Ingen viktuppgång av att äta mer en dag

December 16th, 2012

alltså jag åt väldigt mycket choklad igår och kom upp till 2200 kalorier totalt igår, och nu har jag gått upp från 48 till 48.8….Kommer det inte försvinna igen? :(
– Anonym

Ja! det kommer det. För det första så är det inte en viktuppgång, kroppen hinner inte genomföra alla processer som krävs för att omvandla energi till byggstenar på bara ett dygn. Däremot kan man väga mer då man har ätit, inte varit på toaletten på ett tag, eller har mer vätska i kroppen. En sådan vikt är helt normal! Vi ska ju ha mat i kroppen – annars fungerar den inte.

2200 kcal leder sällan till viktuppgång. Om jag skulle äta 2200kcal varje dag så skulle jag som i snitt gå upp 200g/vecka förutsatt att jag inte tränade. Men hur kroppen “lägger på sig” varierar, en del veckor kan det bli mer, men veckan därpå ingenting.

Hur som helst så går man inte upp i vikt över en dag. Viktuppgång är en långsammare process. Förutsatt att man åt 200g choklad, drack 4 dl vatten (två glas) och sedan inte pissat så kommer ju vågen visa mer. Det är ju inte en själv som har blivit tjockare då.

“Massa kan varken nyskapas eller förintas”
(lagen om massans bevarande)

Tags: , , , , , , ,

 • http://www.utomjordingen.tumblr.com Anonymous

  tack för svar <3

 • http://eengvaall.blogg.se Vania

  Jag är en tjej på 13 år som är väldigt smal och har sedan ett år tillbaka varit för smal för min ålder. Inget jag mår bra över, men jag är inte lika smal nu längre som då. Jag äter inte så mycket längre, förut kunde jag äta 2 portioner mat, nu äter jag knappt 1. Mina föräldrar är oroliga, jag äter ju aldrig frukost innan skolan, och de kanske inte är så bra. Dom är oroliga att jag ska svimma i skolan eller att jag ska läggas in på sjukhus. Nu på sistone har jag mått illa ganska ofta, kan de bero på att jag inte mår så bra över att vara så smal som jag är och att jag äter för lite eller är de något annat?
  Idag kände jag mej alldeles yr och illamående, va orolig att jag skulle svimma då. Jag har inte anorexia men tror du jag är på väg åt de hållet? Om de skulle vara så, vad är ditt bästa tips på att jag ska hålla mej borta från de? Jag vill verkligen inte få anorexia:(
  SNÄLLA SVARA! Jag är orolig:(
  Kram

 • “Jag”

  Det sista citatet stämmer inte. Det är energi som inte kan skapas eller förintas. Massa är en form av energi, och kan omvandlas till ex värme. Detta märks tydligt på atomnivå. Har man en deuteriumatom (väte med en neutron) är dess massa mindre än summan av protonens och netronens massa. Det kallas för massdefekt.

  • http://Soelas.se Soelas

   Ja, det går att omvandla massa. Men den går inte att nyskapa.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp