Hur frisk är man?

June 15th, 2013

Bara en själv. Det är bara en själv som kan avgöra hur långt man har kommit i sitt tillfrisknande. Ibland stöter jag på personer som berättar om deras ätstörning och talar om det som att det vore en sådan ytlig sak, som att det vaknade upp en dag och insåg att “nä, nu tänker jag vara frisk” och sedan slutade de med alla tvångstankar. Den bild som jag fått av ätstörningar är mycket mer abstrakt än så. En ätstörning sätter sig som ett virus kring ens tankegångar och de går inte att få bort genom att äta lite pencilin. En ätstörning måste jobbas med under en lång period innan tankarna släpper kroppen.

Jag vill inte påstå att dessa personer ljuger, jag antar att de vet bäst själva hur deras ätstörning har sett ut och hur de blivit friska ifrån den. Jag har bara svårt att greppa taget om hur en för detta ortorektiker kan anse att det är frisk att endast dricka proteinpulver och deffa, eller hur en fd. anorektiker påstår att det är friskt att äta en riktig måltid om dagen. Hur ska man bemöta sådana situationer?

Min naturliga instinkt är att konfrontera dem. Ställa frågor om de anser att de mår bra av att bibehålla ett sådant beteende. Sedan måste de själva ta ställning till om de vill göra någonting åt det eller inte. En del kanske anser att de kan vara friska men ändå bibehålla en extrem kosthållning. Som jag skrev för några dagar sedan “Man kan inte ha bara lite ätstörning“. Antingen så jobbar man för att bli frisk, eller så fortsätter man att vara sjuk. Det är individen i fråga som måste ta ställning till vilket liv den vill ha. Men att påstå att man har blivit frisk från sin ätstörning, men fortfarande ha ett sjukt beteende vill jag påstå är både oärligt mot omgivningen och sig själv.

Jag har blivit oerhört mycket friskare det senaste året. Men jag påstår inte att jag ännu är frisk. Hur kan det komma sig att personer visar mer ätstörningsbeteende än jag påstår sig vara friska? Det känns bara ologiskt att jag nu är den som visar andra hur en bra måltid ser ut. Jag är den som försöker få alla till att äta frukost på morgonen. Jag är den som äter mellanmål på träningarna och jag är den som pratar minst om utseende. Är då JAG kanske frisk eller andra väldigt sjuka?

Tags: , , , , , , ,

 • rosaljus.devote.se

  Känner igen mig så himla mycket i det du säger! Jag antar att man helt enkelt får försöka stänga av vad alla andra tycker och tänker och fokusera på vad som är bäst för en själv. I alla fall mådde jag bättre av det, jag blev så himla trött och ledsen av att försöka förändra hela världen!

  • soelas

   Du har helt rätt. Det enda man kan göra är att uppmärksamma andras beteenden, om de inte är medvetna om det. Men man kan omöjligt förändra någon annan, och speciellt inte när man själv måste förändra sitt beteende. Var person bestämmer över sitt eget beteende, och det tar energi att försöka förändra andras. Energi som man säkerligen inte har.
   Som sagt, du gör nog helt rätt i att fokusera på ditt! Gör det som DU vet får DIG att må bra 😀

 • Emma

  Hej! Jag stalkade igenom din blogg, och hittade det här: http://soelas.se/?p=2361#disqus_thread inlägget från i julas, och reagerade lite då du påstår att du var mullig på “före” bilden. Anser du fortfarande det? Bara nyfiken! Kram :)

  • soelas

   Hejsan! Vad roligt att du ifrågasätter. “Mullig” känns mer relativt än var man kan tro. Jag har antagligen ungefär lika mycket underhudsfett nu som på den bilden, men ändå vet jag att jag är smal. Jag skulle nog inte påstå att jag ser mullig ut, utan hälsosam. :)
   Kramar

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Jag håller med i din text!

 • Amanda

  Jag vill bara tacka dig för den här bloggen. Det du skriver inspirerar och hjälper mig skitmycket, och jag är jävligt glad över att det finns förebilder som du. Som också kan uppmärksamma det faktum att övergå till att bara äta kycklingfile, äggvitor, spenat, kvarg och hallon bara innebär att man ersätter en ätstörning med en annan.
  Heja dej, och snälla fortsätt skriva! Kram!

  • soelas

   Tuuuusen tack Amanda! Det värmer och jag blir så glad över att du uppfattat mina budskap! Tack för peppet!
   Kommentarer som denna är vad som får mig att fortsätta skriva. 😀
   Kramar till fina dig!

 • soelas

  Det är så extremt lätt att bli påverkad, även om man bestämmer sig för att gå efter det man VET är rätt. Undermedvetet så triggas ätstörningen igång och det blir lätt att man inte riktigt hittar sin egen vilja mitt upp i alla inre diskussioner.
  Jag tror att det kommer med tiden. Ju fler sådana situationer man utsätter sig för, desto lättare blir de att hantera.
  Vi är garanterat inte ensamma i att se det som ett problem.

  Kramar!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp