När Frida står framför spegeln..

April 6th, 2013

En vanlig vardagsmorgon när Frida stiger upp ur sängen går hon till garderoben för att klä på sig. Innanför garderobsdörrarna har Frida speglar. Först efter hon har fått på sig ett par byxor som hon kände för att ha på sig idag kollar hon i spegeln. Vilken tröja passar till dessa? Hon väljer ut sin favorit tröja som hon använt flitigt i ett års tid. Den passar till allt! Efter att hon har fått på sig alla klädesplaggen kollar hon i spegeln igen. Hon kollar och jämför färgerna och om modellerna matchar snyggt med varandra.

Naket runt halsen. Nyckelbenen syns väldigt tydligt i denna tröja, det tycker inte Frida ser snyggt ut. På med en scarf eller halsband så ser det inte lika naket ut längre.

Först nu reagerar Frida på hur håret ser ut. En lagom ruffsig morgonfrilla är precis det hon får se. Hon skrattar lite åt sig själv till en början, men sedan inser hon att det ser rätt tufft ut. Fridas hår ser faktiskt snyggt ut trots att det är ruffsigt. Hon har nästan ingen lust att borsta ut denna “små sexiga” frisyr, men hon vet att hon inte kan gå till skolan så här i vilket fall. Fridas hår har blivit snyggare sedan hon slutade platta det. Eller så är det bara hon själv som lärt sig att acceptera det som det faller henne naturligt.

När Frida står framför spegeln på morgonen funderar hon inte över om hon har gått upp i vikt över natten eller om tröjan sitter så pass tight att hennes “fettvalkar” syns. Frida använder spegeln till att få ihop en bra outfit, och spana in morgonfrillan.

Nästa gång Frida kollar sig själv i spegeln är medan hon borsta tänderna och lägger på sminket. I skolan brukar hon och hennes kompisar gå in på toaletten och fixa till sig innan de går till matsalen eller cafeterian. Det kan ju hända att de stöter på några snygga killar. Men Frida kollar aldrig på sin kropp, inte på samma sätt som Ofelia. När Frida och hennes vänner står och piffar upp sig på skoltoaletten fokuserar hon mest på att håret ligger rätt och kläderna inte har korvat sig. Frida vet att hennes kropp inte kommer att se ut annorlunda än i morse, igår, senaste veckan, eller ens de senaste månadernaIngenting som hennes vänner eller skolans snyggaste killar skulle lägga märke till i alla fall.

Tags: , , , , , ,

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Alltså jag har nog sagt det förut men jag älskar att läsa om Frida, blir så peppad…! Frida är helt klart en förebild, vill vara som hon 😀

  • Soelas

   Hääärligt att du känner så! 😀 Det är dit vi ska!
   Kram

  • soelas

   Hääärligt att du känner så! Det är dit vi ska!
   Kram

 • Julia

  Jag är väldigt glad att du tog upp det här ämnet! Du är väldigt duktig på att skriva och skildrar verkligen vad som är friskt och vad som är sjukt. Jag tror att många som inte lider av fullskaliga ätstörningar kan läsa det här och känna igen vissa beteenden. Jag hoppas innerligt att de ser det som varningssignaler! Om du får ihop fler Frida/Ofelia skildringar så tycker jag att du borde sätta ihop de till en bok sedan :)

  • Soelas

   Tack Julia! Jag blir så glad av sådana kommentarer. Blir riktigt taggad på att verkligen få ihop någon bok i framtiden. Dock vet jag inte hur, när eller med vad. Men det är något jag kan ha i bakhuvudet. :) Tack!

  • soelas

   Tack Julia! Jag blir så glad av sådana kommentarer. Blir riktigt taggad på att verkligen få ihop någon bok i framtiden. Dock vet jag inte hur, när eller med vad. Men det är något jag kan ha i bakhuvudet. Tack!

 • Em

  Håller med nedanstående, du sätter ord på mycket tankar. Dessvärre är det ofelias tankar jag har och inte Fridas…

  Var hemma en sväng och fick i mig hemlagat, och nu är det ett konstant springande fram och tillbaka framför spegeln om det är större än förra veckan.

  Jag trodde det bara var jag som hade såna “tix”. Nu förstår jag mig själv lite bättre ialla fall.

  Tack

  • Soelas

   Tack Em! Ja, du är inte ensam om det. Det är ätstörningens sätt att ha kontroll. Ju oftare man kollar på sig själv i spegeln, desto viktigare säger man till hjärnan att utseendet är.
   Hoppas att din insikt kan hjälpa dig framåt!
   Kramar <3

  • soelas

   Tack Em! Ja, du är inte ensam om det. Det är ätstörningens sätt att ha kontroll. Ju oftare man kollar på sig själv i spegeln, desto viktigare säger man till hjärnan att utseendet är.
   Hoppas att din insikt kan hjälpa dig framåt!
   Kramar <3

 • Linda

  Så himla bra skrivet. Önskar att jag kunde vara som Frida istället för Ofelia. En dag!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp