Min politiska ståndpunkt

September 21st, 2013

På tal om personlighetsförändringar som skett de senaste åren, märks även stora förändringar i värderingarna. Jag har aldrig brytt mig så mycket om andras välmående och hälsa som jag gör nu, efter sjukdomen. Ibland krävs det att uppleva någonting själv innan man riktigt kan förstå vad det innebär och vikten i att ha det bra. Ytliga faktorer som status, pengar och andra kvantiteter är inte lika stora glädjegivare som mjukare faktorer kan vara. En lycklig människa är en människa som mår bra i sin tillvaro, och där spelar hälsan stor roll.

En del av er kanske känner till att jag engagerat mig politiskt tidigare. Jag kan utan tvekan påstå att jag är liberal, vilket kanske inte är konstigt med tanke på så mycket jag talar om frihet. Men genom att göra detta politiska kompass upptäckte jag att jag var mer till vänster än förväntat. Jag har utvecklats till en social liberal, och det är intressant att lära sig mer om vad det innebär.

 

Några av mina politiska åsikter:

 • Varje individ skall själv bestämma själva över sitt liv
 • Alla ska ges samma möjligheter och ingen ska bli dömd efter förutfattade meningar
 • Vi är alla olika och har olika förmågor och intressen, vilket ska uppmuntras och tas tillvara på
 • Ju bättre man mår, desto bättre kan man bidra till samhället

 

Utifrån detta kan man se att mina åsikter faller sig i lika med Gandhis, vilket inte chockerade mig med tanke på att jag faktiskt citerat honom ett flertal gånger, inte minst här på bloggen.

IMG_0460redquote

 

Tags: , , , , , , , , ,

 • sofie hellberg

  Jag tycker det är fantastiskt att du kan “erkänna” att dina värderingar ändrats. Många är ju rädda för det och ser det som en svaghet att byta åsikter. Jag tycker det är det starkaste man kan göra, att våga vara öppen för vad andra säger och ha en öppen syn på sina åsikter, inte fräsa ifrån så fort man möter någon med en annan åsikt.

  Så ja, egentligen vill jag bara säga att jag blir stolt över dig och ditt inlägg. Det gör mig glad att du kunnat ta med dig det “positiva” från att vara sjuk.

  Jag har ju gått länge i behandling med andra med psykisk ohälsa och man lär sig verkligen av varandra, och man ser vilken misär vissa lever i och utanförskapen samt hur de blir pushade bort från samhället.

  Bara för att man inte kan “bidra” genom att arbeta så är man inte värd något. Stigmatiseringen av psykiska sjukdomar, som kan drabba alla. Det är verkligen något som folk borde få upplysning om. Man ska inte behöva ha en nära anhörig eller själv lida av psykisk ohälsa för att respektera andra som lider av det.
  Jag vet ju inte hur jag hade varit som person om jag aldrig blivit sjuk, men jag upplever att jag i alla fall lägger stor vikt vid hur andra runt mig mår nu..

  Mycket att jobba på i samhället, och jag tycker att de vänstra blocket har något mer human syn på alla medborgare, inte bara de som kan arbeta.

  Sen finns det så mycket mer än partipolitik som engagerar mig.

  Nåväl. Kramar till dig. <3

  • soelas

   Tack så mycket, vad kul att få en sådan positiv respons. Politik är ju ett väldigt känsligt ämne av idag och det är lätt att kritisera. Men jag håller med, det bästa är att vara öppensinnad och inte bara se till partipolitik. Bara för att man sympatiserar med ett parti behöver det inte betyda att man håller med dem i alla frågor.

   Det är jätte intressant med personer som skaffar sig en egen åsikt och genom att dela dem med andra kan vi lättare nå en lösning. =)

   Kramar tillbaka <3

 • Lotta

  Hej Sofie!

  Det var ett intressant test, tänk bara på att analysen bygger på brittisk politik som inte riktigt motsvarar den svenska när det gäller höger-vänsterskalan. Om du med brittiska mått mätt befinner dig lite till vänster om mitten så motsvarar det i svensk politik lite till höger om mitten. Så med svenska referenser skulle jag räkna dig som en typisk folkpartist. :-)

  Mvh
  Lotta
  BloggNyheterna
  http://bloggnyheterna.blogspot.se

  • soelas

   Hej Lotta!
   Tack för din kommentar. Jätte bra upplyst av dig! Det är ju helt rätt det du skriver, och jag tror att folkpartiet är det parti jag sympatiserar mest med också. =)

   Jätte roligt att du observerade det! Tack!

   Kram

 • Tua Esmerald Lövdahl

  Ett rätt så konstigt test xD Jag är och har alltid varit socialist, men en realistisk sådan. Ett tag drog jag mera åt det hårdföra kommunistiska hållet (tro det eller ej) men den extrema perioden har gått över. Jag anser mig vara rätt så långt åt vänster, där ett samhälle utan inkomstskillnader vore “målet” så att säga. Jag är emot privatisering och ja… Har lite svårt att hitta ett parti som “passar” då jag inte håller med om allt som vare sig vänsterpartiet eller socialdemokraterna säger och det tar emot att rösta på något som jag inte är fullt överens om. Antar dock att man måste det, helt enkelt rösta på det som man håller med mest om.
  Jag måste också skilja på vad jag av rent personliga intressen vill och vad jag vill ha för sorts samhälle. Jag skulle gynnas av te.x sänkta skatter för höginkomsttagare, jag skulle gynnas av privatisering och allt det där. Men är det ett samhälle JAG vill ha? Nä! Jag röstar inte från det jag skulle må bäst av (jag borde verkligen vara liberal) utan från den humana värld jag vill leva i :)

  Mitt resultat:

  http://www.politicalcompass.org/printablegraph?ec=-6.88&soc=-6.77

  • soelas

   Intressant att läsa Tua. Naturligtvis behöver man inte stötta allt ett parti förespråkar bara för att vara en anhängare till det. Min uppfattning av att engagera sig inom politiken är inte att man går med i ett parti för att man tycker som de gör, utan man går med i det partiet som liknar ens grundvärderingar mest och därefter vill man få partiet att tycka som en själv gör. =) Det är så man påverkar!
   Ideérna kommer inte från ledningen, utan det är medlemmarna som formar ett partis ståndpunkter.

   Det är fint att vi kan tycka olika, för det är då vi kan lära oss som mest av varandra.

   Kramar

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp