Hur kan andra friska människor äta så lite under dagarna?

September 29th, 2013

Hur kan andra friska människor äta så lite under dagarna?

Svälter man är kroppen hungrig. Förråden töms för att få energi till att upprätthålla kroppen i ett levande tillstånd, men samtidigt vill kroppen fortfarande ha näring. Den vill äta och kunna fylla på förråden igen. Därför är det inte konstigt om man upplever ett konstant sug när man bryter svälten och börjar äta igen. Även ett bra tag efter att man börjat återfå normala matvanor kommer man vara känslig för blodsockerfall och förändrade måltidsupplägg. Det tar ett tag för kroppen att återhämta sig till fullo. Det tar tid att bygga upp förråden, och speciellt om man hela tiden vill ligga i underkant.

En frisk människa som aldrig genomlidit en längre “bantningsperiod” har i de flesta fallen sina energiförråd fyllda. Då klarar kroppen av oregelbundna matvanor mycket bättre, för att den har någonting att leva på i väntan på mat. En frisk person lider inte särskilt mycket av att inte äta tillräckligt under en dag. Blodsockret kan bibehållas på en relativt stabil nivå ändå. Men den friska personen kommer också behöva “äta ikapp” det den missat under dagen. På kvällen kanske man äter fleera portioner och en del “gottigott” för att fylla på förråden som man levt på under dagen.

Jag kunde få blodsockerfall om det gick mer än 3 h innan jag åt för ett år sedan. Idag klarar jag mycket mer än så, men då blir jag också tvungen att “äta ikapp” den missade måltiden. Det är ändå ett bevis på att min kropp har återhämtat sig så pass bra att den har extra energi att ta av om det behövs. För mig är det en frihet att inte vara fast i speciella matvanor, utan att kunna lyssna på kroppen och äta som den vill utan ångest.

OBS: detta är ej en rekommendation till att inte äta under flera timmar. Det är inte optimala matvanor!

En förklaring till varför andra verkar klara sig på så lite mat under en dag är alltså för att de fyller på förråden vid andra tidpunkter och sedan lever på dem under dagarna. Men visst är det svårare att fokusera även för dessa personer om de inte ätit på länge. Det sliter ju mycket mer på kropp och själ. Det är vetenskapligt bevisat att regelbundet och varierat ätande är fortfarande bäst för hälsan.

Igår åt jag för lite under dagen, vilket ledde till att jag åt två rejäla portioner lasagne och två äpplen sedan på kvällen. Det var gott och behövligt! För mig kändes det kanske inte sunt att äta så, men det kändes friskt! Äter man för lite under dagen så får man äta mer på kvällen.

Tags: , , , , , , , , , ,

 • http://rosettflickan.blogspot.com/ Linda

  Jag har funderat på det där med blodsockerfall och att man kanske är extra känslig för det efter svält. Har varit i behandling i snart ett år men om det går typ tre timmar mellan att jag äter så blir jag superyr och svimfärdig.

  • soelas

   Absolut! Jag var känslig, som du beskriver, en lång tid! Det tar tid att fylla på förråden, och det krävs att man kommer upp på en stabil och sund vikt. Sedan är det delvis individuellt hur känslig man är. Det viktigaste är att man ser till sina egna behov och uppfyller dem. :)
   Kramar

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Känner igen det där!! Och förut var jag hungrig hela tiden… Har märkt nu på sistone att jag inte alls är lika hungrig överlag. I lördags åt jag frulle kl 10 och lunch(?) vid 16 utan att tänka särskilt mycket på det. Har inte heller gått upp mer i vikt. Känns som att kroppen mår rätt bra :>

  • soelas

   Visst är det en skön känsla? Att veta att man kan lita på kroppen och den klarar av små förändringar. Det är en fantastisk frihet att inte uppleva rädsla över att man är mer eller mindre hungrig vid tillfällen, utan att kunna lyssna på kroppen.
   Vad härligt att hör att din kropp också verkar må bättre! 😀 <3

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp