheter INTE bör ligga på maten.

  Jag känner bara att jag vill säga detta, eftersom många av dem som varit sjuka i ätstörningar i många år (10 år +) har insjuknat just p g a andra skäl än en vilja att vara smal. Då vården är så inriktad på just mat och vikt medan dessa personer främst behöver läka sina själsliga sår för att kunna bli fria, blir många av dessa personer felaktigt utdömda som sk “hopplösa fall” och “omotiverade”.

  • soelas

   Tack så mycket för din observation Sara! Jag vill instämma i det du säger och kommer att ta åt mig utav det inför framtida inlägg. Jag har lagt mycket fokus på utseendefixeringen den senaste tiden, men jag har även skrivit om andra faktorer som orsakar ätstörningsproblematiken. Dessa faktorer är som du säger – värda att uppmärksammas mer, så att man inte “drar alla över en kam”.

   Mycket bra formulerat av dig! Och stort tack återigen för denna observation! 😀

   Kramar

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp