"Mer än man tror"

May 1st, 2012

När man först ska påbörja sin viktuppgång ifrån anorexi är man alltid osäker på vilken mängd mat, vilket energiintag som är lämpligt. Man tror att man kommer att gå upp av att äta normalt. Delvis för att det låter som förbaskat mycket jämfört med det minimala man ätit tidigare, men också för att man inte förbrukar lika mycket.

Det krävs mer än man tror får man höra från alla håll. På något sätt tror man inte på det ändå.. Jag ville verkligen tro på det. Jag ville kunna äta MYCKET, även om jag inte kunde tillåta mig det.

Nu har jag själv kommit tillräckligt långt för att dra några slutsatser:

 1. Man går upp ca 1kg i början av att äta mer än under “bantningen”. Det är mest vätska som tarmen suger åt sig. Vilket kommer underlätta matsmältningen i framtiden. Det är lätt att uppleva en svullen mage, men det är INGET fett som sätter sig där.
 2. Du går inte upp i vikt av att äta det din kropp behöver. I mitt fall 1650 kcal/dagen. Det är väldigt lätt att verka äta normalt mycket på den energinivån.
 3. Det du äter utöver ditt energibehov kan du gå upp utav. Men det gäller inte från dag till dag, utan kan ses över veckor. Man kan aldrig veta hur mycket kroppen har gjort av med, exakt under en dag.
 4. För att gå upp ½kg/veckan måste man äta 500kcal mer än vad kroppen normaltsett gör av med – VARJE DAG!
 5. Det är svårt att komma upp i den energimängden! Det är MYCKET mat som måste utökas med. Det blir då lättare att se till att äta alla 6 måltider, och att mellanmålen är mer än bara en frukt.

Tips från mig till er: Börja redan från början av dagen med att äta ordentligt om du vill uppnå energimängden! Börja dagen med en rejälan frukost! Då mår du bättre under dagen, det blir lättare att hålla ätstörningen borta och du slipper sitta där på kvällen och ha underätit likförfan.

Tags: , , , , ,

 • http://pavagned.blogspot.com Tua

  Svar på kommentar: Det är absolut inte mycket! Jag åt ungefär det till kvällsfika igår, men med skinka och senap istället för ägg. Jag åt dessutom 3 dl yoghurt, och inte 1.5. Och det är mat som jag behåller vikten på! :)
  Du har ingenting kaloririkt som är relativt lätt att äta? Ska du gå upp på allvar i vikt, är det väldigt lättsamt om man har en “nödmat” så att säga 😀 Kämpa på!

  • http://Soelas.se Soelas

   Åh, vad fantastiskt roligt och uppmuntrande att höra! 😀
   Upptäckte ikväll att jag ville ha mer kvällsfika. Nu var det inte alls ångestfullt att fika rejält! Njöt riktigt!
   Jag vet nog en massa knep för att få upp kalorierna, om jag vore beredd att använda dem än. Har inte riktigt kommit så långt ^^ Sen har jag näringsdrycket i skafferiet i nödfall 😀

 • http://fighteveryday.blogg.se fd

  vad duktig du är!!!! superbra! totalt normalt! bara våra hjärnor som måste inse! :)

  • http://Soelas.se Soelas

   tusen tack! du har helt rätt 😀

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp