När man avbröt svälten

January 11th, 2013

Men frågan ÄR, hur fasen tog du dig igenom dagarna/första veckan när du var tvungen att stoppa viktraset?
Jag ligger i den fasen nu, VIll äta men när jag sitter där så måste jag fuska o jag får inte i mig maten och jag vet inte vad som händer!? Ser ingen mening med att äta..

Ta hand om dig!
Frida

 

 Man vill ju egentligen, så varför gör man det inte? Varför är det något som håller en tillbaka? Är det feghet, vågar man inte? Eller är det den där ständiga tanken som säger “ät mindre nu så får du äta mer sen” ?

Jag gick några veckor och tyckte att jag åt normalstora portioner. Samtidigt visste jag att det var för lite. Det såg jag ständigt till att det var. Jag var inte redo att gå upp i vikt, för vill man verkligen inte försöka öka i vikt själv så kommer man inte att göra det. Möjligen något kilo i vätska men that’s it! Man måste äta fullt ut, fulla portioner eller mycket mer energitätare för att öka. Ibland är det lättare att lägga på en näringsdryck för att kicka igång viktuppgången, men i det långsiktiga så är det ju mat vi ska livnära oss på.

Du säger att du inte “ser någon mening med att äta”, men jag kan ge dig flera anledningar till varför det är bra:

 1. Äta bör du, annars dör du
 2. Kroppen behöver byggstenar för att utvecklas – annars bryts den ned
 3. Du får energi till att känna glädje igen
 4. Nära och kära mår bättre av att du gör det
 5. Du framförallt mår bättre
 6. Ångesten blir lättare att hantera
 7. Håret stärks
 8. Du blir mer attraktiv utåt
 9. Hjärnan klarar av att tänka logiskt
 10. Du kan fokusera bättre
 11. Du klarar av att göra allt det du egentligen hade villat
 12. Kroppen klarar av att sköta alla funktioner som mensen
 13. Dessutom MAT ÄR GOTT!

När jag vägde in på behandlingen så fick jag en chock. Jag trodde inte att jag vägde SÅ lite.. När både puls och blodtrycket till det var lågt så dök många blandade känslor upp. Glädje över att jag hade lyckats. Jag hade lyckats tillfredställa Ana, men bara för stunden. Rädsla för vad jag gjort mot mitt eget liv och det jag har potential att göra framöver. Jag ville att det skulle bli alvarligt, så att ätstörningen hade varit riktig. En del av mig strävade efter att bli inlagd, det var den sjuka delen. Den friska delen förfärade vad det skulle innebära för mitt liv, min utbildning och min framtid.

Ett steg till och jag hade inte varit där jag är idag…

Då varningsklockorna började ringa för fullt så valde jag att ta upp kampen mellan det friska och det sjuka. De slogs i några veckor innan jag hittade motivationen att jobba mig uppåt på riktigt. Men den tiden var en jobbig period och jag önskar att jag inte dragit ut på det så förbannat, utan bara gjort det riktigt från början (!)

I svälten ser man inte ut. Det är först man börjat bryta din som uppenbarelserna kommer, det är då tankarna kan fungera. Både logiska men också deprimerande. Resonera med dig själv:

 • Vad vill du långsiktigt?
 • Vad kan du göra kortsiktigt?
 • Varför skulle du inte göra det?
 • Vad är det som DU vill och vad är det som ätstörningen vill?
 • Vill du ens bli frisk? Varför/varför inte?
  samt
 • Vad är friskt och sjukt?

Jag kan publicera några gamla matdagböcker från mina första dagar i behandling. Där skrev jag både vad jag åt och tankarna som uppstod.

Tags: , , , , ,

 • http://www.invisibletears.blogg.se mathilda

  så bra skrivet!

  jag försöker avbryta min svält nu, och igår åt jag 800 kalorier. mycket mer än HÄLFTEN av vad jag brukar äta. men idag så visar vågen neråt. bara 200 gram men endå. Hur kan de bli så när jag ätit mer än innan?

 • Frida

  Tack!
  Du får gärna publicera nga inlägg med tankar o Matsdagboken!

 • http://beingaurora.devote.se Aurora

  Är i samma läge. “Tror” att jag äter bra nu, men undermedvetet fuskar jag fortfarande. Och tankarna om hur man ska kunna “krympa” portionerna så att ingen märker det maler fortfarande i huvudet..

  Gillar när du kommer med konkreta tips, jättepeppande!

  • http://Soelas.se Soelas

   Det är bara kämpa på och säga emot. Säg “NEJ, jag ska fylla tallriken” osv. Börja dagen med att äta riktigt istället för att “spara” till senare. För senare kommer aldrig att komma. Det blir bara mer tid förlorat och mer arbete framför en. Ta tag i det på en gång om det går!
   Jag tror på dig! kram

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp