Sluta räkna kalorier

June 11th, 2012

HUR många gånger har man inte sagt att det är skit, att man inte bör hålla på med det, att man ska lägga ner? För det stämmer ju ändå inte, det skapar bara ångest och besatthet. Det är sjukt. Varför sitter man där med kaloritabellen och siffrorna framför sig ändå? 

Kontrollen? Bekräftelsen på att man ätit för lite? Beviset på att man är “duktig” och  hållit sig under gränsen? Eller bara rutinen, att man måste göra det?

Hur sjutton ska man bli av med det då? När det ändå inte går…
.. men tro mig DET GÅR!

Jag har varit som besatt med det. Jag älskar siffror, är en matte-människa så kalorier har ju bara varit kul och inte alls jobbigt.  Jag har varit medveten om att det inte stämmer, allt jag äter är ju en uppskattning egentligen, och hur ska jag kunna beräkna med någon internet sida hur mycket min kropp gör av med under en dag? Siffrorna är missvisande åt båda hållen. Jag har tänkt att jag ska lägga ned det, jag har försökt, men sedan blivit tvungen att kolla ändå. (för tänk om man ätit för mycket)

För att kunna sluta kontrollen måste man nog acceptera att sluta underäta. Om man oroar sig för att inte ha ätit för lite så kommer fingrarna dras till kalorisiffrorna även om man bestämt sig för att sluta. Men om man lär sig att man kan äta rätt så mycket, innan det blir för mycket så kan man inse att det spelar ingen roll.

Idag känner jag mig hungrig ofta. Idag äter jag tillräckligt. Idag går jag inte upp en massa i vikt. Idag räknar jag inte kalorierna. Idag inser jag hur jäkla meningslöst det  är, för det enda det ger en är en förvriden bild av den mängd mat kroppen behöver för att må bra och en jäkla massa ångest.

Just ångesten påverkas något enormt av kaloriräknandet. Skulle jag sätta mig och räkna ihop mitt idag så skulle jag få panik och kompensationstänkandet skulle triggas igång. Jag skulle förmodligen räkna ihop det till över 2000kcal. Men gör jag inte det så behöver jag inte få ångest, för jag vet inte helt säkert att jag ätit för mycket. Jag tror snarare att jag ätit för lite, eftersom jag gått hungrig mellan måltiderna. Är man hungrig ska man äta mer mat (inte om man ätit för få kcal), är man mätt så har man ätit det kroppen behöver för att inte gå upp(inte för mycket kcal), och är man proppmätt och illamående så kanske man har ätit mer än kroppen gjort av med för dagen. Men är man underviktig så är det inte FÖR mycket, det är inte alls mer än vad kroppen behöver, eftersom den behöver överskottet för hamna på normalvikt och må bra. Den ligger ju på underskott.

så..

  1. ha koll på den ungefärliga mängd som krävs för att stå stilla i vikt
  2. känn om kroppen ändå vill ha mer
  3. känn om kalorimängden säger hur hungrig du är
  4. märker du att det inte alls stämmer så kanske du också kan inse att du inte behöver dem.

Tags: , , , ,

Hälsa Toppbloggare BMI Test - räkna ut BMI Follow on Bloglovin Hälsa bloggar Hälsa Blogglista.se PageRank
wordpress blog stats

Upphovsrätt 2012 Soelas | Alla rättigheter reserverade. Designad av Josasp