När livet sätter press

May 1st, 2013

Efter anorexin slog till på riktigt så har jag blivit känslig för hög press. Jag är en aktiv person som tycker om att fixa, dona, planera, göra saker och vara bra på dom. Det är en egenskap som jag många gånger älskar hos mig själv. Det känns att jag lever. Men mitt upp i allt så blir det lätt för mycket. Det går inte lika bra och energin räcker helt enkelt inte till att prestera lika bra som önskat.

Jag kan välja att hålla ut, stå ut och plåga mig genom alla krav och prestationer. Kanske är det värt det? Kanske resulterar det i något gott i framtiden? Det är ju trots allt bara en kort period av livet. Diciplinen har jag.

Dock märker jag vad sådan press gör mot mitt välmående. Jag mår skit! Det går inte att njuta av livet samtidigt som jag plågar mig själv. Mitt psyke och min hälsa tar stryk för att uppnå ett visst resultat i slutändan. Är det värt det? Vi vet inte vad som komma skall, och jag har provat att leva mitt liv för framtiden. Det gav mig anorexi.

Andra kanske inte förstår att jag inte anser att det är värt att pressa mig själv för en viss tid. Många ser nog till min diciplin med avund. Men jag vet vad den diciplinen kan göra mot mig. Vi alla måste göra våra egna val i livet. Hur vill du leva ditt liv? Jag vill leva mitt liv nu. Jag vill inte plåga mig själv något mer. Jag väljer att göra det som får mig att må bra!

Konsekvenser? Ja, man kanske inte uppnår sina tidigare ambitioner, man kanske inte får den framtid man planerat för. Men vad säger att den framtiden vore bättre än någon annan? Framtiden kan vi aldrig veta. Men vårt förflutna finns alltid bakom oss. Vad vill du kunna tänka tillbaka på och säga “jag slet asset av mig” eller “jag levde livet” ?

Tags: , , , , , , , , , , ,

 • http://www.facebook.com/cornelia.najafi Cornelia Najafi

  läskigt hur mycket jag känner igen mig i det där, hade lika gärna kunnat vara mina ord..tror detta är något som många, och till och med nästan alla anorektiker har gemensamt.

  Just nu är jag också sjukt känslig mot press, vet knappt vart jag ska ta vägen när det är mycket som händer på samma gång och får panik istället. usch!

  • soelas

   Det är ju tyvärr en utlösande faktor för många. Vi som nu är medveten om den kan faktiskt förhindra att detta påverkar oss till ohälsa igen. Man måste nog ifrågasätta sig själv om det verkligen är så viktigt. En sak i taget så tar man sig framåt. Gör inte mer än nödvändigt om du inte orkar.

   Visst märker man att man påverkas av pressen, men vi kan välja att tänka annorlunda. Hur mycket ska vi låta det påverka oss egentligen?
   Kramar, kämpa på fina du <3

 • disqus_8HLTnCBrJo

  alltså de senaste lördagarna har jag ätit jätte mycket. i lördags köpte jag hem 1 påse marshmallows, typ närmare 1 kg lösgodis, 1 marabou 200 gram, 1 chipspåse, chokladbollar, och jag åt av allt med mina föräldrar. Men lixom, borde jag inte gå upp i vikt över helgen då? alltså inte bara vattenvikt, utan på riktigt. Jag äter inte så mycket på vardagarna men på lördagarna gör jag :(

  • soelas

   Man går inte upp i vikt av att äta mycket en dag. Det tar kroppen hand om. Och om du äter i underkant på vardagarna så vill ju din kropp ta igen det så fort den får chansen. Är det så att du “sparar” dig inför helgens gottande? eller blir det bara lite mer än vanligt på helgerna och att du ändå äter ordentligt under veckan?

   Lördagsgodis åt vi nog alla som barn. Inte blev vi tjockare för det!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp