Livet är en njutning

June 23rd, 2013

Ätstörningar kan i många fall ses som ett självskadebeteende, där man själv anser att man inte är värd att få känna njutning på samma sätt som friska människor kan. Varför man utsätter sig för denna plåga finns det många forskningar och diskussioner kring, så det är ingenting som tänks spekulera kring här och nu. Det som ska lyftas fram är hur mycket mer värt det är att ta del av livets goda. På ett eller annat sätt vill nog de flesta människor uppleva njutning i livet. Somliga anser att njutning kan vara sådant som en del upplever som plågsamt, men vi har alla särskilda behov som behövs uppfyllas för att känna tillfredsställelse.

Mat och nöje är ting som med största sannolikhet bidrar till ett njutbart liv. Anledningen till att jag lyfter fram just dessa faktorer är att det ofta gås om miste när det kommer till ätstörningar. Man förtjänar inte maten och man finner inget nöje. Utan mat och nöje tycker anorexin att man ska finna njutning. Logiskt?

När man har provat att finna njutning i ätstörningen tillräckligt länge så inser man i bästa fall att det inte är äkta tillfredsställelse som uppnås. Det är en sjukdom som triggas och stärks. Det är inte njutning att skada sig själv, även om man kan uppleva en viss sådan.

Begreppet njutning är centralt inom moralpsykologi, etik och medvetandefilosofi. Det inbegriper all slags lycka och välmående. Det kontrasteras oftast med smärta och lidande. Filosofer och psykologer har ofta betraktat njutning som någonting uppenbart gott.
Wikipedia

Livet är för kort för att inte ta vara på de njutbara stunderna i vardagen, eller möjligheterna att slå på storfest. Det finns ingen logik i att “spara sig” för att njuta. Det behövs en balansgång där man tillåter sig själv att bland annat äta gott och uppleva spännande saker. Vilket liv vill man egentligen leva? Vad är värt att slåss för? Alla förtjänar att må bra i sitt eget liv! Och att må bra innebär att njuta!

Jag befinner mig idag i ett tillstånd där jag lärt mig finna en inställning som gör mig gott i de flesta situationer. Det handlar om att våga ta chansen, var förväntansfull och se inte tillbaka med ångest. Det finns inga misstag, det finns bara erfarenheter. Har man en riktning så kommer man att ta sig vidare på vägen. Jag är öppen för möjligheter och inte rädd för att utmana mig själv. Det är sommar, jag är ung, smart och snygg – det vore snarare ångestfullt att INTE ta vara på livets njutningar nu!

Fantastiskt gott fisk-spätt på midsommar.

Fantastiskt gott fisk-spätt på midsommar.

Mumsig, gräddig, jordgubbs- och marängtårta till efterrätt.

Mumsig, gräddig, jordgubbs- och marängtårta till efterrätt.

Cheers!

Cheers!

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Fy vilken söt tjej du är <3 Man blir avis på dig och samtdigt såå glad att du kan få njuta av din tillvaro!

  • soelas

   Tack så mycket! Inte dåligt söt du heller 😉
   Min önskan är att andra också öppnar upp sig för tillvarons spännande stunder. Allt är inte perfekt, men det finns en charm i varje ögonblick.
   Hoppas att du lyckas njuta mer och mer av din tillvaro! Det är du förtjänt av <3

 • mallan

  Vilken härlig midsommar du ser ut att ha haft. Skönt att kunna njuta av högtiden och inte bara fokusera på maten :)

  • soelas

   Tack Mallan! Omständigheterna var garanterat inte de bästa alla gånger, men jag fick uppleva mycket nytt som var spännande och lärorikt. Det går att finna glädje så länge man är mottaglig för den 😀
   Hoppas att din midsommar blev framgångsrik! <3

 • Julia

  Så himla fin du är! Glad midsommar på dig i efterskott. Vill bara att du ska veta att du är en stor förebild. Har nyligen fått diagnosen anorexia och det är kämpigt och tufft just nu men din blogg ger verkligen mig motivation att försöka bli frisk. Kram

  • soelas

   Åh, vill tacka så hjärterligt! Hoppas att du haft njutfulla stunder denna helg och att du även kan finna lycka i morgondagen. :)
   Kampen med anorexia må vara en plåga, men det är den absolut bästa resan jag gjort hittills i mitt liv. Med ätstörningar måste man vara envis och försöka tills man lyckas övervinna dem. Det går och det är värt det! <3
   Kramar till fina dig!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp