Kroppens förbränning förbrukar energi

July 31st, 2012

I svälten hade man ork. Samtidigt som man var helt utmattad. I svälten spelade tankarna sådan stor roll att man inte kunde känna efter själv. I svälten fick man energi av minsta lilla matbit. Bara för att man visste att det var just det den innehöll.

I tillfrisknandet blev jag trött. När jag började äta igen blev jag utmattad. Var det tankarna som vände eller en själv som började känna efter?

Idag känner jag fortfarande ibland samma utmattning efter jag har ätit. Min slutsats är att det tar energi av kroppen att ta hand om födan. Att bryta ned den och omvandla näringsämnena, samt transportera, fördela och omsätta energin. Det tar helt enkelt energi att sköta ämnesomsättningen. I en liten kropp som inte är van att behöva ta hand om mängder med mat blir detta en stor process.

Jag tror att detta är en bidragande anledning till att det är så svårt att gå upp i vikt efter svälten. Kroppsliga funktioner som ämnesomsättningen drar igång, och i sin tur omsätter den energi som den ska ta hand om. Kroppen går plus-minus-noll.

Anledningen till att jag skriver detta nu är att jag just fick en sådan enorm trötthet över mig. Efter jag ätit mitt mellanmål: en portion mannagrynsgröt med sylt, jordgubbar och kanel + ett äpple.

Tags: , , , , , , , , , ,

  • http://disciplinetosucceed.blogg.se discipline to succeed

    sv: Var så lite så! :) Du verkar som en riktigt vettig tjej. Hur fick du hjälp? Och varför valde du att låta dig hjälpas? Har du något inlägg om din resa? :) Tack för din omtanke, du har rätt i det du säger. Jag vet att även fast jag börjar bli besatt måste det finnas någon gräns. Dock svårt att sätta den…

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp