Pasta som enegikälla

May 21st, 2013

Pasta. Kolhydrater. Snabba kolhydrater. Energi. Kalorier. Onyttigt. Viktuppgång.

Undvika. Utesluta. Förbjuda. Frukta.

Kolhydratsbrist. Energibrist. Trötthet. Sjukdom.

Behöver man säga mer? Anorexin hatade kolhydrater, anorexin hatade pasta. Pasta uteslöts och sjukdomen styrde.

Det var inga problem för mig att dra ned på pastan. Jag hade sedan barndomen “förätit” mig på det, och fördrog ändå andra kolhydratskällor. Men i och med anorexin så blev de flesta kolhydatskällor förbjudna, och inte minst pastan.

Pasta är en billig, vanlig och faktiskt god matvara. Det är en mycket bra kolhydratskälla för de som sportar mycket. Den ger energi som blir lätt för kroppen att tilgodota och därmed ökar prestationsförmågan. Det är bra mat att äta både innan och efter man tränar.

Mina tränare tjatar mycket om att vi ska ha med oss pastasallader till träningarna som mat (ev. mackor). På senaste tiden har alltså min kost bestått av en hel del pasta. Jag har lärt mig att uppskatta pasta som mat igen, och inte bryr jag mig särskilt mycket om det är fullkornspasta eller helvit. Personliga favoriten är pasta tricolore till sallader. Men jag äter inte bara pastasallader utan även andra pastarätter:

 • Ravioli m. fyllning
 • Lasagne
 • Pasta bologonese
 • Pasta o skinksås
 • Pasta och köttbullar
 • Pastagratäng

Vilken skillnad att gå ifrån att helt utesluta pasta ur kosten, till att äta det nästan dagligen. Vilken myt om att pasta, livsmedlet i sig skulle göra en tjock! Det är den ultimata studentmaten och dessutom mycket bra att äta extra av när man tränar mycket.

Pasta. Gott. Variation. Energi. Ork. Pigg. Billigt. Lättlagat. Hälsosamt. Friskt!

Pasta och skinksås

Pasta och skinksås

Pastasallad m. avokado, pesto och keso

Pastasallad m. avokado, pesto och keso

Pastasallad med fetaost och pesto

Pastasallad med fetaost, avokado och pesto

Farsans kycklinglasagne

Farsans kycklinglasagne

Pastasallad med salami, ost och pesto

Pastasallad med salami, ost och pesto

MUMS!

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • Ottilia

  Min fobi sitter fortfarande i men släpper lite mer varje gång jag äter pasta och vad kan jag säga? Jag ÄLSKAR pasta och har alltid gjort, så varför hålla sig från det? :) Allt ser smarrigt ut, skulle du inte kunna skriva hur mycket av varje (ungefär) du tar när du gör en pastasallad? Tycker det är så svårt med mängd. Tyckte du att det var lite med 3 dl pasta som det står på matschemat? Upplever det själv som ganska lite…
  Tusen tack för en fin blogg än en gång! Kämpa på 😉 KRAM TJEJEN!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp