Rätt behandling för rätt väg

July 25th, 2013

Inställning. Möjligheter. Livet. Glädje. Trygghet. Självtillit.

Av vilken sjukdom man än lider utav påverkas ens liv av konsekvenserna. Sjukdomar tar upp tid, energi och försämrar hälsan. Det går inte att må helt 100 när sjukdomen har övertaget. Det behövs vägledning, det behövs en kamp och det behövs ett förändrat tankesätt.

Jag hade tur som hamnade med en riktigt klok behandlare. Behandlingen var inte perfekt men min behandlare uppmuntrade mig till saker och sa sådant som förändrade hela min vardag och livsinställning. Även om behandlingen hade sina brister så fick den mig att finna min egen väg tillbaka. Den tog mig tillbaka till livet och starkare än någonsin. 

Utan det hjälpen hade man inte varit samma människa idag. Samma behöver nödvändigtvis inte betyda sämre, men med tanke på hur mycket bättre man mår nu är det otroligt att det kunnat varit bättre utan. En bra behandling, stöd som passar ens behov, vilja och ambitioner kan ha en sådan stor roll på en människas liv.

IMG_0579red

Här är jag idag. Glad. Nästintill lycklig. Inte 100% frisk, men sund. Jag vågar leva. Jag vågar ta chanser och jag vågar tycka om mig själv.  Vem hade jag varit om jag inte fått denna uppmuntran och tankesätt från min f.d. behandlare? Jag vet inte vem, men jag vet att det inte hade varit den glada, vågade och självsäkra tjej jag är idag. En person jag inte vill förlora.

Tack vare rätt behandling, rätt person, vid rätt tillfälle i livet så finner man sin väg. Den inställning som kommer bära en framåt.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 • Anonym

  Hej, härligt att läsa om din resa framåt. Själv har jag precis fått
  någon typ av insikt att mitt förhållande till mat är onormalt. Handlar
  om kontrollbehov och jag vet vart det kommer ifrån. Mycket tack vare den
  här bloggen faktiskt har jag fått insikt och ord på mina tankar…tack.
  Dina förklaringar på hur kroppen fungerar har hjälpt mig att förstå den
  bättre. Men har en fråga…

  Du skrev för ett tag sedan att det
  krävs ett viss antal kalorier för att gå upp i vikt. Häromdagen bestämde
  jag mig för att unna mig en skål med risgrynsgröt som är lite “fear
  food” för mig. Jag hade sparat mig för den här gröten och tillslut sa
  jag till mig själv att nu ska jag unna mig och njuta av det! Det blev en
  liten skål men med både kanel och socker och det var gott! Men dagen
  efter hade jag gått upp ett kilo… Innan dess hade jag varit ute med en
  kompis och druckit vin, så mycket “farliga” kalorier där. Innan dess
  hade jag gått upp ett kilo på en dag, så två kilo på två dagar…
  Ångesten var och är total. När jag väl unnade mig så kom “straffet” på
  en gång, viktuppgång. Värmen igår gjorde att mina ben svullnade upp och
  jag kände att dom var större (mäter med händerna runt knädelen) och fick
  därmed ytterligare “bevis” på viktuppgång. Hur är detta möjligt om det
  nu krävs ett viss antal kalorier för viktuppgång? Sög kroppen åt sig av
  det jag åt för att jag åt mer än vad jag brukar? Men jag har inte
  hetsätit. Detta kompenserades ialla fall med laxermedel.. Förlåt för det
  långa inlägget, men jag försöker bara förstå…

  • soelas

   Hej vännen!

   Vad glad jag blir att du berättar detta för mig. Nu är det ju så att kroppen är en stor mekanism och det finns inga garantier, men däremot finns det riktlinjer som är framtagna genom vetenskapliga studier och tester. Naturligtvis finns det även här undantag.

   En viktförändring bör man ta med en nypa salt. Jag vet att det är extremt svårt att göra eftersom vikten har ofta en stor roll när det gäller ätstörningar. Jag är mycket säker på att du inte har blivit tjockare på gröten och vinet. Jag tror att detta endast är en tillfällig viktökning och väntar du en vecka med att väga dig så kommer du inte ha gått upp ytterligare ett kilo.

   Kroppen går inte upp i vikt på bara någon dag. Det är en utdragen process och bara för att man äter mer ena dagen så har man inte lagt på sig fett den andra. Däremot kan man väga mer pga. mag-/tarminnehållet har ökat, eller att kroppen samlat på sig mer vätska.

   Fundera även över vart i menscykeln du är. De flesta kvinnokroppar samlar på sig extra mycket vätska och går därmed upp något kilo strax innan (även om man inte har blödningar).

   Visst kan det vara så att din kropp ansåg att den behövde den där extra energin och sög åt sig. Det vore ju iof fantastiskt att kroppen har de instinkterna! 😀 Personligen tvivlar jag starkt på att dina lår blivit märkvärt större, och att det kan vara mycket mer psykiskt än fysiskt.

   Jag hoppas att du kommer till insikt över hur din kropp fungerar. :)
   Lycka till med allt, och tack för att du frågade!
   Kramar <3

  • GT

   Jag anar att du har större problem med mat än du kanske förstått – och äter väldigt kontrollerat (= för lite) i vanliga fall. Det är då inte konstigt att din kropp sväller av extra mat och lite alkohol. Jag har OFTA gått upp både ett och två kilo från en morgonvägning till en annan när jag ätit mer (rekordet ligger säkert nånstans över 3 kg på mindre än ett dygn, det du!)
   Dels mat som ligger kvar i magsäcken, men mest vätska som är det första kroppen förlorar när man äter för lite – och därför också det första den passar på att lägga på sig. (Och alkohol svullnar väl alla upp lite av på detta sätt?)

   Som Soelas konstaterat krävs MÅÅÅNGA kalorier för “äkta” viktuppgång. Vattenvikt ändrar alla människor från en timme till en annan – och om man ätit för lite innan blir effekten alltid större.

   Hoppas du börjar förstå dina begränsningar och söker hjälp nu! Lycka till!

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp