Jag vet vad jag lever för

February 10th, 2013

Jag känner mår bra, jag litar på min kropp, jag vet att jag äter det jag behöver, jag är lycklig och jag känner mig fri!

Det må finnas synpunkter på hur mina matvanor ser ut. För mig handlar det inte om att äta enligt ett matschema för att bli frisk. För mig handlar det om att äta vad jag vill, när jag vill och så att jag mår bra. Det handlar inte ens om mina matvanor, det handlar om att leva och vara nöjd med livet.

Maten spelar inte en ledande roll i mitt liv längre. Ätstörningen har inte makten över mig, mitt liv är inte sjukt.

Jag må vara underviktig, jag må ha ätstörda tankar emellanåt. Det kommer alltid finnas folk i omgivningen som inte är nöjd med sin kropp. Det kommer alltid att finnas folk som är magrare än en själv. Det kommer alltid att finnas folk som vill gå ned i vikt lika så folk som strävar efter att gå upp. Man kommer alltid att ha åsikter om sin egen kropp, man kommer nog alltid att vilja se bra ut. Jag är nöjd med hur jag ser ut. Jag tror på mig själv och jag vill komma framåt i livet.

I perioder kan jag äta mer än vad min kropp säger till om, men varför? För att gå upp i vikt? Men jag mår ju bra nu. Jag litar på min kropp och kommer att följa signalera. Jag vill släppa fokuset på mat – jag vill bli fri! I fortsättningen kommer jag att äta som en fri Soelas vill göra. Vill min kropp då gå upp ett antal kilon så ska den få göra det. Då är det den vikten som jag mår bäst av att ligga på.

Till en början är det jätte bra att ha ett matschema att följa. Det ska man äta efter tills man vågar släppa på kontrollen och man börjar ta sig ur den anorektiska undervikten eller ta tillbaka några kilon från en ätstörd bantning. En del behöver gå upp till normal vikt för att våga släppa ätstörningen och då är det dit man ska ta sig. Det handlar inte om att fastna halvvägs och leva resten av livet med ätstörningen – det är fri som vi ska bli!

Jag på tacomiddag förra helgen. Fråga inte vad jag gör med handen *fotogenisk*

I mitt fall så känner jag mig fri nu, även om några har tvivlat på det.  Jag är inte helt frisk, men det är endast småtankar som måste försvinna med tiden. Jag vill varken räkna, mäta eller väga. Jag vill bara se, känna, göra och vara. Jag vill se mig själv, känna känslan, göra det jag vill och vara nöjd!

Tags: , , , , , ,

 • http://www.sofiayit.blogg.se S

  Va bra du är! är jätte fin! =)

 • Mia

  Jag hejar på dej! :)

 • http://mallanolsson.bloggplatsen.se Mallan

  Underbart inlägg, du är så stark!

 • Anonymous

  Vad glad jag blev av att läsa detta inlägg! Fortsätt tro på dig själv! Jag tror att du är friskare än många av dina läsare… Det är nog bra att inte sträva efter att äta perfekt!
  Jag fastnade för det du skrev om att folk alltid kommer ha tankar om sina egna och andras kroppar. Det är så sant, och det är bara att acceptera…

  • http://Soelas.se Soelas

   Tack så mycket!
   Jag blev riktigt glad (och stärkt) av denna kommentar.
   Kram

 • http://mikismat.blogg.se Mikis

  Härligt att läsa! 😀 Du är så klok, och så GRYM! Inspirerande!! Jag vill också dit, där maten inte längre spelar en ledande roll i mitt liv och ätstörningen inte har makten över mig. Men jag är på god väg. :)

  I eftermiddag är jag och min pojkvän bjudna till mina släktingar för “semmelfika”. Vi ska alltså tillverka våran egen semla på plats av ingredienser som ska finnas där. Känns LÄSKIGT, en sådan himla utmaning ju…! Visst känns det lite “tryggt” att man själv får knåpa ihop sin semla, men ändå… Hur ska jag göra min? Och vad ska jag äta för lunch och middag idag om jag ska äta semla? Ska jag äta mellanmål ändå? Kommer vi få middag där också? wäääh, kan inte alla mat-grubblerier bara go away :(

  Men men, bra utmaning ju, och jag älskar ju faktiskt semla… :) Och det blir nog mysigt att träffa släkten och fika.

  • http://Soelas.se Soelas

   Åh, gud så mysigt!
   Tänk inte så mycket över det, gör som de gör – de är friska och de är inte överviktiga(?).
   Vad spelar det för roll nästa vecka om du hade en msk med grädde på semlan? I det långa loppet spelar det inte alls någon roll om man skulle äta TVÅ semlor en dag heller. Det kanske känns jobbigt för stunden, för dagen, men det påverkar en inte på något annat sätt än att man får njuta lite mer 😀

   Så hoppas att du vågar släppa kontrollen lite, och ha det trevligt nu 😀
   KRAM

 • http://fightforlife.bloggsida.se ida

  Underbart!! Tänk när du slipper sjuka tankar oxå då kommer du må toppen :-) Du skriver att vissa behöver komma ur undervikten för att våga lämna äs. Jag tror (vet) att alla måste bort från undervikten för att kunna bli helt fria! Först då hjärnan fungerar optimalt. Kämpa på! Kramar ida

 • http://pavagned.blogspot.com Tua

  Jättebra inlägg, jag blir så glad av att höra detta! Det är klart att man ska sträva efter att äta friskt; om jag tänker tillbaka på hur jag åt innan ätstörningen och jämför med nu så ser jag att det är en lååång väg kvar för mig.
  Meeen, att försöka tänka utanför de strikta ramarna på vad som är “normalt” tror jag är ett fantastiskt steg till att leva så ätstörnings-fritt som möjligt. Jag tror på dig, en himla massa! Tack åter för otroligt inspirerande inlägg! <3

  • http://Soelas.se Soelas

   Tack Tua! Det glädjer mig att få höra att mina ord lyckas inspirera.
   Du har verkligen inspirerat mig ett bra tag också! Fortsätt kämpa för den där härliga Tua som jag vet att du är. 😉
   Det blir faktiskt mycket lättare att ta sig ifrån ätstörningen när man väl hittar andra saker att fylla sitt liv med – saker som man kan få känna äkta glädje utav! <3 Kram

 • http://Www.thejen.blogg.se Jen

  Precis som jag tänker. Jävligt bra! Word. Be the most awesome you!:)

 • Per

  Hej! Måste bara säga att du är riktigt jävla cool. Jag är en kille (!) som Snart ska börja gymnasiet och har haft anorexia. Men jag är minst sagt frisk nu mycket tack vare din blogg! Tack för din blogg och fortsätt kämpa, du är knug! Bor nära dig förresten, hihi

  • http://Soelas.se Soelas

   Hejsan! Gu, tusen tack för din kommentar – du fick mig verkligen att le.
   Vad spännande, det är nu man blir orolig när folk vet var man bor.. menar du här i Stockholm eller “hemma”?

 • Per

  Stockholm, bor vid starrängsringen, andra sidan GIH från KTH :-) Lycka till med allt förresten :-)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp