Hur frisk/sjuk är jag idag?

March 2nd, 2013

När jag deltog på intensiv veckan för ett år sedan fick vi placera ut oss på en skala 1-10, över hur frisk/sjuk vi ansåg oss vara. Därefter diskuterade vi vad vi behövde göra för att ta oss till nästa steg.

För ett år sedan låg jag på 5,5 i friskhet. Jag ansåg mig ligga strax över mitten. Jag var lite friskare än sjuk, eftersom att jag då hade börjat hitta en äkta vilja till att bli frisk.

Mars 2012

Mars 2012

Idag känner ligger jag långt över mitten-sträcket. Idag ligger jag bara något steg ifrån det friska. Jag kan äta tillräckligt, jag kan äta mer än tillräckligt, jag kan äta fritt!

Hur frisk jag är idag: 8,5
För att ta mig till nästa steg: Sluta tänka på vikten de gånger som jag ätit onyttigt/mycket och lita på att min kropp behöver gå upp mer om den vill.

Emellanåt känns det pinsamt att kalla mig sjuk. Anorexin känns avlägsen, men den har satt sina spår. Ätstörningar finns kvar, men de dominerar inte mitt liv. Ibland känns det som att jag står på andra sidan och förstår mig inte på ätstörningarna längre. Det känns inte verkligt att en människa ska behöva ha sådana tvångstankar.

Liknelse:

När man är sjuk har man en ätstörningsbubbla runt om sig. Bubblan är grumlig och det är svårt att se ut. På vägen mot friskhet kämpar man emot bubblans spännst, och rätt som det är ger den vika och släpper ut dig. Idag står jag på andra sidan bubblan, jag är fri att göra det jag vill! Men bubblan har klistrat sig till min bakdel och det som återstår är att lyckas skaka av sig den så att man kan lämna den för gott.

Hur sjuk/frisk är du idag och vad behöver du göra för att ta nästa steg mot friskhet?

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 • Beatrice

  Hmm.. Jag skulle nog också säga där någonstans, runt 8:a. För att jag ska kunna komma framåt måste jag sluta räkna kalorier och som du, sluta tänka på vikten de gånger jag ätit för mycket/ ätit onyttigt. Är kroppen sugen så är den det, helt enkelt! Allting jämnar ju ut sig i slutändan. Sen finns det en rad andra saker jag måste arbeta med också.. Våga spontanfika med vänner, fika på födelsedagar, våga köpa godis utan att känna mig tjock och så vidare.. Har en hel del att jobba med men ändå känner jag mig mycket friskare än sjuk!

  • soelas

   Ja, du har ju verkligen det “friska tänket” med dig. Även om det finns en del sjuka saker kvar, så vet du vad du behöver jobba bort – och det innebär att du redan håller på att jobbar med dom. Jag tror att du är där snart bara du fortsätter på rät spår och med samma kämparglöd som tidigare/nu! 😀
   Många kramar!

 • disqus_i6q3MReDyz

  Hur fan slutar jag räkna.. mitt räknade blev värre när jag skulle upp i vikt.. och så fort jag börjar så försöker jag tänka på annat. men ändå går det inte!=(

  • soelas

   Hej vännen, det är inte en lätt process att lämna allt kaloritänk bakom sig. Det är dock en viktig del i tillfrisknandet och en del som verkligen får en att känna sig friare utan.
   Jag ska publicera ett inlägg (igen) om hur man kan jobba för att släppa kalorikontrollen.
   Hoppas att det kommer att kunna hjälpa!

   • disqus_i6q3MReDyz

    tack för svaret!

   • disqus_i6q3MReDyz

    Jag tror jag har en del viktfobi kvar som gör allt lite svårare för mig.. tror ftf att jag ska ftf rusa upp i vikt nu när man tillåter sig äta lite mer friare och onyttigare.. att om jag ftf såhär flera år kommer jag gå upp 15kg.. men om man inte testar så vet man inte.. har du blivit av med din viktfobi? vad fick dig att släppa allt och bara köra, jag är nästan där.. men det bromsar mig lite.. min behandlare har sagt att jag kan få medicinsk hjälp.. typ som antidreppresiva,, är det något du har erfarenhet av.. jag har gått på det innan men inte av detta syfte.. att jag ska slippa tänka och älta så mycket sa dom..

    • soelas

     Ja, viktfobin kan nog sitta kvar ett bra tag, tills man inser att man inte kommer att gå upp och bli överviktig genom att lyssna på kroppens signaler. :)
     Har tyvärr ingen erfarenhet själv av dessa. Men jag tycker alltid att det är värt att prova om det behövs. Antingen så blir det bättre, eller inte och det vet man inte förrän man har testat. :)
     Jag tror att du kan släppa snart, bara gör dig beredd och testa dina vingar! <3

 • Tisa

  Jag blev friskförklarad för en månad sen. Efter att ha varit i behandling i 7 år. Det är så härligt underbart!

  • soelas

   Vilken inspiration du är! Gratulerar, verkligen bra kämpat!

 • Sofia

  Jag ligger på runt 7-8 och känner precis som du att det är svårt ibland att se tillbaka och förstå HUR man i all världen kunde stå ut med att plåga sig så!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp