Skillnaden på sjukt- och friskt liv.

February 23rd, 2013

I början på veckan undrade jag Vad är egentligen friskt?. För att lättare kunna besvara frågan skrev jag en berättelse om Ofelia Offer av anorexin samt Frida Frisk från anorexin. De är båda tjejer som vill känna sig nöjd med sig själva. Det finns en tydlig skillnad i hur de lever deras liv, men man kan också se en del likheter.

Ofelia har stora sömnsvårigheter och börjar alltid dagen tidigt på morgonen, men blir sedan väldigt trött och behöver vila flera gånger under dagen. Hon motionerar för att hon måste och inte för att hon mår bra utav det. För stunden mår hon bra över det, det är anorexins sätt att belöna henne. I det långa loppet mår hon sämre av det och det är anorexins sätt att få makten.
Frida är trött när hon vaknar och vill gärna sova mer. Hon är aktiv under dagen, tränar några gånger i veckan och sover gott på natten.

Ofelia gruvar sig inför frukost, men precis som Frida så är hon egentligen hungrig. Ofelia har bara fått för sig att det är obehagligt med mat i magen. Maten gör henne tjock, och tjock är det sista som hon vill vara. Morgonen är därför en pina för Ofelia, varje måltid känns egentligen hemsk. Hon måste ha flera inre konflikter och lägga fram många argument innan hon kan övertala anorexin att hon får äta lite grann i alla fall. Det som hon alltid äter – med minst antal kalorier!
Frida börjar alltid morgonen med frukost. Hon känner hunger några minuter efter att hon har vaknat. Hon tänker aldrig på vad hon ska äta innan hon kommer in till köket. Oftast blir det samma frukost, men ibland har morsan inte handlat samma grejer och då tar hon det som finns.
Frida vill ju också vara smal, men hon skulle aldrig hoppa över frukosten. Hon vet att frukosten inte gör henne tjock, frukosten gör att hon kan koncentrera sig i skolan och orka hålla humöret uppe fram till lunch.

Ofelia tillbringar många timmar av dagen liggandes på sängen, eller tränandes på golvet. Hon söker perfektion, hon söker magerhet, viktnedgång och glädje. Hon vill bli nöjd med sig själv och anorexin är vännen som ska leda henne till lycka.
Frida lever ett vanligt tonårsliv. Hon kollar ofta på sig själv i spegeln och önskar att en del saker såg lite annorlunda ut. Egentligen vet hon att hon inte är ful, men vem vill inte vara perfekt? Egentligen vet hon också att ingen är perfekt, och då behöver inte hon heller vara det.

Ofelias vardag är konflikt med anorexin. Det är kalorier plus minus noll, det är vila, träning och tårar. Ofelia känner inget behov av att träffa vänner – de förstår ändå så inte. Ofelias föräldrar vandrar runt med en konstant oro över vilka makter ätstörningen kan ha över deras enda dotter.
Fridas vardag består av skola, vänner och fritidsaktiviteter. Hon har läst lite om kalorier i någon tidning, men förstår inte hur man vill lägga ned tid på att räkna dem när man har fullt upp med att räkna mattetalen på planeringen. Frida går inte upp i vikt – tror hon. Hon är i alla fall inte överviktig och har aldrig varit det, så det finns ingen anledning att “räkna kalorier”.

Ofelias liv går ut på att hålla sig ifrån hungern och förbränna maximalt med energi. Ofelias lycka uppnås genom viktnedgång. Hon tänker konstant på mat och träning. Det är delvis kul, men ibland blir hon trött på alla de tankarna.
Frida känner sig kanske inte lycklig alla gånger, men hon kan ha kul tillsammans med andra och trivs med sig själv. Hon tänker bara på mat då när hon blir hungrig eller extra sugen på något.

Ofelia är sjuk och Frida är frisk. Det finns så många fler “typiska” skillnader och likheter, detta är endast ett fåtal av dem.

Jag märker hur mitt liv blir mer och mer som Fridas. Tankarna kring mat finns kvar, medvetenheten om kalorierna och en vilja att förbränna. Det är spåren efter anorexin som sitter i. Om jag väljer att fortsätta leva som Frida så kommer de så småningom att lossna. När de lossnat är jag helt frisk. Därför väljer jag att ignorera anorexin för att kunna leva fri!

Tags: , , , , , , , ,

 • Mikis – mikis.webblogg.se

  Åh, jag gillar verkligen att läsa om Frida och Ofelia (blir så himla motiverad av Frida!!). Intressant att se vad som är friskt, vad som är sjukt… Känner verkligen igen mig i Ofelias sömnsvårigheter… Dock älskar jag frukost och vet precis som Frida att frukost inte kommer göra mig tjock utan är nödvändigt bränsle för dagen. Känner igen mig i båda tjejerna, Ofelias tankar på mat och hennes ständiga inre konflikter men tycker ändå att mitt liv successivt blir mer och mer som Fridas… Snart är jag där. Snart är VI där! Kram! <3

  • soelas

   Spännande att höra hur du känner igen dig i båda. Kul att märka hur man närmar sig Fridas frihet – snart är VI där!
   KRAM

 • Pingback: quick loans()

 • Pingback: direct www payday loans online lender()

 • Pingback: drugrehabcentershotline.com substance abuse counselor()

 • Pingback: bmi calculator for women()

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp