Nödvändigt med viss diciplin

July 1st, 2013

Att vara disciplinerad av idag anses vara någonting positivt. Det är en egenskap som bara “de bästa” kan anskaffa sig. Har man disciplinen så kan man lyckas med i stort sett allting. Det går att disciplinera sig själv till att plugga, till att prestera på max, till att hjälpa till med mest, till att kunna mest och till att hinna med mest. Det går att tvinga sig själv till att ligga på max jämt och ständigt. Då är man bättre än alla andra. För andra människor klarar inte av det.

Att vara så pass disciplinerad klarar inte många av, på grund av den enkla anledningen att det inte är hälsosamt. Kan man lyckas med allting, kan man disciplinera sig till att vara bäst i skolan, snällaste vännen eller snabbaste sprintern, så är det inga problem att disciplinera sig till att vara mest hälsosam och helst smalast. Den fantastiska egenskapen om att vara disciplinerad utnyttjas mer än gärna av ätstörningen och därmed är disciplinen inte bra längre.

Det pratas ofta om att en majoritet av personer diagnostiserade med Anorexia Nervosa är högpresterande. De identifierar sig med deras handlingar och har svårt att finna lycka utan att prestera på topp. De anser sig vara “duktiga” när de kan disciplinera sig från att äta tillräckligt eller motionera extremt mycket.

På vägen mot tillfrisknande får man ofta jobba med att släppa kontrollen och kraven på sig själv. Allt behöver inte vara så perfekt jämt, och speciellt inte ens handlingar. En människas värde grundas inte i hur mycket bättre en person kan prestera än en annan. Man behöver inte slita asset av sig för att komma någon vart i livet och man behöver inte pusha sig själv till den yttersta gränsen för att ständigt nå en utveckling.

När man överdisciplinerat sig själv behövs det en omgivning som visar att prestation inte är allt. Det händer lätt att all disciplin och alla prestationer ses som någonting negativt. Omgivningen slutar att uppmana en till att pusha sig själv eller ta till självdisciplin för att nå upp till sina ambitioner. De kopplar gärna disciplin och höga ambitioner med ätstörningen. Därmed finns det inte längre någon uppmuntran från utomstående när man gör framsteg i livet. Ibland kan det upplevas som att andra glädjer sig åt att dra en under jordytan istället.

Vi har redan konstaterat att god disciplin hjälper en människa att lyfta sig själv och lyckas göra fantastiska framsteg, även om det inte är en sådan fantastisk egenskap som många gärna vill tro. Vi har även konstaterat att man slutas uppmuntras till höga prestationer under tillfrisknandet från anorexi. Så vad återstår att säga om detta?

Jag har under det senaste året jobbat med att tillfriskna från anorexi. Det fanns inget mer frigivande än att upptäcka hur ofarligt det är att sänka sina ambitioner. Man behöver inte vara bättre än alla andra på allt. Det finns viktigare saker i livet. Samtidigt finns det inget mer frustrerande än att inte tillåtas lyckas med att nå sina ambitioner.  Alla människor behöver disciplinera sig till att göra saker som känns motiga för att ta sig vidare i livet. De flesta missunnar en att göra framsteg inom skolan, eller tror att man ska må bättre av att inte träna alls.

 • Skolan behövs avklaras, man blir inte smartare av att sluta plugga helt.
 • Motion gynnar hälsan, ingen mår bra av att ligga hemma som en latmask dag ut och dag in.
 • Godis börs inte ätas i mängder dagligen, även om man haft anorexi behöver man inte äta en chokladkaka varje kväll.

Jag vill fortfarande kunna disciplinera mig till att:

 • Hinna med i plugget och avklara alla kurser
 • Träna ett antal gånger i veckan och underhålla både kondition och styrka
 • Äta onyttigheter minoriteten av dagarna i veckan

Detta är allmänna och specifika exempel på områden där man behöver en viss disciplinering för att må bättre. Ibland känner man hur latheten kommer krypande, och en röst som säger att man inte behöver om man inte orkar. Men det är alldeles för många som fastnar i den latheten, lika som det är alldeles för många som driver disciplinen till ohälsa. Det är okej att vara lat en del dagar, men det är också nödvändigt att ha en viss självdisciplin!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Tua

  Himla bra inlägg! Det stämmer helt det där, att prestationer helt plötsligt kopplas till ätstörningen. Jag har aldrig haft någon som pushat på mig att prestera i skolan – men nu har jag istället haft det som säger att jag ska ta det lugnt och inte prestera så mycket… Uh. Det är helt klart splittrande. Jag har lyckats hålla betygen höga ändå, som jag vill ha det, men jag vet ju att jag utan problem hade kunnat få ännu bättre bara jag pluggade lite. Men till vilken nytta? Jag mår “bäst” av mina A:n, av att veta att det jag gör är på topp. Hm. Jag har nog en hel del var att lära :/

  • soelas

   Tack Tua! Det är himla bra! Det vet du va? Jag tror att andra inte pushar dig till att nå max betyg eftersom att de vet att du är bra oavsett. Det är inget fel med att lyckas bra, men du ska veta att du är bra ändå <3

 • Felicia

  Bra inlägg! Jag vill bara påpeka att det där med träningen är väldigt individuellt. Absolut mår vi bra av att röra på oss, men under tillfrisknandet från en ätstörning gör inte alla det. Jag tex kan inte träna alls och har inte gjort det på ett halvår pga det triggar igång ätstörningen och jag kommer inte bli frisk sålänge jag tränar. Det är ju olika för alla, men personligen kommer jag behöva ett lååångt träningsuppbehåll och det är inte att vara “lat”, utan bara för att lära mig att jag kan äta utan att gå upp i vikt även när jag inte tränar! Det kan ta en månad för vissa, men år för andra :)

  • soelas

   Absolut! Tack för att du påpekade det Felicia. Det kan vara rent av farligt att börja motionera innan man blivit tillräckligt frisk. Det är en enorm trigg hos många, och då är det onödigt att släppa fram den innan man är redo. :)
   Du gör helt rätt för dig just nu! Kramar

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp