Hur matvanorna påverkats av ätstörningen

November 26th, 2013

Hade inte du kunnat göra ett inlägg med hur dina matvanor idag har “påverkats” av din ätstörning/behandling? Eller göra en jämförelse mellan hur du äter nu och hur du åt innan ätstörningen? (Om du kommer ihåg det…) Har en känsla av att många får ganska bra matvanor och rutiner efter att man genomgått en behandling för en ätstörning.. :)
//Emma

Innan ätstörningen bröt ut
Kalorikollen var som en snöstorm på midsommar. Ett ytters otroligt yrväder som det inte gick att ana med vilken kraft den kan driva över ytan.Mängden yoghurt och flingor på morgonen reflekterades aldrig över, en sådan naturlig rutin behövdes det inte läggas ned onödigt med energi på att tänka över. Det var alltid pommes frites med grillkrydda och cheddardipp innan dansträningen på torsdagar tillsammans med bästa vännen. Och efter skolan var man hungrig så det kunde slinka ned ett par mackor och några glas O’boy innan det var dags att bearbeta sig igenom några av hemuppgifterna. Vilken tid man åt eller hur långt det gått mellan måltiderna var irrelevant. Det enda tankarna kretsade kring var det som kroppen signalerade – mat! gott! äta! mätt! nöjd! tack!  Någon gång i månaden var det kanske pizzadags, antingen med familjen eller vänner. Beställningen var alltid densamma: Hawaii med Sprite att dricka. Pizzan skulle ätas upp! Bara för att ingen trodde att denna brud kunde klara av det! Det bästa med att baka var att äta av degen, eller slicka ur skålen med chokladsås. Oturligt nog kom illamåendet framkrypande efteråt, men det åtgärdades med lite vila framför TV:n och sedan var det på hästen igen!

Innan ätstörningen var man lyckligt ovetande om vad kost och kalorier innebär. Måltidsvalen var dock rätt så tråkiga och ensidiga, men det var ingenting man led utav eftersom matens betydelse var oväsentlig i förhållande till resterande livsskeden. Innan ätstörningen var man verkligen fri från alla de energislukande tankedemonerna som kom att influera ens vardag på så många ohälsosamma sätt.

Sommaren 2010

Under ätstörningen
Efter att ha ökat konsumtionen av ett flertal “ohälsosamma” livsmedel och sett en förändring av kroppsformen började tankarna slå till en med stormsteg. Det hördes att kolhydrater ledde till viktuppgång så då drogs det ned på dem. Sedan lästes det om olika fettförbränningstips och livsmedel som bör undvikas i kosten. Portionsstorlekarna minskade och det kalorisnålaste valet blev det enda alternativet. Tips och trix med maten fick mig att uppleva många nya smaker men samtidigt glömma bort en hel del gamla.

Julen 2011-12

Efter anorexin
De kostmedvetna tankarna går inte att lägga i skymn. Efter stormen har passerat så har den lämnat kras och bras samt en del bestående skador. En snöstorm kanske endast påverkar ytan, medan en ätstörningsattack sätter spår i djupet. Friheten blir nog aldrig maximal, det går inte att sluta tänka helt på mat, som innan demonerna kom och knackade på dörren. Däremot går det att slippa alla selen som ätstörningen fäst en i under dess tortyr.

Anorexin öppnade mina ögon för olika smaker och under hela mitt tillfrisknande har jag älskat att prova nya maträtter/livsmedel. Mest utmärkande är nog min smak för vegetarisk kost. Dessutom har jag upptäckt att många av de sakerna jag gillade innan sjukdomen faktiskt är riktigt tråkiga och smaklösa! Dock har ätstörningen också påverkat viljan att äta “onyttig” mat. Medvetenheten sätter sina gränser, medan en helt frisk persons gränser sätts utifrån den egna kroppens signaler.

Efter att ha genomgått en svält kan jag nu uppskatta mat på ett helt annat sätt. Jag uppskattar framför allt att få äta precis det jag är sugen på, samt att också vilja prova nytt! Samtidigt som mat är en underbar njutning så är det också en livsnödvändighet och det handlar inte bara om att äta för njutningens skull. Det är en frihet att äta som man vill, men efter att ha genomgått en behandling av anorexin har jag också lärt mig en hel del om kostrekommendationer. Det man vet går inte bara att kasta i papperskorgen och förvänta att det aldrig ska hoppa upp och bita en i arslet igen. Det gäller snarare att klistra upp de viktiga kunskaperna på väggen och köra resten till skroten. Jag skulle med största sannolikhet inte äta så pass bra sammansatta och regelbundna måltider som jag gör idag om jag inte genomgått denna resa. Samtidigt skulle jag kanske lägga ned mindre tid och energi på att tänka på mat än vad jag gör idag. Även om jag äter det jag vill, när jag vill, så tänker man på det onödigt mycket.

Våren 2013

Våren 2013

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Linnéa Törebrant

  OMG jag känner igen mig såååå mkt i denhär texten! Shit, går rysningar längst hela kroppen.. Håller med, innan va det istortsett samma saker man åt om och om igen, man käkade kanske en hel påse bullar till mellis utan att reflektera över det, osv. Håller också med så SJUKT mycket att man bytt smak efter ätstörningen. Jag var väldigt simpel i mina matval innan, det var pannkakor med sylt. Nu ska det vara pannkakor med sirap, sylt, grädde, nutella, socker. Förut var det yougurt med flingor. Nu är det yougurt, frysta bär, musli, flingor, sirap osv. Har också börjat salta allting ganska mkt… Kan inte äta pommes utan grillkrydda tex, och inte pizza utan god sås. äter vegetariskt nu som jag inte skulle rört annars. Så både positivt och negativt! Men vore skön om maten inte tog lika stor plats som den gör nu, var så skönt att inte behöva tänka ch reflektera över den.
  har skyddad blogg för att inte fel folk ska hitta den men skickar uppgifterna.
  linneaelisabet.blogg.se
  Användernamn; Linnea
  Lösenord; onlyforyou

  GRYM BLOGG, följer dig på instagram också men första gången jag kommenterar. Kram!

  • soelas

   Vill instämma i det du skriver också! Speciellt det där med salt och kryddor. Jag har verkligen flera lager av salt på maten och ett täcke av kanel på yoghurten. Som liten gillade jag verkligen inte stark mat, utan den skulle helst vara så smaklös och neutral som möjligt. Nu vill jag ha den starkaste och mest välkryddade maten på menyn!

   Tack så mycket Linnea! Riktigt roligt att du hörde av dig. :)
   Kramar!

   • Linnéa Törebrant

    WOW! Äntligen träffat någon som också blivit “extrem” med maten…!! Exakt samma, när det gäller kanel, eller sötningsmedel eller salt.. Jag klarar inte heller av smaklös mat, kan lika gärna va vara hungrig och strunta i att äta om det är smaklöst! Herregud va skönt att höra om någon mer som “bytt” smak…!

 • Hanna

  Då ska jag komma med glädjande besked. Det är visst möjligt att “sluta tänka på mat”. Jag är frisk nu och äter precis som jag gjorde förut, “utan eftertankte” om vad maten är. Äter när jag är hungrig tills jag är mätt, helt oberoende av när förra måltid var och när nästa är. Helt 100% utan ätstörning.

  Är helt övertygad om att även du också kommer att göra det.
  Att bli frisk är inte lätt, men det går.

  Kramar!

 • Maks Maksimov
Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp