Måltidsbarer på ett friskt sätt

September 4th, 2013

OBS: varning för triggande inlägg. känner ni att ni lätt blir triggade rekommenderas det att scrolla förbi detta inlägg.

Måltidsbarer kan ha en triggande effekt för ätstörningar. Strävar man efter att gå ned i vikt är man mottaglig för alla möjliga tips och dieter som kan hjälpa en att lyckas med ätstörningens målsättningar: minskat totalt energiintag för viktnedgång. Eftersom måltidsbarer lätt kan tas som “måltidsersättningar” med lågt kaloriinnehåll och hög proteinhalt löper det en stor risk att de med ätstörningsproblematik börjar missbruka dessa. Det är lätt att börja hoppa över måltider och istället mumsa på goda nyttiga chokladbars med lägre energiinnehåll. Det står till och med på barerna att de inte ska användas av personer med ätstörningsproblematik.

I min mening är de dock fantastiskt goda, vilket gjorde det ännu lättare att välja dem framför vanlig mat under svälten. Men nu, när jag äter ordentligt med vanlig mat och inte svälter längre, har jag börjat blivit sugen på att ta en sådan bar emellanåt. Det är ju ett kanonbra mellanmål att ha i väskan och ibland har jag tight mellan jobb och träning. Här om dagen kom jag över en drös måltidsbarer på extrapris på apoteket, så nu äts de inte i syfte att ersätta måltider och få i sig mindre kalorier – nu äts de i syfte om att få i sig tillräckligt innan/under/efter träningar. Det känns inte triggande alls!

Måltidsbarer är till för att ätas som extra kosttillskott/mellanmål och inte ersättning av huvudmåltider!

IMG_1083red

*Mums* så goda de är! (Dock dyra)

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

  Hej! Jag behöver lite pepp-ord eller nått, har enorm ångest.. Var och fikade med en vän idag, tänkte ta en musli och yougurt bägare som man kan köpa färdiga på cafet, mitt i allt ändra jag mig och något slags våffelkex med kola mellan, den smakade inte bra.. Och ångesten att jag inte tog något jag visste jag gillade.. Att det var en sockerbomb, att inte hon åt något.. Allt på en gång.. Jag har gjort detta innan men just idag fick jag sjuk ångest:( och jag har blivit underviktig igen och jag vet att det var bra för mig, att jag måste upp i vikt, och att man inte kan tycka om alt och måste prova första gången.. Men det hjälper liksom inte.. Har du såna här situationer? Hur hantera du dom? Kram

  • soelas

   Jag gjorde också ett misstag idag och åt dubbelt så mycket yoghurt än vanligt. Tänkte att jag var hungrig och det är så gott.. men det var inte alls så gott efter halva och tvingade i mig det ändå. Ångesten hade kunnat blivit brutal, eftersom jag blev överdrivet mätt av det. Men jag tänkte bara att nu vet jag det, nu gör jag inte om det, och den där maten kommer försvinna inom kort ändå. Du vet, liksom jag, att lite extra ibland inte påverkar vikten. Låt inte ätstörningen ta över. Det är hur friskt som helst att kunna äta något random och sedan inse att man inte var nöjd med det. Det var inget misstag, man lärde sig ju något nytt! Vad hade du fått lärt dig om du safe:at med samma vanliga? Ibland behöver vi dessa upplevelser för att bli klokare och starkare i framtiden.

   Nästa gång du äter något du inte gillat och när ångesten vill komma, så vet du med dig att det inte påverkar dig egentligen. Det händer nästan alla människor att man äter något konstigt man inte vill ha ibland. Det är inte konstigt eller farligt alls!

   Hoppas detta hjälper,
   du vet nog, egentligen =)
   Kramar

   • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    Tack!:) nu dagen efter så har det släppt!

    • soelas

     Vad skönt! Då kan man veta till nästa gång att det inte är en evig plåga och kanske inte behöver få lika mycket ångest. :)
     Kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp