Motivation och återmötet med verkligheten

February 18th, 2013

Hej, hör kanske inte till dina senaste ämnen men iallafall.
Fick diagnosen aneroxia i slutet av november, åkte in och ut på ätstörningskliniken i gävle under hela december. Kände inte då att det blev någon förbättring. I början av januari gav min kropp upp och jag fick hjärtstillestånd. Fick stanna där i några veckor för sondmatning och blev tvingad till viktuppgång. Har nu fått komma hem men får inte göra någonting. Hade bara några frågor som jag skulle bli jätteglad av att få svar från någon som är i en liknande situation.

1.Hur finner man motivationen till att bli frisk?
2.Hur berättar man i skolan och för alla kompisar var man varit i månader, varför man inte har hört av sig?
3.Hur vågar man gå tillbaka till skolan(inte aktuellt nu, men sen) jag kommer alltid vara glada, snygga Gustaf, killen med aneroxia.
4. Den kanske mest glädjande frågan, förslag på lättätna mellanmål.
5. Vet inte om du har frusit någongång under din sjukdom men om du gjort det när försvann det?

Där fick du en kort bakgrund och några frågor:-)
Hoppas att du vill svara, din blogg motiverar verkligen sluta aldrig med den.

Varma hälsningar Gustaf
-Gustaf

Hej Gustaf!

1. Motivationen ser olika ut från person till person. Det som kan hjälpa en på vägen är att skriva för- och nackdelar med att vara sjuk samt att vara frisk, det fick jag göra på länsät i Gävle i alla fall. Listan kan innehålla en hel del punkter som är av större och mindre betydelse. Låt de motivera dig till att ta de första stegen, men senare behöver man nästan hitta något riktigt meningsfullt som motiverar en att hålla sig på vägen. Detta ska man inte oroa sig över, det kommer för de flesta.

Under tiden som man jobbar för att bli frisk är det väldigt mycket som förändras i omgivningen. Tiden går, saker händer, intressent byts, människor förändras och inte minst vi själva. Min motivation genom anorexin har varit utbildning, fester, dans, cheerleading, utseende (det är inte snyggt att vara avmagrad), pojkvännen och inte minst bli frisk för mig själv och alla andra som hamnat i träsket.

Varför ska man bli frisk? (klicka på bilden)

2-3. Att möta verkligheten igen är något som vi måste göra förr eller senare. Gör det med styrka i dig själv. Det som vi har gått igenom kan man inte förvänta sig att någon annan ska förstå. Huvudsaken är att vi själva förstår resan; hur och varför. Det man kan förvänta sig av andra är att de accepterar det. De måste acceptera att man har mått dåligt, att man tagit tid att jobba på sig själv, att man har förändrats och nu börjar bli redo att ta stegen tillbaka till livet.

Hur mycket du vill berätta för dina vänner är upp till dig själv. Förlåt mig om jag har fel, men jag antar att du ändå är ung och har större delen av livet framför dig? Då ska man ha i baktanke att så mycket hinner hända i framtiden och de vänner man har för stunden kommer inte att finnas med en hela vägen. De sanna vännerna kommer man alltid att kunna vända sig till, medan andra gör olika vägval och man skiljs åt.

Den person som du väljer att vara nu är inte den person som alla alltid kommer att behöva se dig som. Jag valde att flytta för att bli frisk. Jag behövde en ny start, en förändring och möjligheten att få stå på egna ben. Hemma känner alla till anorexin, vilket jag inte ser på som något negativt. Det behövs personer som vet om vad man har gått igenom och folk som kan stötta en. Här i Stockholm är anorexin bara min egen kamp. Här vill jag ha möjligheten att vara frisk, som alla andra, eller kanske till och med lite bättre. 😉 Man måste själv välja med hur öppen man vill vara, och förstå att väldigt få förstår, många vill stötta men allt de behöver göra är att acceptera. 

I och med ätstörningen så förändras man. Jag tror att det är viktigt att man stannar och frågar sig själv – vad vill jag framöver? Vill man tillbaka till sitt gamla liv eller vill man satsa på någonting nytt?

4. Förslag på lättätna mellan mål 

5. Frusenhet

 

Tags: , , , , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp