Hur långt ska man gå för att bli smalare?

November 4th, 2014

Någon mer än jag som blev irriterad av att kolla på nyheterna igår?

Studier visar på att när vi fryser bildar kroppen mer brunt fett. Det bruna fettet är ett organ i kroppen som tar fettet och förbränner det till värme. Okej, detta fakta kan jag köpa, men när man börjar att använda denna vetenskap till att designa nya “bantningsprodukter” flippar jag.

Det man har tagit fram, och som visas i klippet nedan, är en köldväst. Man ska alltså gå runt och frysa extra mycket för att bli extra smal. Hur jävla sjukt är inte det? Vad säger inte detta om samhället om folk frivilligt går runt och fryser extra mycket för att bli smalare? Vad är helt plötsligt viktigast: att må bra eller att vara smalare? Jag har svårt att tänka att det är hälsosamt för kroppen att frysa onödigt mycket. Det kommer säkert medföra flera andra komplikationer, men det tänker man inte på.. för det viktigaste är ju att vara smal. eller?

När jag ser eller får höra om nya bantningstrender kan jag inte undgå att fundera om hur långt denna hälsofixering kommer att driva oss i längden. Många tycker redan att det har gått för långt, men ändå fortsätter hysterin kring en smal och vältränad kropp. Finns det något stopp?

Tags: , , , , , , , , ,

 • Lusen

  Förstår att du reagerar negativt på reportaget. Reportaget i sig är ju mycket missvisande som får det att framstå som att det här skulle vara nästa “modefluga” inom bantningsindustrin. Bakgrunden är ju seriös och mångårig forskning kring fetma och behandling av den. Forskare inom detta område har ju sedan lång tid tillbaka intresserat sig för det bruna fettet och dess positiva egenskaper, Men att kyla skulle vara enbart positivt är ju redan starkt ifrågasatt. För 5-10 år sedan kom en studie på möss som visade att det överviktiga mössen förvisso gick ner i vikt men att de blev mer kärlsjuka pga kylans negativa effekt på arterosklerosutvecklingen (vilket ju är en av de stora konsekvenserna med fetma). Det jag vill säga är att bakgrunden till reportaget är en sak och medias framställning en annan. Men det speglar ju verkligen det du säger att vi lever i ett samhälle där hälsofixeringen driver till extrema metoder. Och alla bantningsmetoder är ju faktiskt på något sätt vetenskapligt förankrade och det här reportaget predisponerar ju verkligen för “missbruk” hos människor som egentligen inte behöver gå ner i vikt.

 • Malin

  Håller med dig. Jag satt i soffan med pappa och såg det, blev så fruktansvärt arg och frustrerad… Det finns ingenting som är svårare än att försöka bli fri(sk) från en ätstörning samtidigt som man lever i ett ätstört samhälle.

 • Caroline

  Stämmer det att man efter har legat på ett kaloriunderskott och sedan återgår till normalt ätande, går upp massa i vikt? Jag låg på ett kaloriunderskott under en period då jag var extremt stressad och tränade en del på det. Men jag försökte äta ordentligt… Efter den perioden var jag utbränd och deprimerad och behövde ta igen det jag förlorat. Men mina hunger och mättnadskänslor var inte som dom skulle. Jag känner hela tiden ett hunger men är normalviktig. Är verkligen räddar att öka i vikt då jag är rädd att jag förstört min ämnesomsättning! Min behandlare säger att jag inte har det men jag är rädd ändå…
  Vet du något om detta?

 • Stina

  Tack för orden! Har själv precis tillfrisknat från en ätstörning och alla “fantastiska” metoder de kommer på hela tiden kan få mig att vilja explodera. Skönt att någon fler ser likadant på saken :)

 • Josse

  Imorgon sänds ett program där de pratar om ätstörningar. Tänkte bara tipsa dig om det: http://www.svt.se/deep-talk/premiar-5-11-atstorningar

  Kram på dig!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp