Skapa dig ett färgglatt livspussel

August 5th, 2013

På ett sätt skulle man kunna likna livet med ett pussel. Det finns massvis med bitar och en del får man leta i veckor innan man hittar. Ibland hittar man de inte när man letar efter dom heller, utan när man är på jakt efter några andra bitar finner man just den där pusselbiten mitt framför ögonen på en. Om livet vore ett pussel så växer helheten för varje bit man sätter på din plats. Ibland behöver man prova flera bitar för att hitta den rätta, och ibland envisas med att en viss bit ska sitta på ett visst ställe, även om den inte riiktigt passar, bara för att man inte orkar fortsätta leta. Hur snyggt och stabilt skulle pusslet bli om man inte sätter rätt bit på rätt plats? Det skulle ju falla ihop om man blev tvungen att flytta på det, och det skulle inte se särskilt tilltalande ut heller.

Jag tror att ni förstår liknelsen. Däremot skulle jag inte vilja påstå att vi letar efter skapta pusselbitar i livet, utan jag tror att vi skapar och formar våra egna. Alla förstår nog att ett egentäljt pussel inte ser precis ut som ett fabricerat. Varje pusselbit är inte perfekt och det finns heller inga specifika pusselbitar i en hög att välja mellan. Vi väljer själv var vi vill lägga vår nästa pusselbit och sedan får vi se till att skapa en sådan att det passar in. Jag tror inte heller att “lagd bit ligger” utan det går att justera. Dock är det ytterst sällan som man väljer att börja justera inramade pusselbitar och de kanske är bäst att låta vara lite opassande.

Alla våra pusselbitar formar en helhet som avger ett personligt mönster. Pusslets form bestämmer vi själva – vill vi skapa kanter eller låta det vara öppet för utvidgning?

Mitt pussel börjar bli komplett på sina håll och kanter, men mina bitar är inte huggna i sten och det är möjligt att jag väljer att byta ut dom. Just nu börjar jag se en fin helhet och jag har nyligen lagt sista biten längs en kant. Samtidigt påbörjar jag ett vackert mönster på annat håll. Även om bakgrunden kan vara svart på en del ställen försöker jag använda mig av de gladaste färgerna och utan tvekan välja ut de jag gillar mest. Sådant är mitt pussel och jag vill kunna kolla tillbaka på det om några år med ett leende. 

Hur vill du lägga ditt?

pieces-of-the-puzzle

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 • Jota

  Ja hur vill jag utforma och lägga mitt ständigt pågående livspussel?

  Jag trodde när jag började min behandling för två år sedan att mitt pussel skulle vara komplett på max ett halv år.
  Jag har förvisso förstått under tiden att det tar längre tid att forma och leta bitar än jag från början trodde.
  sedan förra sommaren har jag hittat många stora bitar i mitt pussel. Den här sommaren har jag kunnat njuta av semester, sol, båtliv, sociala aktiviteter, träning och vila. Jag har hittat bitar som ska slipas till för att hantera min ångest och att se mitt eget värde. Jag har skapat bra bitar för vardagen och bitar att forma för semester och ledighet. Bitarna för öppenhet och nya bekantskaper är till formen bra men alldeles för mörka trista färger på, det är hösten stora arbete har jag tänkt mig.
  Pusslandet kommer fortgå hela livet men kommer inte att vara lika intensivt som det varit under detta år. Mental styrka och uthållighet kräver lika mycket träning som fysisk styrka och uthållighet. Har man tidigare lagt en bra grund går det fortare att träna upp sig efter ett avbrott men har man aldrig lagt någon grund tar det tid i början sen blir det en vana och ett sätt att leva. Nu lägger jag min grund och den ska bli stabil och stark men alltid flexibel och utbyttbar.
  Ha en fortsatt fin sommar och må bäst!
  Kram lilla jag

  • soelas

   Fint att få läsa hur du resonerar kring ditt pusslande. Det låter som att du gör framsteg och verkligen vill få ihop det! Fantastiskt!
   Tack Jota, och lycka till – detta klarar du! :)
   Kramar <3

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp