IWD – våga tro att du är en vacker kvinna

March 8th, 2013

Idag påverkas vi mer än någonsin av samhällets skönhetsideal. Vi får inte vara för tjock, smal, mörkhårig, ljushyad eller helt enkelt se ut som vi gör. Vem var det som började säga att vi inte är bra precis som vi är? Varför ska vi tillbringa så många tankar, så mycket energi och all denna tid till att se ut på ett annat sätt än vi gör?

Även om vi ändrar hårfärg, vikt, BH-storlek eller smetar in oss med krämer, löses inte problemen. Visst, kanske känner vi oss snyggare och lite bättre för stunden. Kanske får vi en positiv respons ifrån omgivningen på vår förändring. Men som person, som den kvinna vi är i grund och botten behöver vi inte bli lyckligare av att manipulera med utseendet.

9 av 10 av de som insjuknar i en ätstörning är av det kvinnliga könet. Vem är ätstörningen att påstå att vi blir lyckligare eller en bättre människa genom att äta mindre och bli smalare/mer vältränad? Det verkar som att ätstörningen får oss att göra i stort sett samma som media och samhället pekar på ska göra en lyckligare; äta hälsosamt, gå ned i vikt, bli smal, träna mer… osv.

 • Ska vi kvinnor behöva bli sjuka för att leva upp till skönhetsidealen?
 • Är det värt att manipulera med utseendet i strävan att bli lycklig?
 • Är vi egentligen inte tillräckligt fina för samhället precis som vi är skapade?

Ta den här dagen, den internationella kvinnodagen, till akt att våga känna dig nöjd med dig själv. Det är inget fel med att tycka att man ser bra ut.  När ska vi tjejer sluta bli rankade efter hur snygga vi är? När ska vi sluta med att jämföra oss med varandra? Vi måste börja någon stans. Jag föreslår att vi börjar med oss själva, för vi kan inte förändra hela samhällets syn, men vi kan göra en förändring hos oss själva.

Lite pepp till alla brudar där ute! (Dansuppvisning för tre år sedan)

Tags: , , , , , , , , , ,

 • Lisa

  Jag var till en början väldigt rädd för att titta in på din blogg – på grund av att jag är så lätt triggad. Jag hade själv ett bmi på 14 (och kanske har jag det ännu, jag får inte veta) Anorexin kom med depression, tvångstankar, panikångest, tics, insomnia och klaustrofobi. Vissa dagar har jag svårt att välja att leva istället för att svälta. Alla i skolan pratar om dieter och nya sätt att gå ned i vikt trots att flera av dem är smalare än mig. Men ätstörningen drev mig till ett självmordsförsök och jag tänker inte gå i närheten av att må så igen. Det är så tur att det finns såna som du.

  http://grungegirl.blogg.se/

  • soelas

   Jag är glad att du inte blev avskräckt härifrån, och jag hoppas att min blogg inte ska trigga dig. Det finns inget som gör det ovärt att välja livet. När man är i svält blir allting så mycket svårare. Depression, tvångstankar osv.. förstoras pga näringsbrist i hjärnan. Att se ljuset kan verka näst intill omöjligt en del dagar. Men hitta någonting, någon liten anledning som gör det värt att sluta svälta och börja vandra mot ljuset så kommer du se friheten skymta!
   Kram

 • Hanna

  Men åh gud, precis sånt där jag vill hålla på med!!
  Du är med va? (det var så jag fattade det)
  Var det då du bodde i Hudik?
  Om ja, tror du det finns kvar?! 😀

  • soelas

   Jajemen, jag var med där!
   Klart att det finns kvar! Det där är ju sveriges största cheerdansförening. Jag var med i fyra år, så Julle United ligger mig nära till hjärtat.
   Brinner man för dans så är det optimalt! 😀

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp