Kritiserade matvanor

December 1st, 2013

Matvanor är något väldigt personligt, vilket gör att många intar försvarsställning när deras kostvanor kritiseras. “Alla vet ju bäst själv vad de mår bra av”, hävdas det ganska ofta. Inte minst jag själv påstår att det är så i många fall. Men hur är det egentligen? Vet en person som lider av fettma eller en person med anorexia vilken mat den mår bäst av? Inners inne kanske man vet att ens kostvanor på ett eller annat sätt skadar en, men bilden är skev och ibland kan det faktiskt hända att utomstående vet bättre. Då är det viktigt att vara öppensinnad och våga reflektera en extra gång över hur man äter.

Det är klart att man ska lita på sitt eget omdöme och inte enbart påverkas av omgivningens kommentarer. Har man en känslighet, som efter en ätstörning, är det viktigt att vara öppensinnad och ta till sig kommentarer om matvanorna på ett bra sätt. Den egna bilden kan vara skev och ibland behövs det att utomstående uppmärksammar om det verkar som att man äter tokigt på något sätt. Ingen annan kan beordra en hur man ska äta, men de kan ge rekommendationer och i slutändan är det en själv som sitter med makten och beslutet.

kommentarer

 

Jag förstår att det kan vara jobbigt för en del att kommentera någon annans matvanor – man vet ju aldrig hur de ska ta det. Det är ju klart att ingen kan veta exakt hur mycket någon person äter över en hel dag bara via några bilder på Instagram, men jag uppskattar att det finns personer som uppmärksammar.

Mina matvanor har absolut inte varit optimala de senaste veckorna, men jag får gott och väl i mig tillräckligt. Jag uppskattar omtanken, och till viss del stämmer kommentarerna; mina frukostar har varit mindre och det är mycket grönt på tallriken. Var dock inte oroliga, när jag är hungrig äter jag mig mätt. Ibland blir det tre portioner pastasallad till lunch och ibland blir det tre st proteinbars till kvällsmål. Men jag ska ha dessa kommentarer i åtanke framöver. :) Det är bra att få reflektera över sina matvanor någon extra gång!

Tags: , , , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp