Ofelia kan bli som Frida

February 22nd, 2014

Ofelia är missnöjd med sig själv. Hon trackar ständigt ned på sig själv och tror att ingen tycker om henne. Kompisarna i skolan bara låtsas vara hennes vänner, men egentligen vill de inte vara med henne, tror hon. Killen hon är förtjust i skäms hon bara för. “Aldrig att han kommer att älska en äcklig värdelös person som mig”. Hon tycker att hon är tråkig, ful och framför allt fet! Ofelia känner sig bara som en belastning. Hon är “tjejen med psykiska problem” som folk bara är snäll mot för att de tycker synd om henne.

Frida är en glad prick i vardagen. Visst har hon sina sämre dagar och slänger iväg “snäsiga” kommentarer ibland. Hon är inte perfekt, men hon är sig själv och det verkar räcka. Frida tycker om att göra roliga saker med sina vänner och ibland flörtar hon med killar. Det är ju roligt med bekräftelsen, men hon känner inget behov av att ha en pojkvän just nu. Hon har tillräckligt med andra saker som hon tycker om.

De flesta av Fridas vänner skulle nog beskriva henne som ganska konstig egentligen. Frida är lite konstig, men på ett härligt och eget sätt! Frida är ingen annan än sig själv, och det tycker de flesta av hennes vänner om.

Ofelias vänner vet att hon inte mår bra just nu. De försöker finnas där och vara uppmuntrande, men Ofelia slår ifrån sig deras komplimanger och lyckas inte ta in deras välvilja. De ser inte Ofelias sjukdom som någon belastning, de önskar bara att de kunde hjälpa henne att återgå till en glada och energisprudlande brud hon var innan ätstörningen föll sig på. 

Ofelia skulle kunna bli precis som Frida, för det är så hon är när hon är fri från ätstörningsdemonerna.

Det var ett tag sedan jag drog en berättelse om friska Frida och sjuka Ofelia. De är två fantastiska tjejer och det som egentligen skiljer dem åt (förutom sjuk/frisk) är deras inställning till sig själv och livet.

trevåningredredquote

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 • Bejja

  Är anorexi en sjukdom? Skulle du svara ja eller nej, och varför?

  • soelas

   Ja! Det är enligt sjukvården en psykisk sjukdom som personer med vissa tankemönster och beteende kan bli diagnostiserade med. Anorexia är inte ett val, det finns många faktorer som bidrar till ett insjuknande. Det finns studier som indikerar på att det finns en viss ärftlighet, alltså är den delvis biologisk.
   Sedan är det naturligtvis många yttre faktorer som bidrar till att man insjuknar.
   Anorexia är en hemskt sjukdom där man ständigt måste jobba med tankedemoner. Ibland känner man sig nästan schizofren för att det finns en del av en själv som vill ta hand om sig själv, men samtidigt finns ätstörningens del som istället vill förstöra. Det är ett självförstörelsebeteende som uppstår. Om detta inte vore en sjukdom, så pass mycket skada som den gör, så vet jag inte vad det vore.

 • Anonym

  Hej soela, jättebra blogg verkligen!! Jag är snart 15 år och drabbades själv av ätstörningar i maj förra året, har inte haft mens sen juni och nu är det februari. Har varit frisk sen november förra året ungefär, äter massor och väldigt bra idag igen och det känns skönt. Jag fick en liten,liten blödning i november och precis med en månads mellanrum kom det i december igen. Sen dess har jag bara ätit bättre och bättre men inget mer blod har kommit sen december. Och jag hade verkligen inte mycket som kom då med det var ju lite ändå.. Jag har varit hos läkaren i några månader och fick tidigare i veckan hormontabletter “provera” som ska få mensen att sätta igång igen efter en veckas tablettintag. Är på dag 5 nu. Är ändå orolig för om mensen inte kommer tillbaka, är orolig för framtiden om jag kanske inte kan få barn osv. 8 månader utan mens är ju ganska mycket… I alla fall, jag har några frågor så jag går rakt på sak, tappade du din mens under din anorexi? I så fall, har du fått tillbaka den? Om ja, hur lång tid tog det för den att komma igen? Har du erfarenhet av detta och kanske tips för vad man kan göra mer? Tack för din blogg det är en jättestor inspirationskälla. Kramar!

  • soelas

   Hejsan! Jag har skrivit en del om menstruation osv tidigare (http://soelas.se/?s=mensturation) .
   Jag tappade mensen när jag hamnade runt BMI 17. Trots en ännu lägre vikt visade den sig ibland under mitt tillfrisknande. Den har kommit och gått lite, så att säga. Jag har sett ett samband med lugnare perioder och då jag verkligen skött maten. Under sommaren kom mensen tillbaka på riktigt. Men just nu tar jag ju p-piller och då påverkar ju det regelbundenheten. :)

   För att jag skulle få tillbaka mensen krävdes det ett näringsrikt matintag och inte så mycket tränande. Blev det mycket med skola, jobb och träning så försvann den. Men jag har också under en längre tid legat på “viktgränsen”. Det brukar krävas att man ligger på minst samma vikt som när den försvann, och sedan ge kroppen tid för återhämtning.

   För mig tog det väl två år innan jag blev stabil på den vikten. Men första mensen visade sig redan efter ett halvår från och med att den försvann. Sedan försvann den igen.. och kom tillbaka 😉

   Var tålmodig bara! Den kommer när kroppen känner att den vill prioritera den funktionen igen. :)

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Åh. Tycker att jag är som Frida nu. Även om jag ibland klankar ner på mig själv fortfarande och, men ändå. Känner igen mig i Frida, känner mig glad, lättsam – känner livsglädje! För ett och ett halvt år sedan kände jag ju ingen livsglädje liksom och plockade knappast fram min personlighet på samma sätt som jag gör idag.

  Ofelia kan vara som Frida – Frida finns kvar där inne, redo att plockas fram när Ofelia blir frisk och fri!

  Kram på dig förresten, hoppas att du mår bra!

  • soelas

   Gu, vad härligt att höra! 😀 Det är så fantastiskt roligt att höra andra som känner sig (nästan) helt friska från ätstörningen.

   Kramar tillbaka kära du! :*

 • Pingback: pay day()

 • Pingback: direct payday loan companies in toronto lender()

 • Pingback: drugrehabcentershotline.com drug programs()

 • Pingback: how to calculate bmi()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp