Mättnad ≠ viktuppgång

July 31st, 2012

En klok tjej sade en gång till mig:

För att gå upp i vikt måste man äta fast man är mätt.

Till en början trodde jag henne inte riktigt. Sedan har jag insett att jag tolkade det på lite fel sätt. I anorexians öron lät det som att man går upp i vikt om man äter när man är mätt. Så är självklart inte fallet!

Det var inte förrän jag själv började äta så att jag inte gick runt hungrig som jag insåg att jag ändå inte gått upp i vikt. Det är svårt, riktigt svårt för en med anorexi att äta trots att man inte känner hunger. Mättnaden upplever nog jag som det mest ångestframkallande symptomet.

Idag har min morgonhunger gått ned sig något enormt! Men frukosten är den viktigaste måltiden på dagen, den tänker jag inte börja hoppa över eller minska på.  Jag äter en standardportion oavsett om jag är hungrig eller inte. Är man riktigt hungrig på morgonen ibland så tar man självklart något mer. Det finns det utrymme till.

Idag vet jag också att om man bara skulle äta när man är vrålhungrig så går man aldrig upp i vikt (så vidare man inte äter väldigt energitätt och näringsdrycker osv). Bara för att kroppen inte alltid säger till om mat betyder det inte att den inte behöver det. Det är extra viktigt när man varit i svält och har rubbade hungerkänslor att man äter som man SKA, och inte försöker lyssna bara på kroppen. Kroppen och knoppen kan vara svåra att skilja på ibland.

Standard: En portion havregrynsgröt med en rejäl matsked äppelmos och mjölk. En macka med bregott, en skiva ost och gurka. En kopp te. Helst en frukt eller ett glas juice till också =)

Tags: , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp