Pojkvännen “deffar” !

March 31st, 2014

Detta blir ännu ett inlägg om hur omgivningen kan påverka vår hälsa.

Ett problem som många stöter på när de ska försöka tampas med ätstörningarna är att vänner eller familjemedlemmar inte är med på samma noter. De jobbar i ett motsatt håll som en själv. Morsan försöker börja träna mer, bästa kompisen har slutat äta godis, farmor pratar om hur hon slutat ha socker i bakningen och brorsan kanske äter 1-2 måltider om dagen. Hur påverkar detta en person som verkligen måste kämpa för att äta 5-6 måltider, träna mindre, våga äta sötsaker och inte utesluta livsmedel i kosten? Hur ska en person som är sjuk kunna göra detta själv om omgivningen inte förespråkar detta som hälsosamma matvanor?

Detta är ett problem som många stöter på under sin kamp med ätstörningen. Nu när vi konstaterat att detta problem existerar återstår det att finna någon lösning på det.

 1. Ska vi tala med personerna i fråga och försöka förändra deras förhållande till mat sålunda att det stämmer överens med den hållning man själv strävar efter?
 2. Ska vi undvika dessa personer i en sådan mån att det inte påverkar vår egna kosthållning?
 3. Ska vi acceptera att de inte jobbar mot samma mål och lära oss att fokusera på vad som är sunt för en själv?

Jag röstar i alla fall för det sista alternativet. Lika mycket som någon annan kan få dig att äta på ett visst sätt kan du få någon annan att äta på ett visst sätt. Det krävs mer energi till att försöka påverka andras matvanor än att påverka sina egna. Det är ju sin egen kosthållning som man har makten över och sedan kan man endast välja hur man ska förhålla sig till andras.

Min pojkvän har länge strävat efter att gå upp i vikt. Hans matvanor kanske inte är de mest optimala, men vilken frisk kille i 20-30 års-åldern har det? Under den senaste tiden har han beslutat sig för att försöka “deffa”. Jag är medveten om att sådana beslut utav någon i sin nära omgivning lätt kan påverka ens egna tankar och agerande när det gäller mat och träning. Men det är inte hans ansvar att äta så som är bra för mig. Hans ansvar är att ta hand om sin egen hälsa och göra det som han anser är bäst för sig själv. Sedan är det mitt eget ansvar att ta hand om min hälsa och göra det som är bäst för mig.

Det som är sunt för någon annan behöver inte gälla en själv. Vi måste alltid se till våra individuella behov. Om min pojkvän gör sig av med 1-2 kg fett så påverkar det knappast honom lika mycket som det skulle påverka mig om jag blev av med så mycket. För egentligen har ju jag inte ett endaste kilo överflödigt fett på min kropp.

Det går inte att bli frisk och ständigt försöka undvika att personer i sin omgivning inte följer de kostrekommendationer som en själv bör. För att bli frisk måste vi också lära oss att acceptera och förhålla oss till andras kosthållning. Vi måste lära oss att inte jämföra oss med andra och lita på det vi tror/vet är bäst för oss själva. Om personerna i din omgivning inte kan föregå med ett gott exempel – varför inte bli den personen själv?

rolemodel

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Ottilia

  Tack för dessa ord! Har jätteproblem med detta. Jämför mig själv och mina måltider hela tiden med andra, trots att de är i en helt annan situation än vad jag är (dvs. de = normalviktiga och friska vs. Jag = väldigt underviktig och sjuk). Vet att man bara ska se till sig själv så man mår bra, men hur lätt är det att “stänga av” tänket?
  Tack igen för superbloggen! Den hjälper mig minst en gång om dagen 😉
  Kramar

  • Becka

   Ottilia satte ord på mina tankar! Jämför mig otroligt mycket och mår piss över det. Men hur ska man GÖRA för att sluta jämföra sig??! Du får det att låta så enkelt, men hur ska man tänka?! Finns det flera sätt?? Vilka isf??
   Kram

  • soelas

   Precis, du har ju de logiska tankarna där. Jag tror inte att det bara går att “stänga av” jämförelsetankarna utan man måste bearbeta dem. Till en början måste man argumentera med dem och se till att de logiska tankarna vinner. Efter en tid kommer ätstörningenstankar att försvagas och det blir mer självklart att följa de logiska.
   Vägen dit är en kamp och det tar tid. Men det är garanterat värt det. 😉

   Tack så mycket också för fina ord! Det värmer något enormt att få höra det. Kramar!

 • http://www.thisishowitworks.blogg.se/ Flickanochhavet

  Vad ska man göra då andra ifrågasätter ens egna val? Har själv hittat det sättet som passar mig att träna, sova, leva, äta, och försöker stå för det. andra behöver inte fungera som jag, och därför ska de inte heller behöva ifrågasätta mina val.

  Vi är alla byggda av olika gener, det är common sense. Vi kommer alla pga av detta, och miljön, få olika personlighet, olika stor risk för sjukdomar, och exempelvis olika tendens att bli beroende. Inget är spikat i sten, och eftersom gener inte är 100% kan man alltid påverka genom val. Men precis som med allt annat finns det inte en rätt väg att gå med träning och kost, våra gener påverkar naturligtvis vad vi mår bra av också! (även om de flesta mår bra av någon form av träning, och ex. ingen kommer må bra av att svälta sig/ överäta konstant i längden, osv. med generella regler som mer eller mindre gäller för var och en)

  Att jämföra sig med andra blir ju tvåtydigt då: MAn kan lära sig av goda exempel, MEN måste också minnas att det finns något som passar just dej.

  Varför skulle vissa annars kunna vara vegetarianer, och må hur bra som helst, medan andra blir trötta och mår dåligt?

  Varför skulle vi annars ha olika favoritmat?

  Varför kan då vissa springa i 2 timmar i sträck, men inte göra en volt, medan andra aldrig klarar av 1 mil ens, men är vig som en katt och studsar omkring som en kenguru?

  Man kan ifrågasätta, men inte döma! På samma sätt kan man sätta gott exempel, men detta goda exempel behöver nödvändigtvis inte vara det bästa för varje person!

  http://www.thisishowitworks.blogg.se

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp