Må dåligt – reflektera – förändra – må bra!

January 23rd, 2014

Jag är trött på att må dåligt. Dagligen peppar jag andra till att prioritera sin hälsa och ger dem tips i hur de kan tänka inför jobbiga situationer. Vad är allt detta värt om jag inte kan ta åt mig av det själv? Det jag skriver baseras ofta på mina egna erfarenheter och lärdomar. Det innebär att jag har lärt mig saker under livets resa, så hur många gånger ska man behöva gå igenom liknande ‘misstag’ innan man faktiskt tar till sig av det man lärt sig?

Man kan bli mer medveten om vad?, hur? och varför? man mår dåligt. Det kan hjälpa en att förstå situationen bättre och att tänka i andra banor. Men ibland hjälper  det inte att enbart vara medveten om situationen, utan det kan mycket väl vara så att man måste få utagera sina känslor. Det kanske är nödvändigt att sätta sig på toaletten med tårar i ögonen och tänka att man är ‘misslyckad’ och att sitt liv är meningslöst ibland. Det är nödvändigt att få sina sammanbrott när det uppstår ‘misslyckande’ i livet och att känna sig nere ett tag. Känner man sig nere kan det faktiskt vara behövligt att grotta ned sig med några deprimerande tankar en stund.

Det jag säger är inte att vi ska börja bli deprimerade så fort vi mår dåligt, för kan man vända det negativa till något positivt så är ju det fantastiskt! Det jag säger är att ibland går det helt enkelt inte att tänka positivt. Ibland vill man inte tänka på annat än hur skit allting känns, och då är det nödvändigt att ta sig tiden att må dåligt ett tag. Det kanske tvingar en till att reflektera några extra gånger och framför allt att se saker och ting ur andra perspektiv. Det blir ett tillfälle att jobba på sig själv och faktiskt ta tag i att göra de förändringar i livet som behövs. Man blir påmind om vad som kan hända annars.. och det är ingenting man vill hamna i igen.

Vårterminen har nyligen börjat vilket innebär nya kurser och längre dagar. Även om föreläsningsschemat inte ser särskilt fullspäckat ut så kräver utbildningen tid och energi. I regel förväntas man att lägga ned 6-8 h/dag för heltidsstudier. Jag snittar kanske 3 h/dag på  skolarbete, 2 h/dag på jobb, 2 h/dag på träning, 2 h/dag på skrivande (blogg, instagram, mejl osv.) och 1 h/dag på facebook. Sedan går det åt minst 2 h/dag att resa. Därefter ägnas tid till att umgås med pojkvännen, laga-, handla- och äta mat, duscha, klä på sig, städa, diska, betala räkningar, hämta ut paket, gå ut med soporna och alla andra vardagliga/administrativa saker. Ett dygn har ju trots allt endast 24 h och låt säga att det optimala vore att sova 8 h – hur mycket tid finns det kvar åt att göra något så livsnödvändigt som att vila? Nu utförs inte allt detta på en och samma dag, men med lite enkelt matte går det att de att det inte alls finns någon tid över till annat.

Jag har hamnat lite i en svacka just nu som får mig att verkligen inse att jag måste göra en förändring någonstans. Mitt livsschema går inte ihop, vilket leder till att min kropp inte klarar av att leva upp till mina egna förväntningar/krav. Tro mig, jag tänker inte falla tillbaka i anorexian (!) men jag vill inte heller må dåligt på andra sätt. Jag vet att jag kan må riktigt bra, jag vill må riktigt bra! Livet är alldeles för kort för någonting annat och jag är alldeles för ung för att bli utbränd.

När man hamnat i en svacka och man börjat reflektera över situationen är det dags att börja jobba för att ta sig ur den. Ingen mår bättre av att stanna där längre än nödvändigt, men alla kan må bättre efteråt. Varför hamnade man i svackan? Nästa gång kanske det blir ännu värre. Vad krävs för att inte hamna där igen?

Jag älskar egentligen allting i mitt liv och har därför extremt svårt för att plocka bort någonting. Men som det ser ut just nu hinner jag inte riktigt med att uppskatta allting. Jag har nu nått till den punkten där jag verkligen måste göra mitt bästa för att må mitt bästa. Jag måste vila mer. Mer vila ger mer ork till allting annat.

Igår kväll mådde jag skit, men idag tar jag tag i det och påbörjar förändringen för att må bättre!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Linnéa Törebrant

  Om exakt en vecka så läggs jag in på sjukhus för behandling för anorexi & depression. Det kommer bli en tuff kamp och en jobbig resa, men skulle vara så hiiimla kul om du tittade in på min blogg och slängde in en kommentar. Följ gärna min kamp, mot FRISKHETEN och LIVET igen. Kram <3

  linneaelisabet.blogg.se

 • Ida

  Så himla sant! Och klokt. Jag är där med nu. Allt har vart skit jobbigt. Har somnat med ångest och vaknat med ångest och de jobbiga känslorna har varit så ihållande. Och jag har inte kunnat vara positiv (vilket jag vanligtvis är och kommer saker som blir jobbiga så tar jag alltid tag i de, reflekterar och kommer fram till en lösning för att de ska bli bättre) men nu har jag behövt vara i geggan. Och låta de vara så! Och hej 1,5 vecka senare. Så börjar de hända något. Jag börjar känna lust till att göra saker, och lyckokänslorna börjar komma. Och jag snappar åt mig dom. Och tänker inte ” ja men de kommer försvinna snart så ingen ide att vara glad” men istället så njuter jag, för de här är jag! De kommer mörka perioder ibland som man bara behöver ta sig igenom på bästa sätt. Men de kan inte regna jämt! De blir bättre. Mat, vila och vänner, lite träning! Lite jobb. Man behöver lite av allt. Kram

  • soelas

   Åh, precis, du har ju helt rätt! Och när man lär sig att mörkret inte varar för alltid så blir de dels lättare att genomlida, men de kommer också oftast i kortare perioder.
   Visst klagar jag ibland på omständigheter i mitt liv, sådana att jag har sovit dåligt, inte hinner med det ena eller det andra, eller har ont här och där.. men jag avslutar det oftast med att markera att jag är ändå lycklig i mitt liv! Jag älskar det jag gör och personerna runt om kring mig, men ibland mår man bara inte lika bra.
   Så länge man kommer ihåg att man egentligen gillar att leva är det ingen fara att känna sig nere ett tag.
   Nu kör vi på i livet igen! 😀 <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp