Hur går det med behandlingen?

November 19th, 2014

hur går det med behandlingen?
– matlida

Just nu befinner jag mig ungefär halvvägs in i behandlingen. Det känns bra och även om kroppen inte är i svält så drar man stor nytta av att gå där. Varje dag får man nya insikter och framför allt lär man sig så mycket om sig själv genom att prata med de andra i gruppen.

För mig har fokuset legat på mycket annat än mat och vikt den senaste tiden. Jag vet att jag får i mig tillräckligt (om inte mer ibland) och har börjat hitta en lagom träningsdos. Fokuset har istället landat på mer aktuella problem och bakomliggande faktorer. Oavsett vad man har för problem är det väldigt energikrävande att gå på Idun. Det är så många tankar och reflektioner som far förbi i huvudet på en. Det är ett ständigt arbete med sig själv, men väldigt givande.

Någonting som däremot har ställt till det lite för mig är magproblem. Just ju testar jag om det är laktos som jag blivit överkänslig mot, men jag hoppas verkligen inte det. Jag älskar ju yoghurt, kvarg, keso och latte. Dessutom skulle det bara göra plånboken mer lidande, men å andra sidan hoppas jag hellre att det är något sådant än någon annan sjukdom.

Ibland känner jag mig verkligen inte tillräckligt sjuk för att gå i behandling, ibland känns det inte alls som att jag har problem med att äta det jag behöver. Sedan kommer dagar då jag inser hur dåligt man egentligen mår och hur känslig man är. Och ju bättre det går med maten desto lättare blir det att urskilja vad nedstämdheten egentligen beror på. Det är så lätt att tänka “jag är inte tillräckligt sjuk, jag behöver inte sådan intensiv behandling” bara för att det inte syns längre, men sådana tankar är endast ett symptom av sjukdomen. Man kan alltid dra nytta av att gå i en sådan här behandling, det man lär sig kommer man att ha nytta av livet ut.

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  Ska själv börja gå i kognitiv terapi snart. Var svårt att ta steget och söka. De flesta dagar känner man ju sig hur välfungerande som helst, sen kommer det då och då såna stunder där det liksom finns små sandkorn som dyker upp. Bäst att jobba bort all skit HELT. Annars kan det bli värre senare.

  Har själv blivit överkänslig mot gluten, och jag är helt säker på att det är mitt eget fel, att det är på grund av att jag tidigare gjort min kropp så illa. Men när man vänjer sig är det inte alls farlig, tvärt om, enklare att itne behöva så mycket valmöjligheter! Och fast pasta är gott (och det finns glutenfria versioner, fast de äter ja sällan då der dyra…) finns det massa gott man kan göra med ris och potatis! Och fast man kan sörja kanelbullen ibland, kann man ju alltid äta choklad eller så 😀

  Man lär sig en massa om sig själv, det känns lustigt att känna sig så bra på något sätt! MAn känner sig mer lugn och trygg.

  • soelas

   Vad grymt! Det har man nog alltid nytta av! 😀

   Det ligger nog något i det du säger, dock blir det snäppet dyrare att inhandla matvaror som man kan äta.

   Vad får du för symptom utav glutenintolerans? :)

   • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

    Börjar må illa som fan, som om man vore magsjuk, eksem på händerna och humöret rasar på grund av det…. Men ska börja experimentera med hur mycket jag tål…

    Dyrare blir det inte mycket, gillar inte de glutenfria produkter som finns så värst, så äter ex. pasta väldigt sällan. Poitatis och ris är billigt ;D Och bröd bakar jag själv, mest på havre, så det går bra!

    • soelas

     Ah, sant! Tack för ditt svar! :)

 • Agnes

  Hej, jag har alltid undrat vad det där med svält är. Jag får höra att man kan svälta oavsett kroppsvikt, samtidigt som anorexi betyder självsvält och att man måste gå upp i vikt för att bli frisk. Nu när du säger att du kommit ur den, handlar det om att du har tagit igen den energin som du låg back?

  • soelas

   Hej Agnes! Bra fråga, jag har inte heller fått någon tydlig defintion på vad just “svält” begreppet innebär. Kort sagt är man i svält när kroppen får mindre näring än den behöver för att fungera “normalt”. Dvs. en person som är överviktig men äter för lite kan hamna i svält, lika så som en underviktig person som äter för att gå upp i vikt fortfarande kan befinna sig i svält. Tydliga tecken på svält kan vara amenorre hos kvinnor, yrsel, försämrad koncentrationsförmåga osv. Detta kan hända ske både som underviktig som överviktig, och tills kroppen kan fungera fullt normalt (t.ex. att mensen kommer tillbaka m.m.) är kroppen i svält.

   När jag säger att jag kommit ur svälten så syftar jag på att min kropp får i sig tillräckligt med näring för att fungera normalt. Men en kropp kan ju sättas i svält bara genom att låta det gå väldigt många timmar mellan måltiderna. Jag har hört att efter ca 6 h utan mat drar kroppen ned förbränningen och sätts i svält-mode. Men det går ju då att fixa till betydligt snabbare än om man varit i svält mycket längre. =)

   Hoppas detta blev något klarare för dig. Du kan även läsa: http://soelas.se/maten-och-atstorning-svalten/

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp