Känslorna och ätstörningen

May 13th, 2014

Igår var jag på den andra utav tre obligatoriska föreläsningar på SCÄ. Den förra handlade om maten och ätstörningen, denna handlade om känslorna och ätstörningen. Den som återstår är kroppen och ätstörningen, som jag ska gå på om två veckor.

Föreläsningen var väldigt bra överlag. Dock fann jag det svårt att finna mig själv i det som berättades. Jag kan inte längre identifiera mig med sådana “typiska” tankar och drag hos personer med ätstörningar. Kanske är jag frisk ändå? Tanken slog mig. Kanske behöver jag inte få behandling? Ja och nej.

Det är inte alls ovanligt att man inte ser sig själv som “tillräckligt sjuk” och inte vågar ta emot den hjälp som erbjuds. Men jag tänker inte fastna i den fällan. Jag har gått i behandling en lång tid tidigare, det är inte konstigt att jag har kommit en bra bit på vägen och inte längre identifierar mig med de sjukaste tankarna. Jag har verkligen blivit mycket friskare och det är någonting att vara stolt över. Det är inte fel att vilja ta hjälp för att ta de sista stegen på vägen. Det finns ingen anledning att skämmas över att gå i behandling trots att man inte befinner sig i ett kritiskt sjukt tillstånd.

Det finns flera definitioner på när man kan anses vara frisk & fri. Det finns både praktiska och psykologiska faktorer som behövs uppfyllas för att man ska bli frisk. Så glöm inte bort att bara för att man äter friskt behöver man inte vara frisk, men man kan absolut vara lite friskare – och det är bara bra!

Tags: , , , , , , , , , ,

 • Lina

  Vill inte verka creepig men jag satt några rader bakom dig! :) vågade inte gå fram och säga hej dock för ville inte störa er. Jag satt och övergde det dock! Den föreläsningen var den sista då jag såg de andra två i januari, hade helt enkelt missat den här. :) tyckte den var bra i överlag, men den som jag tyckte var mest intressant var den Dragana höll om maten! Jag har suttit och ältat om idéer jag har på våra möten och hon har dödat en hel del hjärnspöken så att säga 😉

  • soelas

   Håller med om att den om maten var väldigt givande. Jag har ju en kvar.

   Vad roligt hörru! Det skulle bara varit kul om du kom fram, men jag förstår att det kan kännas obekvämt. Var inte rädd för att hälsa om du stöter på mig någon mer gång dock! ^^

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp