“Om jag skulle räknat kalorier nu, hade ångesten varit brutal”

February 6th, 2013

Har du helt slutat räkna kalorier eller finns det fortfarande där? Kramar
-Mallan

Kaloriräknandet var en ångestframkallande faktor redan från början. Det går nog tyvärr inte att bli frisk och fortfarande räkna ihop dagens matintag i form av kalorier. Det är den sjuka kontrollen som styr, det är ätstörningens kontrollbehov som triggas.

Jag har ingen tydlig vändpunkt då jag beslutade att lägga ned det helt. Det har liksom “tappats” på vägen. Ibland; då och då räknar jag, ibland noggrant av nyfikenhet men ibland överslagsräknar jag pga oro. Men det enda kaloriräknadet orsakar är ångest. När man VET hur mycket man har ätit, när man “vet” hur mycket man bör gå upp i vikt av det. Det är en kontroll som man inte ska behöva ha för att leva.

Anledningen till att man slutar är för att det stämmer ändå så inte. Jag har flera gånger kommit på mig själv under de senaste dagarna att jag inte har “grovuppskattat” kalorierna som jag brukar göra dagligen annars. När jag kommer på att jag glömt räkna så är det en del i mig som vill börja. Men det finns en del i mig som faktiskt inte bryr sig, och den delen har blivit starkare.

Skulle jag ha räknat kalorierna de senaste dagarna så skulle jag nog sitta med en rejäl ångest nu – och “VETA” att jag har gått upp i vikt. Men det som fascinerar mig är att vågen som jag har här hemma visar ungefär lika mycket!

Konstigt? men sant. Jag har bara ätit som kroppen har velat och vilka är kalorierna att sätta sig däremot? Knappast att de vet mer om vad min kropp behöver än den vet själv.

Tags: , , , , , , ,

 • Anonym

  Hur vet du hur mycket en normalportion av det du ska äta är?

 • http://mallanolsson.bloggplatsen.se Mallan

  Åh, tack så mycket för ditt svar :) Kramar

 • Leilah

  Hej Soela! jättefin blogg du har, kämpa på och det är alltid roligt när du tar foton på din mat ^^ Jag har en ätstörning och det gör att jag väger all mat som går att väga, förutom mat såsom t.e.x pasta med köttfärssås och potatis o.s.v. Jag gör det för jag har ett kontrollbehov för att annars vet jag att jag skulle antingen äta för mycket eller för lite. Jag håller på att tillfriskna men kan fortfarande inte låta bli att väga.

  • http://Soelas.se Soelas

   Du måste förr eller senare lära dig att lita på din kropp. Känner du att du blir hungrig innan en måltid – känner du att du är mätt efteråt? Det är precis som det ska vara.
   Är man hungrig efter en måltid så har man ätit för lite – då får man lära sig att man ska ta mer nästa gång.
   Försök att prova, släppa kontrollen, se vad kroppen säger. :)
   Tack för din kommentar!
   Kramar

 • Elin

  Jag har märkt att man faktiskt äter mindre än vad man tror att man gör.

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp