När kommer mensen tillbaka?

December 14th, 2012

hur lång tid tar det att få tillbaka mensen efeter att ha varit i svält tillstånd?
Anonym

Mensen – en viktigt funktion i kvinnokroppen. Något som för vår generation vidare och ett tecken på att den fungerar.

En funktion som försvinner vid långvarig eller extrem svält. Ett bevis på att kroppen inte får tillräckligt med näring. Något som jag blev glad över när den försvann.. Något som “bevisar” att man lyckats; lyckats få anorexi.

När kommer mensen tillbaka? När man äter tillräckligt igen? När man gått upp i vikt? När man slutat kräkas eller när man blivit helt frisk?

Jag tror inte att behandlare gärna vill friskförklara någon innan de har återfått mensen. Det är som sagt ett bevis på att kroppen får den näring den behöver och kan sätta igång sådana processer som den under svälten sparat in på.

När den kommer tillbaka är väldigt individuellt. I de flesta fall kan det ta några månader efter man uppnått normalvikt och håller goda matvanor innan den stabiliserar sig igen. I en del fall kommer den trots undervikt. I mitt fall så fick jag mens vid bmi 15 (kan läsas om här) men sedan försvann den igen under hösten. Vad det beror på tror jag är delvis stress, i och med skolan men också att jag tränar. Så länge som jag har koll på vikten så ser jag inte allvarligt på det. Jag vet att jag gått upp ca 3 kg under denna period, men eftersom jag ännu inte kommit upp till “normalvikt” så är det inte konstigt.

Jag tror att mensen är delvis beroende av en viss fettprocent på kroppen. Elit idrottare som till exempel gymnaster har sällan mensturation och en del som börjar tidigt kan till och med missa puberteten. (Har ingen säker källa till detta). Därmed tror jag att det är en bra förutsättning att ligga på normalvikt om man vill ha tillbaka mensen.

Kroppen måste få näring och tid att reparera skadorna efter svälten.

Tags: , , , , ,

 • http://lanjas.com Lanja -+www.lanjas.com

  =(

 • http://www.sofiayit.blogg.se S

  Jag har legat på rätt stabil vikt (där jag haft mens innan,) i ca 5-6månader, och min har inte kommit än=(

 • http://www.josefineandersson.se JOSEFINE ANDERSSON

  thihiiihih tackar :)!!!!

  jo jag vet :( frågade blogg.se en gång vad jag skulle göra åt saken men dom hade inget svar… så googlade jag runt lite nu igen när du påminde mig, och förmodligen beror det på att jag har egen domän… så det är väl bara gilla läget, lite småsurt haha!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp