Maten är ett måste för att studierna ska gå vägen

February 2nd, 2013

Hej! Har några frågor om flytt/skola. Vilket BMI hade du när du flyttade och började skolan? Kände du någonsin oro för att inte klara av studierna för att du inte skulle kunna koncentrera dig och hänga med i huvudet? Ibland kan jag känna att det inte ”kopplar” i huvudet på mig och att jag tappar tråden på saker som folk säger när jag lyssnar. Händer detta dig någon gång? Tack för den bästa bloggen! Kram
-Ottilia

Den största rädslan jag hade när jag bestämde mig att tacka ja till min plats på KTH var just att inte klara av det; att ätstörningen skulle få makten, att jag inte var tillräckligt frisk, att jag skulle falla ännu mer och bara totalt förstöra allting! Men jag visste också att om jag ville, vilket jag faktiskt gjorde, så skulle jag låta det bli en drivkraft.

I slutet av sommaren hade jag gått upp till BMI 16, och då lovade jag mig själv att om jag skulle falla under den gränsen så var det slutet på Stockholmslivet for now.

Jag märkte ganska snart att jag behövde äta mer för att orka med studierna. Det är näst intill omöjligt att få ut något av en föreläsning om man är hungrig. Då kretsar tankarna ständigt kring mat istället för det man ska lära sig.

Min nära vän som jag kallar Ros här på bloggen är också väldigt underviktig, men hon har inte en ätstörning. Däremot beskriver hon liknande symptom; trötthet, svårt att fatta, tänka logiskt, måste planera, sömnsvårigheter, lätt mottaglig för stress osv. För henne går det tyvärr inte lika bra i studierna och jag är övertygad om att det beror på den låga vikten i samband med dåliga matvanor. Precis som du beskrev “Ibland kan jag känna att det inte ”kopplar” i huvudet på mig och att jag tappar tråden på saker som folk säger när jag lyssnar.”  har hon sagt också!

Jag vet att om jag inte skulle äta så pass bra som jag gör så skulle jag aldrig orkar med studierna. De kräver energi att tänka, och man tänker inte lika bra logiskt i svält. Maten är ett måste för mig, även om jag många gånger försöker dra ner lite så slutar det med att jag måste äta ikapp senare för att ha orken och för att jag blir så jäkla hungrig! Det går inte att vara underviktig, äta minimalt, gå på energiunderskott, förbruka mer energi och prestera sitt bästa i skolan. Det är blir ett inkonsistent ekvationssystem (dvs. saknar lösningar). Det var därifrån jag fick min idé om att genomföra en Studie om underviktens påverkan.

Tags: , , , , , , , , , ,

 • Amanda

  Hej du!

  Det var rätt nyligen som jag hittade till din blogg, men det jag har läst hittills har hjälpt mig något oerhört. Du är klok, motiverad och rationell, och verkar ha fokus på en sund friskhet (snarare än de tio-hundratals bloggar drivna av tjejer som sakta men säkert övergår från anorexi till någon form av ortorexi…) Jag ville bara säga det, att jag uppskattar det och att det stöttar mig i min kamp. Tack!

 • Ottilia

  Tusen Tack för svaret (som alltid)!!! Jag vill verkligen börja studera till hösten, fick tacka nej förra hösten eftersom jag inte skulle orka med tyvärr. Så nu är siktet inställt på skola. Tack för all hjälp du ger flera gånger dagligen. Man ser ljuset i tunneln och det blir större varje gång man tittar in på bloggen. Ha det bäst!

  • http://Soelas.se Soelas

   Jag tror att du klarar det vännen! Det är bara att se det som ett mål, en anledning att bli frisk och verkligen ta kampen för det du vill!
   Tack så mycket fina du! Tack för att du hjälper mig att driva både bloggen och tillfrisknandet framåt. :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp