Maten desamma vid- och utan träning.

February 3rd, 2013

Kan man verkligen äta lika mck om man inte tränar alls som när man tränar? Jag tränar inget.
Ida

Hur mycket man kan äta finns det inget definitiv gräns för. Man äter som kroppen behöver, oavsett om man tränar eller inte. Däremot behöver sin egen kropp fyllas på med mer energi om man gör av med mer.

Skillnaden i kaloriintagetkan ligga runt några 100 kcal om dagen jämfört med om man tränar. Hur kroppen påverkas av några 100 kcal extra, är sällan av stor betydelse. Jag vet att när jag började äta så åt jag runt 1600 kcal för att stå stilla i vikt. Men även när jag åt 1800 kcal hände ingenting med vikten. Man kan omöjligt veta exakta mängden man behöver äta för att stå stilla i vikt. Därför ska man lyssna på kroppen – för den vet.

Tränar man så vill kroppen bygga muskler, och muskler kan man inte bygga av luft. Vill man få en uppbyggnad istället för nedbrytning så måste man öka intaget något. Men kroppen bygger ju muskler även om vi inte tränar! Det är inte så att all energi lagras som fett. Vi använder ju muskler för att röra på oss i vardagen, kroppen vill ha en viss mängd muskler och en viss mängd fett. Så även om man tränar kommer kroppen att vilja samla på sig ett skyddande fettlager också.

Man ska inte behöva tänka på om man ska äta mer för att man tränat idag eller inte. Vi äter inte för att ta oss genom dagen – vi äter för att ta oss genom livet! Låt oss göra en beräkning på detta:

Låt säga att jag äter 700 kcal mer än jag gör av med en dag.
Det är 100 kcal per dag på en hel vecka.
Det blir 24 kcal mer per dag på en månad.
Det blir 2 kcal mer per dag på ett år!

Hur stor roll kan det spela i en livstid? 😉

Man får inte se intaget med för kort varsel. Det man ska sträva efter är att ha en balans var dag. Det är väl lättare att äta lika mycket varje dag, än att svulla de dagar man tränar hårt och svälta de andra? 

Har man träningsförbud pga undervikt så ska man väl äta den mängd man skulle göra vid träning. Hur ska man annars komma upp till den vikten där man får träna och hålla jämn balans?

Tags: , , , , , , ,

 • http://mallanolsson.bloggplatsen.se Mallan

  Har du helt slutat räkna kalorier eller finns det fortfarande där? Kramar

 • Nina

  Hmm. Allt beror väl på hur mkt man tränar..? Jag tvångstränar och bränner minst 1000 kcal om dagen sex dagar i veckan. Du menar att jag inte behöver äta mer än någon som inte rör sig alls? När du var som sjukast och räknade kalorier drog du inte av för träning då? Du låg alltså runt 900 kcal utan träning avdragen?

  • http://Soelas.se Soelas

   Nej nej. Tränar man mycket måste man självklart äta mer!
   Jag syftade mest på “måttlig” träning, men det kanske inte framgick i texten – ber om ursäkt!
   Det jag menade är att en måttlig träning kanske ökar dagsbehovet med 200 kcal. Det gör inte sådan stor betydelse i längden om man ibland äter 200 kcal mer eller mindre.
   Tränar man så pass mycket som du gör så är det absolut viktigt att äta ENORMT mycket mer!
   När jag var som sjukast så orkade jag inte träna – min träning var några situps/armhävningar, sedan var jag slutkörd. Den energiförbränningen är bara marginell.
   Det jag fokuserade på i texten var hälsosam träning – 1000 kcal 6 gånger i veckan är extrem träning.

 • Nina

  Okej:-)

  • http://Soelas.se Soelas

   Jag uppskattar jätte mycket att du ifråga satt. Om något mer verkar oklart så tveka inte på att påpeka det! Jag vill verkligen inte sända ut missvisande signaler.

 • http://mikismat.blogg.se Mikis

  Jag har så himla svårt att tro att jag skulle kunna äta så mycket som 1800 kcal utan att gå upp i vikt (jag tränar inte)…

  • http://Soelas.se Soelas

   Det du skulle kunna gå upp i är vätska och tarmfyllnad (att du får i dig mer mat), men efter 1-2 kg tvivlar jag på att du skulle fortsätta uppåt. Visst är det olika och jag kan inte lova.. men om du skulle äta så mycket så skulle du känna att du fick mer energi efter ett tag och kroppen skulle reglera detta bra själv genom att tänka lite mer, fungera allmänt bättre eller kanske orka vara med social?
   Det enda sättet att veta är ju att prova. Hur mycket äter du nu och står du stilla i vikt nu?

   • http://mikismat.blogg.se Mikis

    Jag vet inte exakt hur mycket, men en vanlig dag får jag nog i mig runt 1300-1500 kcal kanske. Vissa dagar blir det säkert lite mer, men någonstans där ungefär tror jag. Slutade räkna kalorier runt nyår, sist jag vägde mig för någon vecka sedan hade jag gått upp 1.3 kg sedan jul. Har inte vägt mig sedan dess, vill inte låta mig påverkas. Fast jag borde inte oroa mig egentligen, vill ju bli frisk och en viktuppgång vore ju faktiskt bara bra. Och jag vill ju såklart ha mer energi, fungera bättre och känna mig mer glad och social!

    • http://Soelas.se Soelas

     Då du hade gått upp i vikt – hade du ätit runt 1400 kcal då?
     Detta är just anledningen till att man inte ska räkna kalorier, det blir bara fel – de säger egentligen inte så mycket. De bara ger en ångest och tar tid!
     Bra inställning 😀 Kör på den.

 • felicia.

  Jag har en fråga:
  När man har spytt flera gånger per dag under en vecka och detta har pågått i flera månader. Sen bestämmer du dig för att sluta men du fortsätter äta som du gjort inann alltså hälsosamt och inte äter godis så ofta. Går man upp i vikt då när man slutar spy eller kommer det påverka, kommer jag märka skillnad på mig?

  • http://Soelas.se Soelas

   Hej vännen, tyvärr så kan man aldrig riktigt veta hur kroppen hanterar plötsliga förändringar. Det är mycket möjligt att din kropp blivit uttorkad eftersom att den tömts på så mycket innan. Då samlas det vätska, vilket väger. Dessutom kommer tarmarna och magsäcken att fyllas, vilket också väger. Så det första som kan hända är att vågen visar några kilon upp, men det är inte “fett” som satt sig.
   Fortsätter du därefter att äta regelbundet och bra måltider så händer det förmodligen inget mer med vikten. :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp