Kalorikontrollen kan släppas om du vill bli frisk

March 9th, 2013

Efter att ha varit besatt av kalorier, efter att ha låtit näringstabeller styrt ens vardag, efter att ha räknat så mycket

..går det någonsin att sluta tänka på dom och släppa kontrollen?

Ett beteende är svårt att förändra, men tankarna  må vara svårare. Vi tänker på det vi vet och vi vet det vi tänker på. Vet vi kalorier så tänker vi gärna på dom när vi blir påminda och tänker vi på dom så kommer vi heller inte att glömma.

Vill man glömma, vill man sluta räkna så går det. All koll släpper inte över en natt, men man kan göra det “lättare” för sig att glömma:

 • Låt inte det du “vet” styra dig.
 • Lär dig inte mer! (kolla inte upp energiinnehållet på nya livsmedel)
 • Slå bort tankarna om att räkna ihop så fort de kommer!

Jag var länge beroende av att lägga in min mat i “kaloriräknare” på datorn. Först var det efter varje måltid, sedan lyckades jag hålla mig till slutet av dagen. Därefter blev det på ett ungefär veckovis och slutligen kollade jag endast de gånger som jag var orolig över om jag ätit för lite/mycket.

För någon månad sedan gav jag helt upp på kaloriräknarna – vad gav de mig, annat än ångest? De visste inte hur mycket min kropp behövde, det vet kroppen bäst själv och därmed ville jag börja att lita på det.

Det som återstod var uppskattningarna i huvudet. De tros man aldrig kunna bli av med. Men för någon vecka sedan slog det mig att det är helt meningslöst att sitta och uppskatta det jag äter varje dag i energi. Hur ska jag egentligen kunna veta om det påverkar min vikt? Varför ska jag veta om det påverkar min vikt? Det märker jag väl efter ett tag (om jag skulle äta så mycket mer). Så mycket mer skulle jag nog inte ens få i mig! Min kropp säger till om den inte är hungrig, lika som den säger till när den inte är det. Jag kan se och känna om en portion är alldeles för liten. Jag behöver inte veta kalorimängden för att äta en balanserad kost!

De senaste dagarna har jag jobbat med att slå bort uppskattningstankarna. Varje gång de kommer tänker jag “NEJ, jag behöver inte veta, det är inte friskt att tänka så och jag ska bli frisk! Nu lägger jag energin på något annat istället.”. Varje dag kommer tankarna mer och mer sällan. Nu glömmer jag mer och mer bort att tänka på kalorier. Det är en frihet! 

Lunch-matlåda

Lunch-matlåda

Igår åt jag tortellini till lunch. Jag har aldrig ätit det förut. Jag ville kolla energiinnehållet för totellini – är det en normalportion, är det en stor lunch, eller är det för lite energimässigt? Jag var arg på mig själv för att jag tänkte kolla. Det vore ett litet “bakslag” för mig. Men när jag väl fick möjlighet till att googla fram kaloriinnehållet och veta “exakt” hur mycket lunchen gick på sa jag ifrån! Seriöst, VARFÖR ska jag hålla på så? Det ger mig ingenting, det är inte nödvändig kunskap, det gör mig inte friskare!

“NEJ, jag vill inte veta, det är inte friskt att tänka så och jag ska bli frisk!”

Nu kan jag inte vara med stolt och lättad över att ha sagt ifrån. Kan jag säga ifrån så kan ni också göra det. Som jag skrev tidigare så går det inte att förändra tankarna helt över en natt, men man kan släppa lite varje dag. Det är en frihet att inte räkna, det är en frihet att inte veta och jag väljer frihet framför kontroll. 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • http://twitter.com/fluffpudel mathilda

  åh tortellini var min favoritmat innan ätstörningen!

  • soelas

   Jaså. Har du någon favoritfyllning? :)
   Kanske om du provade igen så upptäcker du att det fortfarande kan få vara en favorit. :)
   Kram

 • Sanna

  Jag imponeras av du har kommit så långt i ditt tillfrisknande, det var ju inte så sedan du var sjuk. Att du vågar släppa kontrollen! Jag vill också bli frisk… men inte lika starkt som du tror jag. PS. Jag gissar att det inte är jätteviktigt för din hälsa att snabbt gå upp i vikt, då kanske du blir deppad och bara vill gå ner igen… Ta det lugnt! Snart kommer ju sommaren igen, risken är ju att om du går upp för mycket så känns det inte bra i bikini… ( Du kanske kan skriva ett inlägg om bikiniångest, det vill jag gärna läsa om! Du är så klok 😛 haha). Jag bryr mig om dig :)Kram!

  • soelas

   Tack fina du!
   Styrkan har vi alla inom oss, vi måste ibland bara hitta de rätta sakerna som får oss att vilja använda oss av den.
   Jag uppskattar din omtanke, men jag är inte känd för att gå upp snabbt i vikt. Förstår absolut vad du menar, och du har en del poänger. Nu när man börjar närma sig normalvikt. Men att ligga kvar på en undervikt för att tänka på “bikinikroppen” vore inte friskt.
   Det handlar om att trivas med sin kropp som den mår bäst – inte som smalast möjligast.
   Tack för tipset, det kan jag försöka få ihop framöver. :)
   Ta hand om dig, kram!

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Ååhh, bra skrivet :) Jag har ingen aning om hur många kalorier jag fått i mig idag, till exempel. Förmodligen rätt normal mängd eftersom jag ätit när jag varit hungrig och inte ätit när jag varit mätt. Och jag ORKAR liksom inte räkna kalorier längre… Jag är lat! I en positiv bemärkelse. 😀 Feelin’ free! Kram!

  • soelas

   Wiho! Stor eloge till dig! Jag kan inte annat än att instämma i det du skriver. Ens energi ska inte gå åt till att beräkna energi – den tiden ska man tillbringa till att leva istället! 😀
   Kramar!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp