Midsommarångest vs. njutning

June 21st, 2013

Ännu en högtid är kommen. Ännu en utmaning med buffébordet. Ännu fler efterrätter. Ännu mer ångest. Eller ännu mer framsteg?

Ofelia planerade redan igår kväll vad och när hon kunde äta idag. Det var kalorierna som endast fick uppgå till ett särskilt antal, för att hon skulle “ha råd” med midsommarbuffén. Dessutom såg hon till att alla mått hamnar i underkant så att hon har utrymme till oförutsett ätande. Ofelia ville inte få ångest ikväll, så hon såg till att tillfredsställa ätstörningen så mycket som möjligt i förberedelse. Hon vill kunna äta och njuta av maten tillsammans med nära och kära ikväll.

Frida börjar sin midsommar dag  med en förväntansfull inställning. Hon ser hur solen skiner, vilket den sällan gör på svensk midsommar. Det är helt fantastiskt! Frukosten äter hon som vanligt, men med extra mycket frukt och bär! Det tycker Frida känns somrigt.

Ofelia går hungrig större delen av dagen. Hon inväntar den stora måltiden. Den ångestfyllda buffén hos släkten. Hon vet inte exakt vad som ska serveras, vilket gör henne ännu mer orolig. Det går inte att planera hur mycket kalorier och vad hon har utrymme för att stoppa i sig.

Middagen dröjer, den blir försenad. Ofelia har inte ätit på nästan 6 h och hennes blodsocker nivå ligger lååångt under marken. Nu är hon otålig. Tankarna växer sig starkare. När hon ser all mat som dukas fram och hör hur det diskuteras om efterrätt så gror ångesten inombords. Beslutsångest har hon nu. Vad ska hon välja att äta? Hungrig som en varg, men ändå matlust som en myra. Någonting hindrar henne ifrån att ta den gräddiga och salta skärgårssillen, som hon egentligen tycker är helt ljuvlig. Ätstörningen väljer hellre någon bit löksill och omelett. Åh, nej, det serveras vin till maten. Kalorier i flytande form. Måste hon? Nej, det är bra att inte dricka alkohol. Ofelia håller sig till hennes kalorisnåla matportion.

Hon mår illa. Även om hon inte ätit upp det som hon lagt på tallriken. Ofelia får ångest och tror för några sekunder att hon ätit på tok för mycket, men i själva verket grundar sig illamåendet i kroppens hunger. Den fick vara utan mat på tok för länge för att kunna njuta av denna måltid. Ofelia låter det vara. Hon äter hellre för lite och mår illa än att ge kroppen allt vad den skriker efter. Det ska ju bli efterrätt också!

Frida ankommer lite tidigare till midsommarfirandet.  Hon vill börja med lite bubbel i glas redan en timme innan middagen. Hon vet att maten alltid tar längre tid när det är fest, så hon såg till att äta något innan hon åkte hemifrån. Frida är på toppen humör och känner sig riktigt fin i sin somriga klänning. Hon hoppas att hon inte får bärfläckar på den medan hon står och dekorerar tårtan som ska vara till efterrätt. Hon smakar lite av det som kommit på fingrarna. MUMS! Redan nu längtar hon tills det blir dag att ta sig en rejäl bit av den.

När buffén serveras får Frida nästan lite beslutsångest. Det finns så mycket gott! Frida tänker taktiskt och väljer sådant hon inte riktigt kan äta själv. Hon tar rejäla bitar av den dyraste maten och så klart favoritsalladen därtill. Hon väljer även att smaka av det hon aldrig ätit förut. Det är spännande att upptäcka nya smaker! Detta blev en trevlig midsommarbuffé och med vinglaset i handen fick hon många foton som minne. Vilken härlig kväll!

Ofelia hade flitigt lagt ned tid och energi på att spara sig inför midsommarbuffén. Det trodde Ofelia skulle göra den mindre ångestfull och mer njutbar. Frida såg till att njuta av dagen redan från början och även om hennes kväll inte gick exakt enligt planerna så hade hon inga problem att njuta av middagen och dess sällskap!

Förra midsommaren

Då detta var en stor utmaning

Se även:

Pepp inför påsk-ångesten

Varje måltid är en ny – varför ska man spara sig?

Middagsbuffé

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Jag fullkomligt älskar dina berättelser fina fina du. Det är pinsamt att jag inte ville erkänna för mig själv varför jag betett mig så konstigt idag.. inte fixade att äta den vanliga frukosten, var extra hungrig och det är krig mellan mig och anorexin.. jag är nervös och full med ångest. Men det var först när jag läste din text som poletten föll ner, jag är nervös för kvällens mat.. vet inte vad som ska bjudas på.. jag försöker låta bli att äta mycket hemma, men då får jag en extra hunger.. den andra sidan motarbetar.. här går jag fram och tillbaka i min lägenhet och känner mig konstig.. haha men oh du beskriver det så bra.

  Jag känner mig helt plötsligt mindre störd(fast mycket ärstörd) Men att det är min sjukdom som håller på och jävlas extra idag.

  Jag trodde jag var förbi det här stadiet av nervosiet. Tycker jag kommit längre i mitt tillfrisknande, men uppenbarligen inte. Du får mig att reflektera en extra gång över att det är min sjuka sida som vill äta frukost till lunch istället för riktig mat. Så glad att höra att du kommit längre i år. Fy så bra. Jag har ju varit frisk och sjuk i flera omgångar, så jag VET ju att det går att komma dit du är. Och du peppar. Ha en förjävla fin midsommar hjärtat! Och tack! Som vanligt länkar jag lite till dig i min blogg. :)

  ixerona.bloggplatsen.se

  • soelas

   Oj, det är fascinerande att höra hur ens ord träffat rätt och kunnat bidra till insikt hos andra människor. Jag blir oerhört rörd över att texten påverkat dig så pass mycket. Riktigt glad över att det fått dig att reflektera och bli mer medveten. Fantastiskt! Vad underbar du är! Riktigt stark också!
   Tusen tack och kramar fina du <3

 • Mats Sportfoton

  Glad midsommar !

  Sportfotograf
  http://www.sportfoton.se

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Alltså.

  Jag åt friskare än friskast igår!! Verkligen som Frida! Jag måste vara helt frisk?

  Min pojkvän var här igår. Åt yoghurt+kvarg med två rostade mackor till frukost. I samma veva åt jag några rutor vit choklad som låg på köksbordet som jag fått av mamma, pojkvännen smaskade i sig Schweizernöt.

  Sen gick vi en lång promenad i det fina vädret (inte en ätstörd promenad utan en midsomrig flick- och pojkvänspromenad). Hamnade på ICA Maxi, spanade in godishyllan. Såg att de hade “bananfudge”! Var tvungen att prova det, så jag köpte en till mig och en till honom. Vi tog några andra bitar godis också medan vi ändå var i farten.

  Åt plocksallad från ICA till lunch på en brygga vid ån, men då vi hade promenerat så mycket och inte åt förrän vid 13-tiden så blev jag inte helt mätt. Gick hem och jag fyllde på med mellis. Klockan 15 åt pappa typ lunch och frågade om jag och min kille ville ha. Åt några färskpotatisar för att hålla honom sällskap.

  Vid sju-åttatiden var det midsommarmiddag hemma hos mamma. Buffé!! Jag tog för mig… Och jordgubbstårta till efterrätt. Åt lite godis också.

  Behöver jag säga att jag var dundermätt när dagen var slut? Haha. Äter ju verkligen inte såhär mycket i vanliga fall men det råkade bli så denna midsommarafton. :)

  När jag äter såhär och känner mig så frisk och fri så tvivlar jag på om jag verkligen någonsin varit dålig i ätstörningar. Hur kan det vara möjligt? Men faktum är ju att jag för bara några månader sedan ägnade mina dagar åt att räkna kalorier och planera vad och hur mycket jag skulle äta under de kommande dagarna. Fick inte passera en viss kalorigräns, vägde mig varje dag och skrev upp min vikt (nu väger jag mig inte ens). Förra sommaren när svälten var som värst svimmade jag ett antal gånger.

  Och nu är jag friskare än friskast(?) och det har gått så fort! Folk säger att det tar sådan låååång tid att tillfriskna, och att man inte ens kan bli fri från ätstörningar. Men det är nog inte så för alla! Och man kan visst bli helt fri!!!

  Idag på sommarjobbet frågade min kollega om jag inte skulle ta mig en smörgås på rasten. Gjorde det, och när det var dags att bre den blev jag lite ställd då smör har varit no-no. Men vad kan man göra? I den riktiga världen finns det inte utrymme att vara ätstörd. Det funkar om man lever i sin egen lilla bubbla, men i verkligheten brer folk smör och inte kvarg på sitt bröd.

  Lång kommentar, hahah. Men alltid lika instressant att läsa om Frida och Ofelia. Du är så himla bra på att skriva och på att peppa! Din blogg har sannerligen hjälpt mig! Kram!

  • soelas

   Vad härligt att läsa om hur frisk du känner dig! Det är ju fantastiskt! Vilken styrka du måste ha som tagit dig hit på sådan kort tid. Rent utsagt beundransvärt! Du kan ju verkligen ta dig hela vägen, vilket det låter som att du vill och kommer att göra inom en snar framtid.

   Vi är ju alla olika och det tar olika lång tid för oss att bli friska. Men ju snabbare desto bättre så klart. Tummarna upp för dig vännen! 😀

   Tack så mycket, kul att mina texter uppskattas. Kramar till dig! <3

 • Pingback: I Choose Life | Soelas.se()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp