Maten och ätstörningen – ätandet

April 10th, 2014

Tack för en positiv feedback på dessa inlägg om “Maten och ätstörningen”. Tidigare inlägg har handlat om kroppens förbränning och svälten. Jag vet att detta inte är några nyheter för många utav er (det var det verkligen inte för mig), men jag vet också att man ständigt behöver bli påmind utav denna rena fakta när man kämpar emot ätstörningens lögner. Dagens inlägg omfattar själva ätandet.

3. Ätandet

Ätstörningstanke:

Sådär mycket behöver jag verkligen inte äta!

..fast “sådär mycket” är precis den mängd kroppen behöver för att fungera fullt ut. Oavsett om man lider av en under- eller övervikt så är det en liknande måltidsstruktur som rekommenderas. Dagen bör omfattas utav 5-6 måltider varav tre stora huvudmål och några mellanmål därtill. Det kanske låter gammalmodigt att säga, men måltiderna bör utformas enligt tallriksmodellen. Äter man enligt den (på ett ungefär) blir det lättare att ge kroppen alla de byggstenar som behövs för att hålla den fungerande.

Det kan gå ca 4-6 h mellan huvudmåltiderna om man fyller på med mellanmål efter 2-3 h. Mellanmålen kan variera sig ifrån allt mellan godis och mackor. Detta är en måltid som kan vara väldigt valfri!

IMG_2048 IMG_2049

Utesluter man livsmedel ur kosten blir kroppen tvungen att försöka pussla ihop det med andra byggstenar och då räcker de kanske inte till för att utföra alla processer den behöver. Det kan ge enorma konsekvenser på långsikt.

Mer om risker i följande inlägg.

Tags: , , , , , , , , , ,

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  En intressant grej om måltidsfrekvens!

  Det har ju blivit rätt populärt med vissa dieter som innebär fasta, men nya undersökningar har visat att fasta påverkar MÄN OCH KVINNOR OLIKA!!!! Kvinnor verkar, generellt sett (säkert finns individuella skillnader) ett större behov av regelbundet ätmönster, medan det till och med kan gynna män hälsomässigt att fasta då och då (tänker inte ta ställning till det själv) Kvinnors kroppar verkar svara på längre “glapp” mellan måltiderna på ett mer stressartat sätt än män, och hos möss har man sätt att kvinnliga möss som fått vara längre utan mat, blivit bättre på att söka efter mat, och mer fokuserade på det, än manliga möss.

  Något att tänka på….

  Här en liten artikel om det, med hänvisningar till forskning! Läs gärna och begrunda!

  http://www.paleoforwomen.com/shattering-the-myth-of-fasting-for-women-a-review-of-female-specific-responses-to-fasting-in-the-literature/

  • soelas

   Det är ganska logiskt att mans- och kvinnokroppen påverkas annorlunda, de är ju annorlunda biologiskt. Lika så påverkas nog olika kvinnokroppar olika också, men det är klart att forskningarna generaliserar.

   Mycket intressant forskning! Tack för att du delar med dig.

 • Ottilia

  Tack för dessa inläggen! De får en att tänka till och orka kämpa en stund extra :) Kram

  • soelas

   Tack för uppskattningen Ottilia! Det får mig att vilja skriva mer. :)
   Kram

 • Stjärnflicka

  Hur tycker du att SCÄs rekommendationer stämmer med de som du tidigare fått och med hur du äter idag? Mängd, antal gånger, innehåll mm.

  • soelas

   Detta är en mycket bra fråga, som jag gärna skulle vilja svara mer utförligt på och kanske vänta tills efter jag påbörjat min behandlingsplan. :)

 • anonym

  Svar tillflickanochhavet:
  Det där stämmer nästan, men män behöver mer mat än vad kvinnor behöver för att män har mer muskler än vad kvinnor har vilket leder till att dom har bättre förbränning och på så sätt behöver mer mat, och män har bättre och högre förbränning än vad kvinnor har!

 • Dessi

  Ja, det är just det här med fasta 5:2 exempelvis. Folk påstås må så bra av det. Min ekvation i hjärnan får inte ihop det.
  Jag har också varit på dessa föreläsningar, dock för 2 år sedan, och jag förstår inte riktigt. Hur kan kroppen behöva dessa måltider när typ 75% av befolkningen oftast inte äter dessa 5-6måltider.
  De flesta jag känner äter 3 och ibland 4, ibland endast 2 och de mår så bra.
  Vad jag ville komma med allt det här var att jag känner mig så förvirrad.
  Jag har hört att kroppen inte mår bra av att äta så ofta, läst exempelvis “illustrerad vetenskap” som säger att vi lever längre med fasta.
  Vad ska en ätstörd människa (som mig) göra för att förstå, undrar jag?!!

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp