Matlista är riktlinje, kroppens hunger är svaret

September 5th, 2012

Hej! Har en liten undran: Vad gör du om du inte känner dig riktigt nöjd efter en måltid, trots att du har ätit enligt matlistan och du brukar bli mätt/nöjd på det annars? Äter du något extra för att bli nöjd eller låter du bli för att du ätit ”det du ska”?
Din blogg är bäst! Kämpa på vännen! :)
O

Hejsan hejsan! Det händer mig faktiskt ganska ofta att jag inte blivit helt mätt efter en måltid. Oftast beror det på att det blivit för lite dagen innan eller tidigare under dagen. För lite behöver inte innebära mindre än matlistan, utan det kan vara för lite i förhållande med vad man gjort av med.

Ibland försöker jag hålla mig från hunger/suget som uppstår. Man räknar minutrarna tills man får äta igen och äntligen mätta magen. Hur fel är inte det? Man ska väl inte behöva invänta att få dämpa hungern? Jag ångrar mig nästan jämt om jag ätit för lite vid en måltid och fått sug efteråt. “Varför åt jag inte riktigt från början, så att jag blev riktigt mätt?” brukar jag fråga mig själv.

Jag förstår att det kan kännas “fel” att äta mer än det som står på matlistan, för då blir det ju “mer” än vad det “ska” vara. Men vad vet bäst hur mycket man ska äta; kroppen själv eller en lista på ett papper?

Självklart ska man äta om man är hungrig. Lika självklart som att man ska andas när man behöver syre, bara det att kroppen sköter det själv. En matlista kan inte säga precis hur mycket en person behöver i förhållande till dennes rörelsemönster, en matlista är främst en riktlinje.

Visst är det väl skönare att känna sig riktigt nöjd än att spendera resten av dagen med att längta till nästa måltid? 😉

Slutligen, tack för kommentaren! Jag känner verkligen igen mig i funderingen och kan nu, efter så många gånger säga att det är ett misstag att inte äta sig riktigt nöjd. Det blir en förlust i längden, och jag ångrar det varje gång. Ändå har jag inte lärt mig det helt ännu.

Tags: , , , , , ,

 • http://addictedtorunning.blogg.se Em

  tycker det är svårt det där, för vissa saker mättar ju inte lika bra som andra.. typ om jag äter en bulle till mellanmål, så blir jag inte lika mätt som om jag äter två mackor t.ex. även om den innehåller fler kalorier. ska man då äta en massa bullar tills man blir mätt? du förstår kanske vad jag menar även om jag inte uttrycker det så bra.

  • http://Soelas.se Soelas

   Jag förstår precis vad du menar! Har tänkt i liknande banor. T.ex en smoothie som mellanmål står jag mig inte alls på! Men däremot en äggmacka klarar jag mig länge på. Trots att de är näringsmässigt jämförbara.
   Om man är riktigt hungrig så får man kanske välja något lite stadigare mellanmål om man tycker att det är svårt att äta “mer kalorier”. Men egentligen så tänker man inte på sånt i det friska livet. Då äter man tills man blir mätt av det som serveras.

 • O

  Tusen Tack för svaret! Det får mig att försöka tänka klarare. :) Ska försöka lyssna på min kropp mer nu.

 • http://www.bing.com/ Isabelle

  This piece was a lifejacket that saved me from dowrning.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp