Pasta – Ana's fiende till MIN favorit!

March 18th, 2012

Min relation till pasta ser ut  ungefär som en cossinus-kurva.

Innan jag blev sjuk hade jag en period då jag verkligen kände att jag hade förätit mig på pasta. Det var inget jag föredrog. När anorexin kom växte den ännu större. Ana gjorde pasta till ondskan själv. Hur kommer det sig egentligen att de flesta med ätstörningar uteslutar pasta? Det är ju ändå ett helt normalt livsmedel! Kan det vara så att media påstår att kolhydrater får en att gå upp i vikt? Och nu råkar det vara så att pasta är en stor kolhydrat. Men det är ju frukt med? Så varför tar man bort pastan men behåller frukten? (själv tog jag bort ganska mycket frukt också) Någonstans har man väl läst att pasta innehåller “dåliga” kolhydrater, typ “onyttiga” – men hallåå! Vad är det våran kropp går runt på? Vad är det våran hjärna använder som bränsle? Ja, inte är det luft och proteiner i alla fall.

Under tiden då jag började mitt tillfrisknande så har det slumpvis blivit mycket mycket mer pasta än vad jag varit van med. Det var nog riktigt svårt de första gångerna, men nu.. nu är pasta något jag föredrar att äta! 😀 Delvis är det otydligt att mäta. 3 dl ska det vara (vilket jag tyckte var mycket förut, men nu önskar jag att “normalt” var mer), men det är ganska stor skillnad på 3 dl spaghetti, snabbmakaroner, fjärilar, rör, skruvar osv. Det är nästan bra, för jag inser att man kan inte känna mättnad genom ögonen – den måste komma ifrån magen.

Idag gillar jag pasta, och jag ser fortfarande det som en utmaning varje gång jag äter det. Men jag ser det som en utmaning som jag vet att jag klarar av att anta. Jag får känna mig stolt över att jag kan bekämpa Anas bov.

Jag föredrar däremot färgat pasta och fullkornspasta. Blandar man dessa så uppnår man det ultimata! 😀 (Det blir även mer okej att äta, än bara vanlig vit)

Tags: , , , , ,

 • http://pavagned.blogspot.com Tua

  Åh, vad roligt! Jag har också en väldigt liknande relation till pasta. Det var verkligen ett av de mest förbjudna livsmedel jag hade.. Nu däremot, nu äter jag gärna pasta! Helst färgad, precis som du. Det känns lite mera speciellt än bara vanlig vit pasta, dessutom tycker jag att det är godare. Och vackrare! Min favorit är att äta pasta i en god och matig sallad med räkor, kronärtskockshjärtan, grönsaker, keso, ananas och alla möjliga grönsaker. Mm! En god dressing på det.
  Någonting jag däremot inte äter fortfarande är Spaghetti Carbonara. En rätt med i princip bara pasta och bacon. Bacon känns lite som överkurs.. Dessutom är det både ägg och grädde i, vilket också legat högt på min förbjudna lista. Det blir helt enkelt överkurs.. Men, jag har aldrig varit särskilt förtjust i carbonara, så det gör kanske inte så mycket…
  Har du testat Pärl-couscous? Det smakar ungefär som pasta, men samtidigt inte! Väldigt gott faktiskt :)

  • http://Soelas.se Soelas

   Vad kul att du upplevt samma sak! Då kan bi bägge starkt rekommendera andra att prova på färgad pasta 😉

   Ja, jag har kikat på dina salladsbilder på din blogg. Min farsa är dock väldigt emot sallader och halvt förbjuder mig att äta det nu – vilket jag iof kan förstå hans syn på. Men pasta sallad är ju rätt så matig mat egentligen! Helt okej enligt mig :)

   När jag var på intensiv-vecka fick vi något liknande. Jag höll på att få panik.. men sen slog det mig att det kanske var skinksås? Så det intalade jag mig. Jag vet ärligt inte riktigt skillnaden på carbonara och skinksås, förutom att carbonara innehåller typ tredubbla energimängden – så det är inte lätt. Men nog kan man överleva utan det!

   Vanlig couscous är jag inte så vidare förtjust i. Jag tycker det blir torrt och smuligt. Men pärlvarianten har jag aldrig hört talas om – DET ska testas! Tack för tipset! 😀

   puss, S

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp