När man lånar energi av sig själv och skiter i att betala tillbaka

November 17th, 2014

I efterhand kan man inte låta bli att fascineras över hur man kunde leva under en sådan ständig press på sig själv. Varifrån fick man energin? Hur orkade man? Och varför utsatte man sig själv för det?

Jag tror att man lånar energin av sin framtida sig själv, och när skulden blir för stor infinner man sig i en total kollaps. När man då blir tvungen att ge tillbaka all energi som man har tagit av sig själv sitter man även där med en stor fet ränta på det totala. Man måste samla på sig mer energi än man har lånat. Det är inte konstigt att man blir tröttare än vanligt. En vanlig dag för mig nu hade i princip varit en vilodag för ett år sedan. Och det är inte konstigt att man efter en svält blir hungrigare än vanligt. Man behöver äta mer än man gjorde innan. Det hela fungerar ganska lika som banklån. Det du har lånat måste du betala tillbaka, plus lite extra, beroende på under hur lång period du har tagit lån.

Ibland blir jag ställd över hur trött jag är eller hur mycket jag vill äta. Men när man blickar tillbaka på hur de senaste åren sett ut är det inte så konstigt längre. Det går självklart att låna lite framtida energi av sig själv i vissa stunder (inför tenta, tävling, resor etc.) men ju  snabbare vi ser till att fylla på energikontot igen, desto mindre behöver vi ladda upp med i längden. D.v.s. att regelbunden återhämtning är oerhört gynnsamt i längden och den är minst lika viktig som att betala sina räkningar i tid. Det samma gäller ju att svälta också. Det är klart att människan klarar av att leva på mindre föda i vissa perioder, men ju längre dem blir desto mer föda behöver man fylla på med för att återställa balansen.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 • Emma

  Hej! Din blogg här hjälpt mig att förstå att det jag gör mot min kropp dvs. anorexin är inte alls bra och även mycket farligt. Jag har börjat på behandling och fick direkt ett matschema som liknar det du hade sist med 6 måltider+ efterrätt efter lunch (ofta frukt) + 2 näringsdryck och det skrämmer mig verkligen. Varje måltid ger massa ångest och riktig mättnad som också ger ångest! Jag har några frågor till dig och jag hoppas verkligen du kan svara!!! Går man upp jättemycket i vikt av att dricka 2 näringsdryck? Hur mycket kommer jag gå upp efter en vecka? Om man känner sig svullen och samlar på sig vätska första veckan, kommer man gå ner i vikt då kroppen reglerar vätskebalansen? Sluta aldrig blogga, du hjälper sååå många! kram :)

  • soelas

   Hej Emma! Det låter som att du verkligen har en allvarlig undervikt och i det laget ligger det mycket fokus på att ge kroppen tillräckligt med näring. Egentligen så önskar jag att du kunde släppa fokuset på vikten och tänka att maten kommer få dig att må bättre i längden. Tyvärr vet jag ju själv att det inte alltid är så lätt att sluta noja sig över vikten.

   Första veckan med ökat matintag går de flesta upp något kilogram i vätska, mag- och tarminnehåll. Sedan ser inte en viktuppgång linjär ut. En vecka kan det vara 1,5 kg, en annan inget, en annan några hundra gram och en annan 1 kg. De första 1-2 kg kan gå rätt så snabbt, men sen kommer förbränningen igång och viktuppgången brukar bli mer jämn veckorna sinsemellan.

   Jag kan tänka mig att om du verkligen sköter din kost så kan du gå upp 1 kg/vecka till en början, sedan kanske 0,5 kg/vecka. Men det är viktigt att vara medveten om att allas kroppar är olika och reagerar olika på ökat matintag. Men kroppen kan inte gå upp 5 kg i kroppsmassa på en vecka, det ä fysiskt omöjligt.

   Det ska bli spännande att höra mer om hur det blir för dig. Tack för din kommentar Emma, hoppas att detta var till någon hjälp! :)

 • matilda

  hur går det med behandlingen? and as usual u are awesome!!!!!! massvis med kramar! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 • Lovisa

  Läste precis artikeln i Insikt om träningsglädje där du är intervjuad! Mycket fin input och bra tankar, fick mig att hoppas att jag kanske också kan hitta tillbaka till glädjen i träningen så småningom! Hoppas det går bra för dig med Idun, är själv inne på min femte vecka och vill verkligen ta vara på tiden nu när jag har hälften kvar! Behandlingen har verkligen hjälpt mig så mycket! Kram :)

  • soelas

   Vad härligt att höra att du gillade reportaget och att det kunde inspirera dig. Jag tror absolut att du kan hitta dit om träning ska vara en del av ditt liv, om inte så finns det tusen andra saker man kan göra som får en att må bra. Det kommer märkas inom sin tid. :)
   Vad bra att behandlingen hjälpt dig, jag ska börja min 5:e vecka snart också. Kämpa på, och som du säger, ta vara på den! =) Kram

 • secretgirla.blogg.se

  Hej!

  Hur mycket äter du ungefär på en dag? och så undrar jag även
  om du följer matschemat som du fått från idun eller om du äter mindre?
  Fortsätt kämpa!

  kram :)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp