Mitt sjuka i mitt friska

February 1st, 2014

Det har inkommit flera frågor och funderingar kring om det finns sjukt beteende som lever kvar hos mig, och ni önskar veta mer exakt vad dem är i sådana fall.

Jag ser inte mig själv som helt frisk och fri från ätstörningar. Det är någonting som jag vill att ni ska vara medvetna om. Jag vet inte vad det innebär att vara helt frisk men jag vet vilken frihet det är att vara såhär mycket friskare. Jag lever i princip ett friskt liv där varje dag inte handlar om mat, träning, vikt och kalorier. Men i mitt friska liv finns det naturligtvis ett antal sjuka tankar som dyker upp. Det kan vara tankar som att..

 • “Jäklar vad mycket jag åt! Kanske måste köra extra mycket cardio och förbänna..”
 • “Wah, jag har fått mer fett på magen. Undra om jag ska prova deffa snart..”
 • “Om jag dricker kaffe så dämpas hunerkänslorna.”
 • “Vilka livmedel ökar förbränningen? Jag som äter så mycket!”
 • “Nästa vecka ska jag göra massa sallader istället.”
 • “Jag äter verkligen mycket onyttigt.. kanske därför jag får mer fett på magen..”
 • “Shit! Det var ju 400 kcal i det mellanmålet (!)”
  osv.

Som ni ser så är detta typiska exempel på hur ätstörningen kan yttra sig i tankeverksamheten kring mat, träning och utseende. Observera dock att detta är tankar och det är ytterst sällan som dessa tankar faktiskt kommer till skott. Det är endast i stundens korta hetta som de övervägs, men med tiden känns det inte relevant längre och när jag väl ska äta nästa måltid eller träna så gör jag det som jag känner för i den stunden. Jag är inte helt fri från tankar om mat, kalorier och förbränning, men det som får mig att känna mig så pass frisk är att jag kan stå emot dem. Jag kontrar oftast med:

 • “Jag behöver inte gå ned i fettprocent, jag behöver bli större och starkare.”
 • “Det finns ingen anledning att vara rädd för att gå upp i vikt, det är ju dessutom bara bra!”
 • “Om jag dämpar hungern nu så kommer jag ju bara behöva äta ännu mer senare.”
 • “Jag vill inte begränsa mig själv, jag blir mycket gladare av att faktiskt äta det jag är sugen på, när jag är det!”
 • “En måltid med lite mer kalorier gör knappast någon annan skillnad än att kroppen känner sig lite mer nöjd.”

Det är denna förmåga, att kunna resonera med sig själv som gör att man kan tampas med ätstörningen på egen hand. Just för att dessa tankar fortfarande existerar vill jag inte kalla mig själv frisk, för det är inte friskt att tänka så! Men jag vill påstå att jag i det stora hela lever mycket friskare, eftersom jag sällan agerar efter dem.

Hej! Jag undrar om du än idag kan finna dig i samma beteende som ätstörningen vill? Det jag menar är, kan du finna dig själv bli sur om bordet inte är dukat på ett visst sätt, att du måste äta på samma tallrik som alltid? Om du ser fettig mat, tänker du då “usch vad mycket fett, äckligt.” eller är det bara att hugga in? Kan detta ske ibland, utan att du ens tänker på det, trots att du är frisk?
waaaallflower

Jag är väldigt fri i mitt ätande. Det är klart att jag föredrar att ha saker på ett visst sätt – alla människor får sina rutiner, men det orsakar ingen panik om det inte går att få det så. Att jag föredrar att ha mackorna på en tallrik och att äta yoghurten med liten sked tycker jag inte är särskilt sjukt. Finns det ingen tallrik eller liten sked så tar jag naturligtvis det som finns. Jag ställer inte höga krav på måltiders utseende. Jag äter för sjutton ihop-kokade rester ur matlåda, som fraktats en halv dag i ryggsäck, med plastbestick till vardags. 😉

Normala mängder fett är sällan någonting som riktigt avskräcker mig. Men den där tanken som säger “usch, vad mycket fett” kan nämligen komma då jag ser personer steka min mat i extremt mycket smör. Det är dock någonting som jag lärt mig att kasta över axeln och bara låta vara. Det är de som tillagar maten och eftersom att jag vet att det är en sjuk tanke så vill jag inte ge den utrymme. Annars har min fettskräck försvunnit väldigt bra!

När det kommer till socker är det en annan grej. Jag gillar verkligen inte för söta livsmedel, och det är nog snarare en smaksak än en ätstörningssak. Om de smaksatta kaffe latté på Wayne’s tänker jag “usch, fy fan vad sött!”. 😉

frappe

Jag undviker verkligen inte grädden på min frappe, vilket Ana skulle gjort – det är bara gott!

Tags: , , , , , , , ,

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  Grejen som man märker är att det inte är de små detaljerna som gör det, utan vad man gör varje dag. Tränar jag en gång i månaden kommer det knappast göra mej vältränad, precis som att en missad träning knappast kommer göra en totalt otränad. Det är den kalkylen som inte verkar logisk i resonemanget hos en ätstörd, alltså dessa ologiska påståenden:

  “äter jag en bulle kommer jag gå upp i vikt direkt”
  gäller, samtidigt som det omvända förhållandet
  “jag kommer gå ner i vikt direkt om jag idag inte äter en bulle just idag”
  inte gäller.

  (dessa två resonemang är jämförbara, men pga katastroftänkande gäller bara den som leder till viktuppgång, vilket gör resonemanget helt ologiskt om man lägger ihop det)

  eller ett annat exempel:
  “jag kommer gå upp i vikt om jag inte tränar idag”
  gäller, samtidigt som det omvända resonemanget
  “jag kommer gå ner i vikt om jag tränar just idag”
  inte gäller

  Is själva verket är ju inget av påståendena sanna, utan snarare är dessa, mer logiska:

  “äter jag en bulle varje dag KANSKE jag kommer börja må dåligt”
  gäller, samtidigt som
  “jag kommer KANSKE må mindre dåligt om jag inte åt en bulle varje dag”

  eller
  “jag kommer MÖJLIGTVIS bli mindre vältränad om jag inte tränar varje dag”
  gäller, samtidigt som
  “jag kommer MÖJLIGTVIS bli mer vältränad om jag tränar varje dag”

  summa summarum, man måste se på sitt liv i veckor, månader. Inte i dagar 😀

  (hoppas nån fattar resonemanget…)

  http://www.thisishowitworks.blogg.se

 • Linnéa Törebrant

  Hej! Vad tycker du om svensk sjukhusvård? Jag tycker den är FÖRJÄVLIG. Bloggar om hur jag blir behandlad just nu på avdelning 22 i eskilstuna där jag är inlagd…. Hur personalen behandlar patienter och hur otroligt kränkt och utsatt jag känner mig…. Kolla gärna in bloggen och kommentera vad du tycker.. Kram!

  linneaelisabet.blogg.se

 • Emma

  Hej! Kan inte du göra ett inlägg om vad som är “bra” med att ha genomgått en ätstörning och tillfrisknande? Det är så mycket dåligt, och det är väldigt ångestfyllt… Att man har slösat bort så mycket av sitt liv osv. MEN jag vet att det finns bra grejer med att ha kämpat sig igenom sådant här med, du om någon borde ju veta, så tänkte du kanske kunde skriva lite om det? :)

  • soelas

   Hej Emma! Jätte tack för tipset Det låter som ett riktigt bra ämne. Personligen ser jag mest positiva saker med att ha genomgått resan, men naturligtvis massvis negativt med att ha insjuknat.

   Kram

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  “En måltid med lite mer kalorier gör knappast nån skillnad mer än att kroppen känner sig lite mer nöjd”

  Visst borde det väl vara så?! Jag har börjat försöka ändra mina matvanor nu den allra senaste tiden. Ska försöka öka mitt järnintag (äta mer broccoli och sånt) och samtidigt laga nya måltider som jag aldrig gjort förut för variation (varit otroligt dålig på det).

  Spännande att laga nya maträtter men naturligtvis otryggt. Har ju ingen aning om hur mycket kalorier det är i dem (och vill inte försöka räkna ut heller). Åt vegetarisk korvstroganoff här om dagen innan jag gick till jobbet. Vet som sagt inte kcal MEN jag kände mig riktigt nöjd efter måltiden. Kände mig liksom inte sugen på något mer, kände en behaglig mättnad… Vet inte om det berodde på energiintaget, vad jag åt eller så, men det var najs i alla fall. Höll mig mätt och orkade jobba. Och asgott var det. 😀

  • soelas

   Det låter ju helt fantastiskt! Håller med om att det känns spännande med nya måltider. 😀 Det kan ibland finnas mer glädje i att äta något nytt, som man inte har någon aning om hur det smakar, än att äta samma vanliga måltider. :)

   You go Mikis! <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp