Nallen som alltid finns kvar

December 19th, 2014

Kommer man någonsin att bli helt fri från ätstörningen?

Ätstörningen är lite som en nallebjörn. Den har funnits där för tröst när ingen annan kunde ge en kärlek. Den har gett en trygghet och blivit en vän i ensamheten. Nallebjörnen har spelat en viktig roll en gång i tiden, men efter en lång tid tillsammans har den gjort att man isolerat sig från omgivningen och faktiskt blivit mer ensam än någonsin. Då är det dags att lägga ifrån sig den. Kanske åker den upp på hyllan, ned i lådan eller kanske till och med blir man så modig att man kastar upp den på vinden. Det är svårt; motigt att lägga undan nallen. Den har funnits där så länge och nu måste man fylla tomrummet med något annat – vadå?

Det känns läskigt, men förändringen är nödvändig. Nallen passar inte in i det nya vuxna livet. Man måste samla mod och våga hitta nya sätt att få känna trygghet på.
Men nallen kastar man sällan bort. Den har hjälpt en igenom tuffa stunder och det glömmer man inte. Däremot kanske hittar man vänner, pojkvän eller intressen som gör att behovet av nallen inte längre märks av. Då ligger nallen där i lådan på vinden men man kanske aldrig plockar fram den. I vissa svåra stunder kanske man kommer att tänka på nallen och vilken tröst den kan ge i stunden, man kanske smyger sig upp, öppnar lådan och tittat på den i ögonen, kanske håller den i famnen ett tag, men sedan läggs den tillbaka i lådan. Dennes tid har passerat. Nu är det dags för nya metoder att ta sig igenom det jobbiga.

Nallen finns alltid kvar, men det är valet att inte söka tröst hos den som håller en på det friska spåret.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • M

  Du satte ord på precis de tankarna som jag har gått och burit på nu ett tag! Det är en bra jämförelse; jag måste lägga min nalle på vinden istället för att låta den ligga framme.

 • hanna

  Hej! jag kikar alltid på din blogg när jag mår dåligt och det finns alltid svar här soela, du är så bra!
  nu behöver jag din hjälp med något och hoppas verkligen att du kan svara snart och hjälpa mig. Jag har gått på dagvård nu i ca 5 veckor, ätit 5-6 måltider + 2 näringsdrycker (300 kcal/st). jag har gått upp från BMI 16,5 till 17,0. Igår fick jag tillbaka min mens, den har varit borta i 2 år men den kom igår Jag är rädd att följa måltidsplanen nu eftersom jag går upp i vikt av den och vet att man även går upp i vikt före/under mensen. Jag undrar om man väger mer före/under mensen och om denna vikten kommer ut ur kroppen efter mensen? Hur många dagar före mensen går man upp i vikt, och hur länge tar det tills “mensvikten” försvinner ur kroppen? Knasig fråga kanske men det är så oroande så snälla svara :)

  • Agnes

   Du behöver komma upp till en frisk vikt, och sedan kommer de hjälpa dig att stanna där. Tänk inte så mycket utan följ måltidsplanen. Kul att mensen kom tillbaka, då vet du att kroppen börjar komma igång igen! Man brukar samla på sig vätska dagarna innan mensen, som sedan försvinner ur kroppen. Det är lite individuellt när man samlar på sig det, och när det försvinner. Tänk inte på det, utan det är normalt att vi kvinnor varierar i vikt upp och ner under menscykeln. Det är inte kroppsvikt, utan bara vågen som visar mer och sen mindre.

  • soelas

   Hej Hanna! Jag förstår definitivt din oro, men som Agnes nämnde här nedan så är det bara vätska som kroppen samlar på sig som bidrar till en tillfällig viktökning. Hur många dagar innan det sker och hur många dagar tills den är tillbaka går inte att säga. Det är olika, inte bara för oss personer emellan utan det varierar även mellan menscyklerna.

   Du är ju fortfarande väldigt underviktig och därför vill jag höja ett finger för att fortsätta äta som din kropp behöver för annars riskerar du att meneden försvinner igen.

   Det kanske känns skrämmande och lite läskigt med friskhetstecken sådär (?) men det är mycket kvar som kroppen behöver reparera innan den är återställd. Dessutom vill jag påpeka att man brukar säga att “mensvikten” ligger runt 1-2 kg, vilket är en viktpendling se flesta gör dagligen. Väger min pojkvän sig på morgonen väger han oftast runt 77 och väger han sig på kvällen (vilket han helst gör) väger han runt 80 kg.

   Försök ta det med en nypa salt, även om jag vet att det är svårt. Det låter som att du kämpar på bra så fortsätt i den riktningen tills du är helt frisk! Kramar!

 • hanna

  Tack snälla ni för svaren, nu anar inte hur mycket det hjälpte! det är underlättande att höra det. Jag har ätit väldigt dåligt och lite de senaste två dagarna men nu efter att jag hört detta så vågar jag följa måltidsplanen igen!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp