När ska föräldrar sluta oroa sig?

March 8th, 2013

Det är ingen nyhet att föräldrar drabbas psykiskt av att se sitt barn sluta äta och tyna bort. Det gäller inte bara svälten av Anorexia nervosa utan alla former av självförstörelsebeteende, alla sjukdomar som grundas i psykisk ohälsa smittas av på ens nära och kära. Även om de själva inte blir sjuka så lider de med en. Maktlös blicka in i ens barns olyckliga ögon.

Det är inget fel att vara orolig som förälder. Det är ju delvis ett tecken på att man bryr sig om sina barn. Om man inte oroade sig över att ens barn fått ätstörningar så vill jag hävda att det då är något fel på en förälder. Då skulle föräldern i sig ha en egen bokstavskombination.

Hur svårt det än kan vara så är det viktigt att man inte trycker för hårt på ens egen oro. Den som lider av en ätstörning måste hitta sin egen vilja att bli frisk, annars är risken större att man faller tillbaka. Men naturligtvis kan det vara en drivande faktor att veta om hur nära bryr sig om en .

När man äter bra och går upp i vikt tror man att de ska sluta oroa sig. Jag tror att en klok förälder oroar sig långt efter ens barn har avslutat behandling. En klok förälder vet att det är lätt att falla tillbaka. Men den oron måste de hålla inom sig eller släppa ut för någon annan. Den oron kan inte visas för ditt barn som äntligen blivit fri från sin ätstörning. När man känner sig frisk, finns det inget värre än att bli behandlad som sjuk.

helkroppsbild

Min pappa..

kommenterar endast mitt utseende när jag skickar bilder till honom. Antingen ser jag ut att ha fått muskler, eller så tror han att jag försöker få mig själv att se smalare ut på bilderna – eller  är jag kanske så smal. Här är det bättre som förälder att säga något om att man ser glad/lyckligare ut istället!

tror att jag dagligen går runt med ångest. Det gör jag inge längre. Jag har nästan ingen ångest alls fakiskt! Inte så att jag lider eller tänker märkvärt mycket på det. Lite beslutsångest, men det är normalt.

Jag är inte lika sjuk idag som jag var när jag bodde hemma. Mina föräldrar måste våga lita på att har gjort enorma framsteg sedan jag fick “sköta” mig själv. Deras oro är inte nödvändig längre. Jag blir frisk för min egen skull – endast – ! Jag mår bättre av att de mår bättre, jag mår sämre av att de mår sämre. Nu när jag mår bra, så vill jag se att de också gör det.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • http://www.sofiayit.blogg.se/ Sofia

    Fin bild!:)

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp