Mat för en dag med träning och vila

July 25th, 2015

Tidigare har jag fått några önskningar om att publicera en matdag för mig. Problematiken har varit att mina dagar är rätt så inkonsekventa när det gäller måltider. Jag äter bra och regelbundet över dagen, men tiderna och maträtterna skiljer sig åt rätt så mycket. Det beror mycket på hur jag jobbar, tränar och andra inplanerade saker.

Idag har jag haft en dag där jag tränat och sedan bara varit hemma, och då har det sett ut såhär:

FRUKOST 09:00
1 port. havregrynsgröt
1 msk russin
lite jordgubbar, smultron och valnötter
1 dl sojamjölk
1/2 skopa whey-80 choklad

Mellis 10:30
1 äpple

Träning 11:15-13:00
(Uppvärming, stretch & pass)
200 ml NOCCO

Återhämtningsmål 13:15
1 proteinshake (direkt efter)
1 fralla med färskost, skinka och gurka (efter dusch och ombyte)

LUNCH 14:30
250 g körsbärstomater (medan jag fixade maten)
1 laxfilé
ca 1,5-2 dl bulgur
ca 1/2 cremé fraiche sås med tzatziki-kryddning
massvis med gröna ärtor

middag

OBS: bild tagen vid annat tillfälle och är inte exakt vad jag åt

Mellis 17:15
1/2 kopp kaffe med sojamjölk
ca 4 rutor mörk choklad (med kardemumma- och kaffesmak)

MIDDAG 19:30
Bönpasta (grön fettuccine)
Pastasås med tonfisk, champinjoner, salsasås och cremé fraiche
(Mängd: okänd. Men en ordentlig portion!)

Kvällsmål 21:30
1 paprika
1 questbar (hehe, kunde inte låta bli att unna mig)

FAQ:

F: Är det inte för litet med bara ett äpple till mellis?
S: Ja, ur behandlingssynpunkt. Jag var sugen på ett äpple vid det tillfället, men det hade nog varit bra med något mer för jag började bli hungrig innan passet. Men jag dog inte. Nu vet jag det till nästa gång.

F: Äter du alltid sådan sen lunch?
S: Nej, inte alltid. Det beror helt på dagsschemat och vad jag är sugen på.

F: Går det bra att bara äta choklad till mellis?
S: För mig gick det jätte bra. Man får testa sig fram själv.

F: Varför äter du bönpasta istället för vanlig pasta?
S: Jag beställde hem ett paket för att testa tidigare, och jag tyckte det var riktigt gott faktiskt! Personligen är jag rätt känslig för höjda insulinnivåer och får ofta blodsockerdipp av att äta vanlig pasta. Fullkorn och dylikt går också bra! :) Annars gillar jag vanlig pasta och är dessutom mycket billigare. Kul med variation!

F: Dricker du alltid energidryck när du ska träna?
S: Nej, inte alltid, men väldigt ofta. Jag tror starkt på att det ger mig en placeboeffekt som får mig att ta i lite extra. Det blir roligare på något sätt. 😉

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • Lotta Aurell

  Hej Sofia! Du skriver ibland att du ej är frisk helt. Hur märks det på dina matvanor? Hur äter du då du ej tränar? Hur äter du en dålig dag? Kram

  • soelas

   Hej Lotta! Det är en väldigt bra fråga!

   Det sjuka för mig sitter väl mest i huvudet och ibland dyker det upp impulser om att jag helt plötsligt gått upp bara för att jag försökt äta mer, så att jag måste äta mindre fett, eller att jag behöver deffa. Dessa impulser håller dock inte i sig särskilt länge, max några dagar, ofta kortare än så. Man blir ju bättre och bättre på att lära sig känna igen sitt eget sjuka beteende, och jag börjar inse att mycket har med hur jag mår i övrigt.

   Det är ju mycket ambivalens i det hela och det är inte alltid lätt att klargöra vad som är friskt och sjukt. Är jag inne i en period av några dagar där jag känner att jag behöver bli av med underhudsfett (deffa) så kan det hända att jag plockar bort äggulan ur ägget, äter inga kolhydrater (förutom sallad) till lunch… men sen blir jag så sötsugen så då tar jag en chokladboll och då tänker jag antingen:

   1. Jag måste skärpa till mig, också gör jag samma misstag dagen därpå.

   eller

   2. Äh, nu ger jag fan i detta. Bättre att äta ordentligt från början. Också slutar jag tramsa mig. 😉

   Jag kan ta och lägga upp ett inlägg om hur jag äter en dag som jag inte tränar. Det verkar vara flera som är intresserade av att veta.

   Tack för dina frågor och ditt engagemang!
   Kram!

   • Lotta

    Tack snälla för ditt svar! Ja det vore väldigt intressant! Hoppas du blir helt fri från dina dum-tankar ❤️ Du verkar vara rejält på G i detta! Stor kram

 • Freja

  Vad skönt att du verkar ha fått till bra matvanor. Förut åt du mer klassiska mellanmål, som en macka. Jag äter fortfarande en hel del mackor 😉 Jag undrar också om du äter lika de dagar du inte tränar? Jag tränar ibland fler än 3 ggr per vecka och känner då att jag måste lägga till mer på t.ex frukosten.

  • soelas

   Hej Freja! Jag har nu publicerat ett inlägg om hur jag ätit idag (en träningsfri dag). Ibland blir det mackor också, det går nästan i perioder. Jag tror dock att efter att jag började jobba på konditori har jag så mycket bröd hemma att det inte längre är kul att äta. haha.

   Det är bra att du kan känna att du behöver det! Jag tycker inte att man ska ge ut ett facit och säga att det är rätt. Vad som passar en bäst är olika. Jag äter nog rätt så lika oavsett dag, men kör jag ett hårt träningspass blir jag automatiskt hungrigare efteråt och äter mer. =)

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp