Hur ska man våga gå upp i vikt när man inte ser hur smal man faktiskt är?

June 22nd, 2014

Snälla om du har några tips på hur man ska våga gå upp alla de där oändligt och skrämande många kilona ens ätstörningsenhet “kräver”? Jag har anorexia men kan inte alls förstå det. Visst, jag förstår att mitt tänkande inte är normalt men jag tycker inte alls jag borde gå upp i vikt då jag anser att min kropp är normalbyggd och om inte större. Det spelar ingen roll vad min behandlare säger om BMI hit och dit, jag hör ju vad han säger att mitt BMI är för lågt, men det spelar liksom ingen roll. Jag ser ju vad jag ser, och i jämförelse med andra tjejer i min ålder är jag inte ett dugg mindre än dom. Faktum är att många är mindre. Och detta får mig att tvärt tvivla på att en viktuppgång är “måste”. Vill även passa på att säga att jag ÄLSKAR din blogg, den är ett sådant enormt stöd! ♥ Har också en egen blogg där man kan följa min kamp mot anorexin-http://nattstad.se/mynu Hoppas du svarar, för är känner mig helt uppgiven. :( Kram!
– My

Hej käraste!

Jag förstår att det känns frustrerande att höra alla anledningar till varför du måste gå upp, men att inte riktigt känna det eller se dem själv. Kanske kan du använda din förståelse för att din syn har blivit förvriden och våga lita på de personer i omgivningen som kan se detta från utomstående perspektiv (inte ätstörningens)?

Jag har nyligen besökt din blogg och det syns tydligt på bilderna där att du är långt ifrån lika stor som andra tjejer i din ålder. Visst är många tjejer smala av idag, speciellt i tidigare tonåren, men du är faktiskt MAGER. Jag känner inte till vilket BMI du ligger på, men jag är övertygad om att det är alldeles för lågt för att din kropp ska fungera optimalt. Detta säger jag inte för att peka ut dig eller kritisera, utan detta säger jag för att du förhoppningsvis kommer att inse det själv snart. I alla fall våga lita på det som andra säger.

Jag vet inte hur länge du följt min blogg men ovan kan du se en bild på mig från innan och under anorexian. Den första var en frisk tjej som aldrig skulle tänka tanken om att hon var för tjock. Den andra bilden var en tjej som hela tiden ville bli av med mer och mer magfett. Det spelade inte roll vad BMI:t visade på, men hon var inte tillräckligt smal. Varför? För att hon var sjuk. För att hon var så underviktig så hon kunde inte se sig själv och tänka normalt. Den andra tjejen är den smalare och ändå är det den första som tänker att hon inte kan bli tjock. Säger inte det någonting om hur anorexia, näringsbrist och undervikt kan påverka vår syn på kroppen?

Idag är jag inte hela vägen i mål, jag har fortfarande en viss undervikt att ta bort och det är svårt, speciellt när man inte ser hur smal man är. Det går inte att gå runt och vänta på att man ska se det, för jag har väntat snart i 3 år och hade jag inte börjat lita på siffrorna och andras kommentarer hade jag inte haft någon insikt alls och skulle förmodligen ligga inlagd på sjukhus med dropp. Jag hade inte flyttat hemifrån, klarat av 2 års civilingenjörsstudier, tävlat VM i cheerleading, träffat min bästa vän, kunnat jobba eller blivit tillsammans med min pojkvän. Det går inte att vänta på att konkret vilja gå upp i vikt för det kommer man aldrig vilja med anorexia, utan det gäller att hitta motivation till att vilja bli frisk (och därmed vilja ta bort undervikten).

Jag har varit i en liknande plats där du verkar befinna dig idag, och jag har tagit mig såhär långt. Det gör mig övertygad om att du också kommer att ta dig ur detta. Jag hoppas att även detta inlägg lyckas ge dig stöd. Du förtjänar ett lättsammare, friskare och lyckligare liv!

Varma kramar!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 • http://nattstad.se/mynu My

  Du anar inte hur glad jag är över att du tagit dig tid och svarat! Tusen tack och som jag sa tidigare så är din blogg ett enormt stöd! Faktiskt den som fick mig att inse att det finns ett liv utan anorexian, att det går att bli frisk. Din blogg som hjälpte mig att orka kämpa vidare på “egen” hand när mina 2 veckor på tvångsinläggningen var över. Kramar till bästa dig! ♥

 • Sanna

  Hej!
  Jag hittade precis din blogg. Min syster har precis fått ätstörningar, och mår inte alls bra. Hon vill inte äta någonting, och när hon väl äter så trycker hon i sig. Hon säger att hon hela tiden mår dåligt och tänker på sin vikt.

  Jag försökte leta lite här i bloggen efter mer beskrivning om hur du mådde och vad du åt när du hade det som värst, om du ens åt överhuvudtaget? Jag vill bli mer insatt och kunnig över varför man mår dåligt över maten man äter(?), vi alla måste ju äta. Hur mycket rasade du i vikt och på hur kort tid? Vad åt du och hur ofta på dagarna? Mådde du också dåligt när du ätit klart? Varför? Kände du dig aldrig nöjd med att ha gått ner i vikt? Kunde du hoppa över dagar, typ fasta? Det gör min syster… Vill verkligen veta hur andra har/haft det. Vill så gärna hjälpa min syster

  • soelas

   Hej Sanna! Vad otroligt fint av dig att försöka skaffa dig mer kunskap om ätstörningar för att kunna hjälpa din syster. Det mesta går nog att hitta i min blogg, det kan dock hända att du behöver bläddra bakåt en del.

   På dina frågor kan jag nu svara:
   Rasade ca 13 kg från våren till hösten och sedan ca 2 kg till (minns inte exakt vad jag vägde innan).
   Jag åt kort och gott bebisportioner. Det blev ju mindre och mindre hela tiden. Hade gränser, fick inte äta mer, gjorde jag det så mådde jag skit, fick ångest och behövde kompensera. Hatade att känna att jag hade fett på magen. Såg inte hur smal jag blivit och behövde bekräftelsen. Jag kunde inte gå en hel dag utan att äta, jag behövde mat, men i det absolut minsta laget.

   Varmt välkommen att läsa mer, och återkom om du har fler frågor. Jag svarar gärna utförligare om det är något speciellt du funderar över. Lycka till till er båda! :)

 • http://nattstad.se/agnesll Agnes LL

  Bra inlägg! Det är viktigt att man får förklarat att så mycket sitter i vikten. Att man kommer må bättre både psykiskt och fysiskt när man kommer upp i vikt.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp